26 декември 2017




                           2010 г.

ЯНУАРИ, ФЕВРУАРИ, МАРТ, АПРИЛ.

 15-17.01.2010

Често съм чувал, че с когото сме се съюзили, все сме го провалили. Европейският съюз едва ли ще провалим, но че ще му създаваме проблеми, за които там не са и помислили – в това бъдете сигурни. Случаят с Желева е един от тях. Това не е вече български проблем. Това е европейски! Изпокарахме ги!
Чудя се на Станишев! Този млад човек, намирам за свестен, непокварен и интелигентен, с европейско мислене. Многократно съм писал из дневника си такива оценки. А сега, покрай номинацията на Желева и не само това, от ден на ден се уверявам, че може би съм прибързал с оценката си.
Абе Сергей, защо така злобно се нахвърляш и хулиш жената, бе? Вярно е, че се представи крайно неубедително и все пак българка е! Не съм й привърженик, но тя по квалификация е над тебе. Ами тази жена е доктор на науките, което ще рече с ранг на професор. Чете лекции в Германски университет, работи изследователска работа в БАН, подгони синекури, агенти и всякакъв род навлеци от Министерството на външните работи, разгони фалшификаторите на парламентарните избори в САЩ и Турция – двамата ни дипломатически представители и т.н и т.н.
А ти, драги, без трудов стаж, като ръководител стана Премиер!


18.01.2010


Най-после един истински зимен ден! Снегът не вали, а се сипе и е натрупал вече 10-15 сантиметра.
Положението в държавата е много объркано. Във всички сфери, във всички посоки. Най-жалкото е, че това се приписва само на предходните две правителства, на Кобурга и Сергей. Не е така! Бъркотията е от шестдесет и пет години. Тя повреди в определена степен и хората! До ден днешен не мога да се начудя на отвратителното разделение на народа ни на „партийци” и „безпартийни”! Това беше зловещо разделение! Ние, безпартийните, бяхме дамгосани, само че нямахме отличителни белези!
И сега какво? Сега две са фундаменталните задачи пред българите: едната е да се изгражда нормална държава а, другата – да се елиминират повредите в съзнанието на народонаселението като се възстановят добродетелите му – единение, честност, трудолюбие, отговорност, почит, толерантност и взаимно уважение.


25.01.2010


Седемдесет и пет години Българско национално радио. Да ви е честит юбилей! На всички, които са работили и работят в Радиото, на всички, които го слушат и обичат да слушат – честито!
Аз от малък слушам и обичам радиото. Спомням си, бях на десетина години, когато тати купи радио. То беше голямо, хубаво радио – „Телефункен”, с достатъчно „лампи” та хващахме много станции, но най-много слушахме „Радио София”. Тогава съм слушал „Гукни ми гукни гугутке ле” в изпълнение на Гюрга Пенджурова, „Тракийския” оркестър на Коста Колев, забавна и оперетна музика от Щраус, Офенбах, Калман, детски приказки и стихотворения от Ран Босилек, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Дора Габе, Ангел Каралийчев…
Няма да забравя, Бог да я прости мама, как сутрин ще пусне радиото, ще позасили гласа му, ще разтвори широко прозореца и вратата и ще започне да изтърсва завивките. После ще поизмете, поприбере и ще се захване за другата къщна работа, а радиото ще продължава да си свири, да си свири…
Спомням си, сигурно е било през 1942-43 година, когато дойдоха от властта и запечатаха радиото ни, та да не слушаме
„чужди” станции, а само Радио София, защото чуждите лъжели, а само нашето казвало истината!
Спомням си също и как веднага след Девети септември 1944 година също запечатаха всички радиа, та да не слушат хората Би Би Си, „Гласът на Америка” и други западни станции, защото те още повече лъжели и само нашето радио София и радио Москва казвали истината...!
Спомням си как по това време останахме без доход и как родителите ми след истинска агония продадоха радиото…! Този беше черен ден за семейството ни! Тати го занесе завързано в един чаршаф, а ние с мама дълго плакахме...!
Започна ново, още по-тежко изпитание за Радиото и за народа ни. Радиото стана глашатай и проводник на неща, за които не желая да си спомням и да пиша!
Днес в годишнината, като слушам празничното настроение, което блика от националното ни радио, от приповдигнатото, весело и все розово, та и супер розово настроение и приказки, мисля си – ще се намери ли доблест у някого поне един скромен намек за прошка да поиска за онова, което волю или неволю направи нашето Национално радио за промиване мозъците на българската нация! Ще се намери ли?


26-27.01.2010


Вчера показаха по Би Ти Ви момиченцето на 11 години, което роди дете. Държи го в ръцете си – парче живот, увито като къделя... Питат го какво е това любов. Ами, не знам – отговаря Сашка. Пак я питат: Какво, какво е според тебе това любов? Тя набира кураж, повдига срамежливо очи и отговаря: „Ами да правиш бебе”!
Тя не знае да чете и да пише. На 11 годинки е, но както казва свекърва й „То детито си го имаше и дупенце и цицки – нашито монче де да знй него, че 11 годинки, бе джанам”! А „нашито момче”, 16-годишен!
Майката на Сашка е на 25, но вече е баба! Очевидно и тя се е оженила на 13-14!
Циганска работа, лоша работа! Да се смееш ли, да плачеш ли, ама се случва в България!


28.01.2010


БАН ще се реорганизира като разкрива „Изследователски университет”!
В Германия имало такъв и още един-два в Европа. В Югоизточна Европа нямало и ние щели сме да бъдем „пионери”!
Абе, тези нашите хора очовечаване нямат! Германия, Европа! Ами там в резултат на нормалното и вековно развитие на университетското образование се е стигнало и до такъв изследователски университет…! Ние с висшето си образование сме се оцапали до ушите, те тръгнали да създават нов и то, не какъв да е, а „изследователски” университет!
И всичките все наедро говорят и все „пионери”! Онези в „Пернишкия” щели да обучават главно чуждестранни студенти! Тези от Академията готови доценти и професори щели да „ вадят”…Лоша работа, покварена инерция ни гони и души във всички области. Най-жалкото е за образованието… Тепърва ще се берат отровните плодове на тази безотговорност!


     Хареса ми това, което Бойко казал на турските управници: „България няма нужда от партия, която да й посредничи във взаимоотношенията с Турция! Народът щом избере кой да го управлява, той ще го представлява! Така е и в Турция – нали!”, напомнил Борисов..


ФЕВРУАРИ


01.02.2010


Истинска приятна зима. Снеговалеж, но не е студено. Направихме прекрасна разходка с Ването до халите и обратно. С тролея, разбира се.. В момента вали ситен сняг, облачно,
замъглено и …трупа ли трупа! Боже мили, колко трепети в такова време, когато бях дете и надничах от прозорците на бабината „соба” ту към двора, ту към улицата, по която нямаше жив човек! И все за гълъбите мислех: Да не би да натрупа много сняг, та като излетят из кафезите да няма къде да кацнат и литнат, че да се изгубят! Детски трепети, детски помисли, "само" от преди 70 години!
     Отново Министерството на културата е погнало театрите за реформиране. Искали да ги правят търговски дружества.
Нашите театрали трябва да разберат един път завинаги, че „социалистическата мандра“ свърши! Отдавна свърши!
Независимо от това, крайно некоректно ще е да се отрича разцвета на културата ни, на културните институти през този период – достъпа на народа до опера, театър, филхармония, за кино да не говорим – почти без пари беше.








02.02.2010


Едни казват, че е ден на хомосексуалисти, други, че е Трифон Зарезан, но понеже не сме нито от „тия, нито от ония” не го празнувахме.
Аз го признавам на четиринадесети. Тогава ще се почерпим и ще споменем хубавите сбирки с хубавите приятели и родителите ми – мама и тати – моите прекрасни родители!
Защо не е устроен така светът, че да станете и макар за миг да видите, колко приличаме на вас, колко ви споменаваме, тачим и обичаме?
Сега ги юрнали да протестират за генно модифицираните организми. Ще се приема закон и мнения от глупави, по-глупави! Нашенска инерция! Сигурен съм, че 99.% изобщо не знаят като какво е това рибонуклеинова, дезоксирибонуклеинова киселини, ген, геном, та до рекомбинанти и съответни мутации.
Моето мнение е категорично – науката няма спиране! И клади е имало, и инквизиция е имало, и червен терор имаше
и пак науката си съществува и светът се развива, въпреки ужасяващата и неподбираща средства ретроградност!


07.02.2010


Истинска зима! Нали всички я искахме, та да й се порадваме. А радвайте се сега де – цял ден вали, пътеки няма, студ… и все пак красиво! Днес снимах отрупаните борове със сняг около апартамента ни. Мислех да изляза на малка разходка и да купя някои неща. Не можах. Няма пътечки, вее, навява, не може да се върви!
Написах и публикувах кратка статия в блога си по повод исканата оставка на министър Игнатов от БАН. Приятно ми беше да я видя регистрирана в „GOOGLE” пет часа след моята публикация!
Ето част от статията.


БАН ИСКА ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪР ИГНАТОВ


Снощи в предаването „сеизмограф” с водещ г-жа Светла Петрова се изправиха един срещу друг министър Сергей Игнатов и председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов.
Поводът е изказаното становище от министъра, че БАН трябва да се реформира и то в определени аспекти, включително за по – тесни връзки с университетите.
Академията е категорично против това и контрира, като му иска оставката!
Разбира се, че диспут не се състоя! Видяхме един министър, пребледнял от напрежение от безкрайните нападки и обиди, които му отправят в последните дни. Все пак, той успя да обясни, че средствата с, които ще разполага БАН за тази година са повече от миналата и още, че заплатата на академиците е 1900 лв., а на всички други от 300 до 600 лв.
От своя страна академикът обясни, че от сегашните 59 научни звена в Академията се предвижда да останат 40. Това щяло да доведе до съкращаване на административен персонал и до по-целесъобразно, използване на наличната апаратура с, която разполага Академията.
Ами Вие защо сте ги създавали бе, г-н Съботинов?
Колкото и да не ми е приятно, ще припомня, че със същите аргументи и точно по същия начин се извършваха съкращенията във ведомствените институти преди 10-ти ноември 1989 година – точно по същия начин! За него народът казва: „Преоблякъл се Илия – погледнал се, пак в тия”!
Моето категорично мнение е,:
Първо – Българска академия на науките има и трябва да имаме!
Второ – БАН след девети септември 1944 година беше „Съветизирана”! Въпреки някои частични реформи, нейната структура, подборът и развитието на кадрите й, организацията и методологията на научните изследвания, получаваните резултати и отчитане на научната й и внедрителска дейност, си останаха същите.
Трето – За да продължава да съществува, но вече на едно ново значително по-високо организационно и научно равнище, Академията трябва да се реформира! Да се реформира, но не както до сега! Това трябва да разберат всички, които работят в БАН! Мисля, че не става въпрос само за пари! По-важни са принципите, дарбата, моралът и най-вече любовта и предаността към Отечеството, към България!
 

    Позабавлявахме се с д-р Баташки – един заклет социалист от Пловдив, известен с високите си партийни постове и скандалджийските си прояви. Налита и на бой! Беше при Цветанка Ризова в „Нова” Похвали се горкият, че защитил и той дисертация и то на тема „За качеството на медицинското обслужване”! Така са посредствениците. Те защитават „дисертации” все на такива ала-бала теми. По организация, по снабдяването и обезпечаването, по агитацията и пропагандата, може и по униформата например на БДЖ-служителите или на пощенските раздавачи... все си е наука!
Прав си е онзи, който го е рекъл: „Науката е погубена, когато е завладяна от посредствени умове!”


09.02.2010


     Поканиха ме за телевизионно предаване в петък – 12 т.м. по русенската „Север” от 19 часа относно геннно модифицираните организми.
Отказах да участвам! Каква компетентност има г-жа Детелина, и какви въпроси ще ми зададе по този колкото актуален, толкова и сложен проблем с неговите биологически, икономически и философски аспекти?!
     Мъчно ми е, че в. Русенският университет няма знаещ и подготвен човек да застане пред камерите и компетентно да изкаже мнение по една от фундаменталните актуалности на нашата съвременност – въпросът за ДНК-технологиите, в това число генно модифизираните организми! Жалка история – на мен до болка позната! Защото това наистина е академичен проблем, който задължително изисква сериозни познания, академична интерпретация и обяснение!
Написах статия и я публикувах в Блога си.


МОЕТО МНЕНИЕ ЗА Г М О
/със съкращения/


Материята е сложна и за неподготвения – неразбираема.
Преди три години, при представянето на една от последните ми научни книги, в експозето написах: Не може да се изхранва население от шест милиарда и половина без средства против вредителите/пестициди/ и средства за подхранване/
минерални торове, специални фуражни смески/ в растениевъдството и животновъдството.
Не е възможно да се произвеждат в индустриални условия необходимите огромните количества хранителни продукти без модерни технологии и адитиви – нитрати, нитрити, фосфати, органични киселини, емулгатори, обогатители, подсладители, консерванти, оцветители, овкусители, а в последните години и генно модифицирани храни!.
Биотехнологията и генното инженерство тепърва ще вършат чудеса за човечеството. Някои от тези чудеса ще определят и решат неговото бъдещо съществуване! Добре запомнете това, което току-що написах! Не трябва обаче да се бърза! Особено с внедряването!
Относно дискутираната тема за ГМО ще добавя още това и то е дълбоко принципно.
Човешкият гений не е “Бутилка” и неговите фантастични постижения, не са “Дух”! Това са закономерните жалони в обективното развитие на човешката цивилизация и общество. Това не е и не може да бъде частично, мимолетно, или спорадично явление, та да го профанизираме с “бутилки” и изпуснати /едва ли не случайно/ “духове”! Така, че ще има ядрена физика, ще има инженерна биология, ще има все повече и повече невероятни научно-технологични постижения – съдбата и спасението на бъдещото човечество.
Това е, мои приятели, и евентуални читатели на писанията ми! Имате основание за предпазливост и обстоятелствена информираност, но нямате основание за паника и страх от апокалипсис!


15.02.2010


Съобщиха, че са уличили Светослав Мичев – бивш първи секретар на БСП в Русе, сега шеф на Агенцията за бежанците, в злоупотреби.
Личното ми познанство с него е по повод на една папка с документи, която ми донесе шефката на читалище „Христо Ботев”. Папката съдържа фактури, протоколи и др., които показват, че като председател на това читалище и секретаря – някой си Вацов, са се „облагодетелствали” за суми от по десетина лева! Жалка работа!
По същото време имаше подобен случай със спортен „журналист” – активист от СДС. И за него ми донесоха папка. Публикувал „дописки” господина с коментар за футболни срещи извън Русе, на които изобщо не е присъствал, ама с командировъчно…!


МАРТ


11.03.2010


Обади ми се Ива Чавдарова – директор на фестивала „Мартенски музикални дни”. Покани ме семейно за откриването.
А пък аз, какъв proseantimаnt? От седмица се готвя да публикувам в Блога си словото, което произнесох при откриването на тридесет и четвъртия фестивал през 1994 година.


13.03.2010


Вечерта бяхме на откриването на петдесетия юбилеен, Международен фестивал „Мартенски музикални дни”. Откриването – добре подготвено и проведено, а концертът на Русенската филхармония – прекрасен!
Оркестърът свири вдъхновено, в някои части и виртуозно!
Насладихме се и на изпълнението на един млад, но голям български пианист – солистът Божанов. Публиката, изпълнила прекрасния салон на Доходното здание, го аплодираше сърдечно, искрено и възторжено, като бисира три пъти! След първия бис Божанов изпълни произведение от Шопен, този „поет на пианото”, както го наричат, и на когото тази година се честват 200 години от раждането му. 


Всъщност, аз не се досещам каква може да е причината в цялата програма на фестивала да няма поне едно произведение от този композитор и велик пианист!
А Маестро Димитров още един път показа, че е музикант от голяма класа и като диригент може да създаде и ръководи голям симфоничен състав. И не само това, а да го владее и доведе музицирането му при изпълнение на сложни музикални творби до съвършенство!
На такова съвършенство се насладихме през тази тържествена и възхитителна по своето съдържание вечер.
Благодаря на организаторите!


23.03.2010


Безобразието с „консултантската” дейност на Доган се потвърждава! При тази беднотия на турското население да претендираш, че си техен „бащица”, а да богатееш така безскрупулно, освен откровен тъпигьозлък, за друга квалификация не мога да се сетя!
Мисля, че сме във финансова и икономическа криза, но да се паникьосва народът и да се предвещава едва ли не фалит на държавата – не бива!.
От друга страна вижда се, че тази криза е награбила света, но богатите по-лесно я понасят, защото са богати и вече се измъкват от нея. Ние – беднотията, ще блъскаме по Голготата още доста време.
Мисля си също, че в настояще време войната в света не се води с оръжия, а с икономически похвати. Ето един пример: Китай омаломощава постоянно и методично икономиката и финансите на САЩ с изкуствено поддържана ниска стойност на паричната си единица – юана. Американците пищят на умряло, а на китайците хич не им пука! И са прави за себе си – печелят. 


     Бяхме на концерт. Свиреше световно известният оркестър на Юрий Бешмет – „Московски солисти”.
Какво да пиша? БЕШМЕТ – руска класика, световна величина! Оркестърът – също!


28.03.2010


Цветница – голям християнски празник с много именници. Днес ще ги поздравяваме.
Довечера сме на концерт – закриване на петдесетия юбилеен фестивал „Мартенски музикални дни”.
Концертът беше великолепен. Русенската филхармония с хор и солисти изпълниха Деветата симфония на Бетовен.


АПРИЛ


05.04.2010


Продължават да плачат за начина, по който арестуват престъпници. Не били „престъпници”, докато не постановил съдът? Някакъв „филантроп” се обади в едно предаване да напомни, че след като ги арестуват, като как така всички се разболявали и то главно в краката? Според него там, в ареста, „нещо им правят”!
Това е българинът! Докато се намери някой куражлия да арестува престъпници, целокупната популация Българска крещи и псува, че „няма държава, че кой каквото си иска, това прави, че „законо е отворена врата у полье” и т.н. и т.н.
Започнат ли да ги арестуват и да им търсят сметка, целокупното „гражданско общество” започва да крещи и псува в обратна посока! Въпросът е да се крещи и да се псува… Това сме!


20.04.2010


Тази сутрин Бойко Борисов в Би Ти Ви. Разказва простичко и сладкодумно. Излиза наистина, че където и да бутнеш в държавата, все нечистотия, батаци и много кражби!
За разлика от политолози, социолози, общественици и какви ли не философи, аз съм съгласен с Бойко, че основната и най-важна анти кризисна и кризисна мярка е безкомпромисната борба срещу организираната престъпност и отвоюване на държавата от мафията! Това е! Оттам са всичките трагични неблагополучия, оттам идват всичките беди. Тази борба дървените философи – леви и десни „демократи”, разглеждат като отделни хайки срещу отделни или групи престъпници! Не е така. Работата е и по-широка, и много по-дълбока… И аз съм подценявал бат Бойко, но отдавна разбрах, че съм бил в грешка!
 

     След обяд чета и националното радио си бърбори. По едно време интервю с министъра на регионалното развитие и благоустройството – Плевнелиев. Питат го за държавно дружество към министерството му, което от десетилетие има дългове към фирми, сключени договори, без да има пари за предвидената в тях дейност и неизплатени заплати от месеци на работниците и персонала. Човекът спокойно отговаря, че дружеството има 1250 работници и служители, многобройна строителна техника, а години наред не е участвало в търгове да приема обекти за работа! Сключвало е обаче договори с подобни по дейност частни фирми, вземало е комисиона от 4-5 % и си е кретало потъвайки в дългове и безобразия.
Колкото да сме снизходителни към бившите управници, като чуваме това не може да не се запитаме – абе къде е бил бившият министър, бившето Правителство и Премиер, началниците разни по министерства и един кош контролни органи, комисии, Парламентът, партиите им? Къде сте били, бе хора, та да докарате държавата до това състояние?
На всичкото отгоре този Плевнелиев се смее и съобщава, че вчера прочел в един софийски ежедневник-официоз на една партия как строял магистрала до своята вила в Черноморец. Имало и снимка на триетажна вила. Добре, ама снимката
била на вилата на съседа му, който насипвал пътя с чакъл и строителни отпадъци.
Сещате ли се кой е вестникът? Разбира се, че е „Дума”.


21.04.2010


Вечерта с Ването бяхме на театър. Гледахме пиеса от Йожен Йонеско „КОНСТРУКЦИЯ НА СВОБОДНОТО ВЪОБРАЖЕНИЕ”.
Авторът и пиесата му са от течението наречено „Театър на абсурда”. Постановката и сценографията на Десислава Шпатова – гост.
За цялостното представление не мога да изкажа конкретно мнение, но в много от епизодите „миришеше” на театър! Личеше ръката на постановчик, който знае какво да търси, покаже и внуши. Имаше отлични актьорски изяви, а ансамблово спектакълът стоеше добре.
Когато се върнахме вкъщи прочетох написаното от нашия приятел Крум Гергицов в програмата за представлението. Отлично е! Крум е тих, не шуми около себе си, а е даровит и ги умее тези работи.


22.04.2010


Ходих в библиотеката в отд. „Изкуство”, който се завежда от г-жа Станимира Цанева. Предложи ми албуми и книги с фотоси и репродукции от големи наши художници – Майстора, Златю Бояджиев, Стоян Венев, Митов, Дечко Узунов и др. Прегледах ги с удоволствие. Направих няколко снимки. От тях ще търсим решение за корицата на новата ми книга „Какви времена, какви съдби“ – колаж, самостоятелно представяне, или нещо друго?


24.04.2010


Борисов на посещение с Дянков и други в Сирия, която има дълг към нас от 10 до 50 милиона лева! Никой не знае колко
са и никой не ги е търсил! Поне аз не съм чул за такава работа. Тези бакии вероятно са от „социалистическо” време, когато ние – България, давахме кредити на „по-слабо” развитите братски страни в уверение, че сме много богати и ще ставаме още по-богати, защото сме „социалистически”…А парите бяха от заеми и то във валута от страните на „загниващия” капитализъм! Очевидно Бойко и министрите му са тръгнали да събират вересии, че в този изгребан хамбар всеки долар е добре дошъл.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар