17 декември 2017



                                  2009 г.

МАЙ, ЮНИ, ЮЛИ, АВГУСТ.


 13.05.2009

Снощи тържеството за представяне първата авторска книга на Гергицов мина отлично. Много народ го уважи, в повечето случаи отбрани хора. Нали са театрали, всичко беше подготвено и проведено come il faut !
Видя ме и дойде да ме поздрави г-н Минко Цочев – бивш директор на гимназия „Христо Ботев”, а по-късно директор на дирекция „Наука, образование и култура” в Община-Русе.
Обади ми се и разговяряхме с проф. Марко Тодоров – бивш министър на образованието и ректор на Русенския университет.
Видяхме се и поговорихме с Аделаида Якимова – оперна актриса, дъщеря на наши приятели – колегата д-р Любомир Якимов и оперната актриса – Снежана Якимова, за жалост и двамата вече покойници. Видяхме се и поговорихме с г-жа Докова – бивша учителка-биоложка от Английската гимназия и съпруга й – фармацевта Димитър Доков.


17.05.2009


Бях в с. Пет кладенци на язовира за рибарлък. Няма риба. Има „хипотези” на концесионера, че рибата в момента си хвърляла хайвера и затова не кълве. Първият път, когато ходих, причината беше, че още е студено и тя не се е раздвижила. Предполагам, че следващия път като отида и пак няма да има риба, ще е много топло и апетитът й ще е понижен…!


     Тази сутрин по БНР слушам радиоклип. Чете го външният министър Калфин. Като отидели БСП-то в Европарламента щели да направят така, че в Европейския съюз да има равнопоставеност и нямало да позволят да ни прецакват!
Прилича ми на истерията с крясъците, че „като влезем в Европа ще ни вземат ценностите, ще ни окрадат богатствата, националното достойнство, историческото наследство, азбуката, писмеността….” – абе всичко и ние ще фалираме! И повечето от глашатаите са така наречените „независими интелектуалци”! Даже бяха хукнали от град на град да плашат хората! Не зная къде се изпокриха, но очевидно са вземали активно участие в сътворяване на предизборни клипове.
Слушам г-н Калфина и разбирам колко истинска е злободневката ми „Пак си баем, как си знаем”.


Дават ни парички много
да строим и да градим.
Но следят и много строго
как парите коландрим.
Искат само чисти сметки
с разни шашми да поспрем.
Със послъгване, преметки-
да поспрем и да крадем.
Тъй поискаха изрично,
мислехме, че е шега.
Но Европата трагично
взе, че кранчето ни спря!
Вместо да се поразкаем
за вината ни огромна,
пак си баем, как си знаем:
„Тя Европа е виновна”!


Равнопоставеността, другари, означава преди всичко да си оправиш кусурите, малко от малко да заприличаш на хората и тогава да я търсиш и претендираш за нея!
Времето, времето, – то ще си свърши работата, жалко, че я върши бавно и мъчително!
Като споменавам времето и моето разбиране, че то е съзидателят, но и коректорът на всичко, що става във Вселената, се сещам за „Гиганта на социалистическата ни индустрия” – Металургичния комбинат в Кремиковци. Четиридесет и пет години мегаломания, железария и овехтяла технология и…агония! Милиарди левове и валути, унищожени хиляди декара плодородна и най-плодородна земя, увредено здраве на десетки хиляди човека, ама все ни беше „гордост”! Е, от вчера „гордостта” ни спря! Нещо, което по мнението на стотици специалисти и умни хора изобщо не е трябвало да тръгва!


19.05.2009


Снощи бяхме на опера. Гледахме „Любовен еликсир” на Доницети. Хубава комична опера в две действия.

   Днес, 19-ти май! През 1934 година – военен преврат, извършен от Кимон Георгиев и Дамян Велчев. С един замах
са разтурени всички политически партии и е конфискувано имуществото им. Забранена е всякаква политическа дейност. Прибрано е оръжието от населението, въведен е едноличен режим. Бил съм на две годинки. Не зная за добро или за лошо е било, но зная, че в следващите години до 1940-1942 година сме най-богатата държава на Балканския полуостров.
Като човек с твърдо демократично мислене не мога да си представя в днешно време военен преврат. Това е немислимо и недопустимо! Слава Богу, че така мислят и свестните хора у нас. Но като пиша това, се смея. Абе кой е този, който сега може да организира и проведе такова нещо? Къде такива личности? То преврат от баби и латерни в поли и панталони става ли?
Междувпрочем деветосептемврийският преврат в 1944 година, с който комунистическата партия дойде на власт, също беше подготвен и извършен от Кимон Георгиев и Дамян Велчев. Те са създателите и ръководителите на военния кръг „Звено”, който е в основата на преврата.
За благодарност Кимон е назначен за първия министър-председател на „отечественофронтовското правителство”, а Дамян за военен министър.
Бай Кимон лека-полека е омаломощен и на стари години принуден да завърши електроинженерство защото е назначен за министър на електрификацията! Представяте ли си? Македонеца-превратаджия – спец по електрификацията и то, социалистическата електрификация, за която другарят Ленин казва: „Електрификация плюс съветска власт е равно на социализъм”!
Бай Дамян усеща накъде отиват работите и се озовава наш пълномощен министър в Швейцария. Малко след това управляващите го повикали да се яви „на доклад” в София, но той поразбрал кое накъде е, забравил да дойде!


29.05.2009


      Двама журналисти от БТВ създали филм как може да си вземеш шофьорска книжка и да управляваш лека кола или
автобус, без да си ходил на курс и без да си хващал кормило на каквото и да е превозно средство. Ужас! Прогнила работа, корумпирани институции!
Вървя по централния площад. Канят ме да се подпиша в подписка „гражданите да могат да ползват подлезите в града ни”. Питам на кого ще дадат подписката. Отговарят ми – на Кмета. Не е виновен кмета, моето момиче. Виновни са тези и много други като тях, които все се подписват. Питат ме защо? Защото, като се подпишат, ще отидат в някой подлез да се „облекчат”, да откраднат осветителните тела или да ги изпочупят, да одраскат или наклепат стените с разни ероглифи, с една дума – да направят подлеза неизползваем. И това е по-малката беля. По-голямата е, че някой непрокопсаник ще се затаи и ако мине сам човек, ще го обере, че и претрепе!


ЮНИ


06.06.2009


     На този ден преди 210 години е роден великият руски поет и мой любимец ПУШКИН. Прочетох, че от 1998 година, денят е обявен в Русия за национален празник. Разумно и напълно заслужено!
 

   Днес се открива риболовният сезон. Както личи и сега ще е открит, а риба няма да има. Чета в един рибарски бюлетин в кой язовир каква риба се лови: костур, каракуда и ...толкоз! Как да има като тези алчни – крадливи рибари и рибена люспа като намерят, я прибират, камо ли рибе някакво да оставят?
В резултат на рибарските ми патила се пръкна следното стихотворение

:
РИБАРСКА


Дремем на брега под сянка,
с мисли туряме тигана.
Бавно ни спохожда дрямка –
няма, няма го шарана!
То и въдиците дремят,
не обажда се звънчето!
И примамки да се сменят –
все не ще, не ще проклето!
Вечерта с торбичка празна
хич не мисля за тигана.
А женичката ми казва:
„Мили ти си ми шарана.”:


11.06.2009


С Гергицов се срещнахме в сладкарница „Златните рибки”. Подари ми книгата си „Русе – Преживени театрални мигове” със следния автограф: „На проф. Иван Байчев с най-дълбоки приятелски чувства и с уважение към високия му професионализъм и широката му артистична душа, която дири пътища не само в науката, но и в литературата и изкуството” Благодаря за хубавите думи, Круме. Ти видя и разбра каква натура съм, защото и ти си човек, който умее да общува, който не страда от предразсъдъци, може да види и оцени достойнствата и дарбата на другите!


ЮЛИ


05.07.2009


Днес избори за народни представители в четиридесет и първия български Парламент.
Прогнози всякакви, скучно ми е да ги слушам, но истини засега поне две-три.
Голямо купуване, голяма търговия с гласове! Докарахме я дотам, че съставът на Парламента да зависи и се определя от неграмотни, и полуграмотни и всякакъв род лумпени!
Като му туриш и една гарнитура пришълци, па стой та гледай и се радвай на демократичното ни равноправие, избирателно законодателство и морал на политическата ни класа, че и на целокупния ни мил народец!
     Слушам тази сутрин БНрадио: какви са били правилата за гласуване у нас през 1920 година. Запомних няколко.
„Не се разрешава да гласуват на български граждани, които не могат да говорят и пишат на български език”!
„Не могат да гласуват всички просяци, съдържатели на публични домове, държавни и общински служители, които по някакъв начин са свързани с кандидатите за народни представители” и т.н.
Я си представете, че сега въведем тези правила, кой ще влезе в Парламента? А представете си де!
     Другата прогноза е, че и в бъдещия Парламент ще има много хора, на които мястото не е там,
Третата прогноза е, че народецът започва да се пробужда и този път ще гласуват повече хора. Това е добре!
Чух, че до обяд в Турция са гласували 50 000 души, а до края на деня се очаква да са около 60-70 000 от „нашите сънародници”!
Абе какъв „сънародник” ми е някакъв Хасан и някакво неграмотно Айше, от Бурса, Измир или Анадола, които две думи български не знаят, та да ми определят съдбата и да ме стягат с обръчи от фирми и обръчи от партии? И Доган да ми се изживява като Месия и Бащица, който едва ли не ръководи държавата ни!
Чух също, че масово се разнасят превозни средства с гласоподаватели с редовни и нередовни удостоверения за гласуване в други избирателни райони!
И виновни няма! Този закон и тази бъркотия, която съчиниха управляващите за провеждане на настоящите избори, ще остане в историята на страната ни като миризлива страница
от стремежа на миризлива партизанщина и жажда за власт! „Европейци”!!


06.07.2009


Днес е 6-ти – понеделник, но пиша повече за вчера – 05.07.2009 неделя. Ден, в който се проведоха демократични, свободни и тук-там платени, изопачени и недотам добре организирани избори Резултатът:
Падна от власт така наречената „Тройна коалиция” съставена от БСП, ДПС и партията на Кобурга – НДСВ.
Изборите се спечелиха по безапелационен начин от партията на Бойко Борисов. Не чух окончателни резултати, но победата на Борисов е впечатляваща!
Синята коалиция на СДС-ДСБ закърпи положението с 15-16 депутати – достатъчно, да подкрепи ГЕРБ за съставяне на здраво правителство, опиращо се на достатъчно парламентарно мнозинство.
Загубата на БСП, може да се каже, е нещо като катастрофално! Само 39-40 депутата! Тяхната работа стана като в приказката за свраката: „Хитрата сврака – с двата крака”!
Азиатската и ченгесарска „философия” на Доган, си намери майстора! Той горкия, въобразявайки си, че е завладял и напълно омаломощил България, заявяваше, че тук му било вече тясно и тръгна към завладяване и разпростиране на обръчите си от фирми и в Европа, а то виж „кво”стана!
Столетницата и тя трябваше да си почине. Много пъти съм казвал и писал – не може само или предимно с неосъществими обещания, демагогия, селски хитрини и насаждане на страх в населението с най-различни форми на приложение. Не може!
Отличен нокаут получи и „Величеството”! Този потомствен хитрец направи такива бели, че малко му е изхвърлянето
от политиката и омерзението на по-голямата част от потърпевшия ни и наивен народец. Той заслужава не газена тенекия от Батумска газ, както преди повече от 100 години е препоръчал Алеко за дядо му Фердинанд, а варел от Сибирски нефт!
Много пъти съм лансирал и изповядвал на глас моята скромна философийка, че времето е съзидателят, ваятелят, безпощадният съдник и коректор на всичко, що съществува на този свят, като действа безотказно, но бавно, а понякога и мъчително!
Да се надяваме, че вчера, на 5-ти юли 2009 година времето най-после след десетилетия е коригирало пътя за по-нататъшното развитие на България, най-после като нормална държава! Да се надяваме!


07.07.2009


Мисля, че голямата радост и еуфория в сините редици е неоправдана.Какво са 15 депутатски места? И то за СДС 10 и за Костовата партия едвам 5! Това си е нещо като работата на БСП – изборен провал!
Единствената печалба, ако можем да я наречем така, е, че задължително се явяват като помощник на ГЕРБ, за да се смени това омръзнало на хората управление и да се измъкне страната от вътрешната и външна криза. Подчертавам – вътрешна, която си я имахме, и външната, която дойде за капак.
Чух едно обяснение на Иван Костов тези дни на въпрос защо е отказал на Кобурга през 2001-ва да влезе в правителството му за сметка на БСП?
Отговорът беше: Защото Кобургът е като дядо си и като баща си. Подхвърля на различните партии и партийки по някое министерско кресло и като осъществява принципа „разделяй и владей” им дърпа конците, както си иска.
Такива отговори ми харесват! Ще допълня: дядо му на този Симеончо не само е дърпал конците на някой от назначените министри, но се шушука, че е любил и жените им!
Още , още в средите, които познават следосвобожденската ни история, знаят за клюката относно красивата и пищна Султана Р. Петрова и като как така изведнъж военният министър Рачо Петров от капитан е станал генерал.


13.07.2009


     Получих диска със записи на авторски и други парчета изпълнявани от моя съученик и приятел Боко Попа. Пуснахме ги на компютъра – много са хубави. Вечерта му се обадих по телефона да му благодаря. Моли ме горкия, да му се обаждам на всеки 10-15 дена да ме чувал жив и здрав ли съм. Приятел!
В писъмцето си до него, което приложих към стиховете, между другото написах: „Социализмът, някои добри неща на който не трябва да отричаме и забравяме, още не си е отишъл напълно от България! Имам чувството, че вие там в Борован и Бяла Слатина сте още по-зле”!
После, като прочетох това, много се смях. Хареса ми и ето, че сега го написах по памет – запомнил съм го!
Много пъти съм казвал, че лява партия е категорично необходима на България! Нашият народ е общо взето беден и измъчен. Той винаги ще търси „ равенство и справедливост”.Друг е въпросът дали ще ги намери, но ще ги търси!. Почва – и то богата почва у нас за леви идеи е имало, има и ще има!
Работата е в това, че тази „почва” не е „онази” от 1917, 1923-та и 1944-та, даже и от1990-та години! Така, че „онази” партия от онези години не може да бъде „тази” партия, която да отговаря на „почвата” от настоящите и още по-малко от бъдещите времена.

14.07.2009


Днес с тържествено заседание се откри Четиридесет и първото Народно събрание.
Гледах и слушах речите на лидерите на парламентарно представените партии.
Цветанов – умерен, кратък и точен.
Станишев – нормално, като за свален премиер – оставя България в „цветущо финансово и икономическо състояние”!
Местан – турска логорея и общо взето „това си знае-това си бае”.
Сидеров – остра реч, в неговия стил. Добър оратор, точен, но с излишни изцепки Другите не изтърпях.


       Днес, 14 юли, е Националният празник на Република Франция. Големи исторически събития валидни и дали отражение не само за съдбините на Франция, но в определена степен и за историческото развитие на европейските народи и Света!
На този ден през 1789 година парижани превземат Бастилията, а след това и резват главата на тогавашния крал Людовик шестнадесети! Това е годината на истинската, великата Френска демократична революция!
Интересно е да отбележа, че в същата година френския химик АНТОАН ЛАВОАЗИЕ открива закона за запазване на веществата, който гласи: „Веществата не се създават и не се губят, а само се изменят”. Просто и ясно!
По-късно, през 1848 година, пак размирна и съзидателна година, германският физик РОБЕРТ МАЙЕР открива закона за енергията, който има аналогично значение.
Век и нещо след това, мисля, английският физик РЪДЪРФОРД на базата на теорията за относителността на АЙНЩАЙН и редица други фундаментални изследвания на цяла плеада Западни учени, дефинира закон за запазване на материята и енергията!

21.07.2009


Разбрах /БНР/, че се подготвя ново международно споразумение, за замяна на съществуващото от Киото – Япония, сключено преди години, което изигра голяма роля за консолидиране на междудържавната и международна общност около тежките екологични проблеми на нашата планета.
Тази сутрин доц. Атанас Семов, коментатор от РЗС на политически теми в БНТ, не зная как стана дума, та каза: „В Софийския университет се приемат студенти, които не могат да пишат”!
И в Русенския е така, колега Семов, а сигурен съм, че и във всичките ни „Университети” е така!
Днес съобщиха още една потресаваща новина от този род. На провелия се преди няколко дена изпит по литература в Софийския университет 47.5% от участниците получават двойка, 25% – тройка… шестици – 1 брой!
Катастрофи в Българийката, колкото щеш, но баш катастрофата е в нашето образование! А, какви поразии има да правят тези дипломирани „специалисти“ – страх ме е да си помисля.


23.07.2009


Труден, тежък, зловещ ден! На този ден преди петнадесет години се разделихме с единствения си син Петко. В такъв ден бащата какво да каже за жадуваното и безкрайно обичано чедо? Какво да кажа? Мир на праха ти и вечна ти памет, мили сине! Ако има Провидение, нека да си свърши работата!
Чаках с нетърпение да купя вестника, та да видя дали са публикували възпоминанието по повод годишнината на сина ни. Купих, разгърнах и видях – гавра! Всичко направено обратно на това, което поръчах и за което платих!
Снимчицата малка, името написано с почти бели букви, та на фона на хартията едвам се чете и на всичкото отгоре сгрешено! Вместо Байчев, написано Бойчев!
Отидох в редакцията. Реагирах остро. Не им спестих и съмнението си, че тази ”грешка” е допусната умишлено! Да, умишлено!
Казах им, че те – журналистите, първи трябва да се отърват от страха и да изпълнят повелята на призванието си, като полагат ежеминутни грижи и помощ за излекуване на повредения ни народец!


25.07.2009


Вчера хванали един главен асистент от Университета за народно и световно стопанство – София, с помощника му, които са от тези масовици, дето пробутват кандидат студенти и ги дипломират срещу заплащане. Казвам браво!
Вчера се появиха редица интерпретации около досието на известния наш историк Божидар Димитров.
Той твърди, че бил се заблудил! Накарали го да учи езици, че ще го правят дипломат във Ватикана. Научил Божо езиците, отишъл във Ватикана, но „Те” го направили не дипломат, а агент!
Божидаре, на мен ми изпратиха писмо да се явя на изпит по френски език и стана представител във ФАО – Организацията по земеделието и прехраната на Обединените нации в Ню Йорк – нещо, което, ако не е по-добро от Ватикана, не и по-лошо. И какво направих ли? Ами помислих малко и както в други подобни случаи реших, че не е за мен работа. Поговорката че всяка жаба да си знае гьола, е велика поговорка!
Прегледах набързо една интересна книга – „ДОСИЕТО НА МИХАИЛ АРНАУДОВ.”
И академик Арнаудов „човека на дълга и на честта”, и той с досие, и неговото досие от Държавна сигурност, но какво досие и колко страдания за този исполин на българския творчески дух и българската култура!


31.07.2009

Всеки ден съобщават за изгонване на някой от началниците-мафиоти. Един на агенцията по горите, другия по инфраструктурни проекти, спрели за проверка назначенията във Външно министерство, започва голяма проверка на купилите машини по „САПАРТ”, от които се установило, че 98% са с тарикатлъци и ментарджилъци… Чувства се, че тарикатите са притеснени!
А вие, нови управници, ако искате да ви уважава народът и баба Европа да ви вярва, действайте само с факти, открито, след щателни проверки и без предубеждение. Всичко друго си го познаваме и сме го патили, че и още. Видя се докъде ни докараха, но и докарахме, защото всички викат „крадат бе” и всички, малко или повече „пипаме”, всички викат „лъжат бе” и всички малко или повече послъгваме, всички викат... и всички малко или повече…
Какво трябва да се направи ли? Юздата на всички и на всичко! А юздата е законът!
И пак ще кажа. Трябва време. Аз бях дал около 50 години срок, необходим да се пооправим. Двадесет от тях заминаха. Повечето казват: „Загубихме 20 години”! Мисля, че не са прави. Времето си знае работата – за тези двадесет години народецът поузря, а това е предпоставка и сигнал, че за следващите 20-30 ще узрее, ще се поочовечи и, дай Боже, да поумнее, та да разбере, че и от него нещо зависи в тази държава и Европа на Европейския съюз не е „Голям брат”!
Вечерта гледахме „Панорама” по БНТ. Бойко-водещият на предаването, както винаги се кокорка, но въпросите му извехтели като окъсана и окърпена бархетна нощница от дом за стари хора... Едно и също, повтаряно вече десетина дена до втръсване! Каквато ни държавата, каквато ни политиката, такава и журналистиката ни!
Та, погледахме Стоян Александров – бивш министър на финансите, сега преподавател в УНСС, и едно момче студент 4-ти курс, които откровено разказаха за безобразията в този Университет. Сигурен съм, че това висше училище не е изключение…! Всъщност там е работата, че всичко е на яве и се знае, а всички, които могат да се опълчат и спрат тези безобразия, се правят на изненадани!


АВГУСТ


03.08.2009


Какво да пиша, бе братле, в това жизнерадостно дневниче? От една глупост в друга, от една измама в друга, от една лъжа в друга, от една кражба в друга, от една... в друга... ужас!
Агенцията по инфраструктурата фалирала! Да, още през месец март! И мълчат! Ама това, че са фалирали хич не им попречило да продължават да сключват и подписват договори – общо за 1 700 000 Евро, при бюджет от 300 000 Евро, изядении изпити преди сключването на гореспоменатите договори! Чиста работа. Аз не мога да проумея това!
От 2003 година, до преди месец са извършени заменки за гори общо 30 000 декара! Заменяш чукари и храсталаци из Берковско за горица по брега около „Златни пясъци“ или курорта „Дружба”! Пак чиста работа!
Трябват ти 10 000 ушни марки за маркировка на животни в България, поръчаш 300 000 бр. Чиста аванта! Това, че няма толкова животни и никой няма да използва тези марки – това не ги интересува – келепирá да падне!
Ами какви чудесии разказа тази сутрин по „Нова” министърката на Екологията и водите? Ужас, и пак ужас! Изхарчени пари от европейските фондове за проекти и направа на пречиствателни станции в села с население 300 човека, а парите са дадени за построяване на 70 пречиствателни станции с население над 10 000 човека. Да, ама селата от 300 човека са с турско население, а министърът Джевджет Чакъров е от ДПС! Този, който се хвалеше, че всичко в министерството му било за чудо и за приказ, а сега новата министърка реве, описвайки какво чудо и безобразия е заварила в това същото министерство и като какво трябва да се извърши, за да се сложи горе-долу работата в ред!


12.08.2009


Ходихме с Ването в Бяла Слатина. По традиция почетохме близките си покойници. Запалихме свещички, поклонихме се, помълчахме. В тези мигове непринудено, някак си свише се почувствах горд, че нося в себе си гена на тези мили хора и особено на дядо Иван – честен, начетен, отговорен, всеотдаен и енергичен, строг и благороден – роден в гр. Лясковец, учил в гр. Велико Търново, опълченец в Сръбско-българската война, съратник на Стамболов и стамболовист до края на живота си – ИВАН ВАЧОВ БАЙЧЕВ – ЛИЧНОСТ!
Тъжни са тези посещения, но са благородни! За каква родова памет, традиции, възпитание и любов към ближния ще ми говорите, като не знаете къде е гробищата, а имената на близките си покойници вече кажи-речи сте забравили?
И остави „родовата”, ами като забръщолевят високопарно за „национална”, че и за историческа” памет – ум да ти зайде от демагогия, шаблон, духовна нищета, че и простотия!


17.08.2009


      Спортният свят е под впечатлението и силните емоции от невероятното постижение на Юсеин Болт – атлетът от Ямайка, който на пистата на олимпийския стадион в Берлин направи възможно невъзможното – 100 м. гладко бягане за 9.58 секунди!
На този стадион през 1936 година на Олипийските игри, американският чернокож атлет – Джеси Уенс, печели три златни медала с три световни рекорди – на 100 и 200 метра бягане и на дълък скок! Тогава Хитлер не може да издържи успехите на човек извън арийската раса особено чернокож, и демонстративно напуска стадиона, погазвайки всякакви норми за поведение и дипломатичност!
Ходих в БТК и смених програмата за телефона. Ще бъдем на най-ниската такса! Това означава да ограничим до минимум телефонните си разговори, което общо взето и правим, защото ми омръзна да ни скубят.
Като имам предвид, че за мобилния телефон са ми начислили, че изпращам есемеси от него на стационарния си телефон, няма да се учудя, ако от стационарния съм се обаждал на Настрадин Ходжа или на Хитър Петър вивателски! O, tempora! O, tempora! Без „О, mores“! Защо ли? Абе в тези хора, къде ти нрави, бе?


21-22.08.2009


Напоследък всяко денонощие стават жестоки катастрофи и загиват много хора. Загиват по 5-6-8 човека! Повечето от
тях невинни! Убийците са главно неправоспособни младежи, които седнали зад кормилото на оказионни, но все още бързи западни коли, хукват да показват самочувствие, да убиват хора и да се самоубиват!
Това е страшно! Още по-страшно е, че на тази „война по пътищата ни” не е в състояние да въздейства и се справи нито държавата ни, нито обществото ни!
Възниква въпросът защо? Ами защо? Защото нито държавата ни, нито обществото ни са нормални! Може да е пресилено това, което пиша, но е жалко, че си е истина!
То, каква е тази държава, в която можеш да се сдобиеш със свидетелство за правоуправление на МПС, включително за автобус с 40-60 места, без да си надникнал в помещение, в което се провеждат курсове за шофьори и без да си пипвал кормило на автомобил?
Каква е тази държава, която не може да спре пътните си полицаи уж да глобяват нарушителите, а да прибират парсата в собствените си джобове?
Абе, каква е тази държава, на която дават безвъзмездно пари от ЕС да си построи магистрали, а отговорните й чиновници ги присвояват и раздават по системата „Батко и братко” и прочие…?
Обществото и то същото! Та тези, дето се напиват, които нямат правоспособност, които плащат и се сдобиват с шофьорски книжки, а нямат хабер от кормило, но яхват автомобил и хукват да трепят и се трепят, ами тези, които са съдействали за всичко това, ударили са келепира или са гледали благосклонно и с нашенски непукизъм – всички тези да не са чеченци или афганистанци? Нали са нашенци, нали са българи, нали това ни е обществото! Повредено – всички у нас са дълбоко убедени, че всеки може да си прави, каквото поиска и отговорност няма. Ако случайно и формално се потърси, то нещата винаги се оправят – обикновено с пари или много пари! А откъде пари ли? Там е работата, че у нас има много пари, най.често
откраднати от същата тази Държава, която и парите си не може нито да събере, нито да опази като хората!
   Аз затова си мисля, че тези, новите от ГЕРБ, които са на власт, макар и съвсем малко да се напънат в управлението, така, както нормалните хора управляват нормалните държави, ще имат голям успех. Защото вакханалията не само по пътищата ни, а вредом е в такива размери, че и малко да се понамали, пак ще има големи резултати и бързо ще се усети!


23.08.2009


    Тази вечер в новините: В Софийския университет имало и след третото класиране още над 800 незаети места. Заместник-ректорката почти със сълзи на очи съобщи, че ще се прави и четвърто, защото имало зрелостници, които щели да се дипломират есента и трябвало да им се даде шанс! На кого бе, колежке, на тези двойкаджии, които вероятно и цялата азбука не знаят, или шансът е за хилядите хрантутеници на софрата на Алма Матер, които не искате да разчистите?
    На всичкото отгоре след нея се яви и г-н ректорът Иван Илчев. Той изрева, че много кражби ставали в университета, че три пъти са вадени пистолети и два пъти ножове...!
Нищо, нищо, сега като приберете изтърсъка от есенната поправителна сесия, някой ашлак и меч или картечница може да ви извади!
У нас недомислици – дал Бог! Тази щуротия с тези нашенски „университети” считам за едно от най-големите безобразия български и най-голяма опасност за националната ни сигурност!
Днес попаднах на филм за „Пражката пролет” през 1968 година. Без да помня подробности, общо взето свидетел съм на тези събития. Сега, като погледах част от филма, отново се уверих, че още тогава с основание нито за секунда не съм повярвал във всички лъжи, които се съшиваха с бели конци
и набиваха в главите ни, че някаква „шепа разбойници и контрареволюционери искала да спре колелото на историята и да отнеме желанието на чехословашкия народ да построи и живее в най-прогресивния и справедлив строи – социализма” и т.н.и т.н!


30.08.2009


     На 27 август се навършват 114 години от организираната туристическа дейност в България. Не съм турист, но ми е известна тази дата, защото на този ден преди 114 години по инициатива на моя любимец Алеко Константинов се организира туристически излет до най-високия връх на Витоша – Черни връх.
АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ – „Щастливеца”, е един висок връх, един светли връх в българската литература, символ на почтеност, скромност, патриотизъм и човеколюбие!
Алеко – страдалец същински, а се наричал „Щастливец”! Какъв ти щастливец, когато си безпощаден и справедлив критик на безобразията властнически, на безобразията Кобургски?
Щастливец, застрелян уж „по погрешка”?
Алеко, политическите пристрастия, на когото не споделям, но което не ми пречи да го възприема и тача като един от любимите ми големи и незабравими българи!
Днес си мисля защо има хора с висше образование, с добро служебно и материално положение, с определена степен на интелигентност, а нямат достойнство и черти на личност? Нещо повече, някои са си чисти шушумиги и като такива нанасят огромни материални, социални, че и духовни щети на обществото.
На тази категория посветих следните стихове:


Колко шушумиги в този Свят,
колко подлеци и шушумиги!
Защо си толкова богат бе Свят
на подлост и интриги?
Защо ли?
Защото пълно е със шушумиги!


       Какво измислих ли? Ами освен горното, още следното. По мое скромно мнение да си личност е дарба! Или я имаш, или я нямаш! То не се учи и не се научава! Личността не е професия.
А личността „водач” ли е? Мисля, че не всяка личност е водач. „Водачът” също е дарба голяма дарба! Един подходящ пример за „Личност” и „Водач”според мен са Алеко Константинов и Стефан Стамболов.
Алеко е ярка, голяма и забележителна личност! Стамболов е личност и голям национален водач – водач и държавник! Комай, единствен в новата ни история!
Току-що ми се натрапва въпросът – а какво е „Вожд”?
Според мен, това е куха работа! То не е от категорията „или го имаш, или го нямаш”! То се придобива главно по два начина: или те назначават за вожд, защото такава е системата, която без такова чудо „Вожд” не може! Или по метода „целта оправдава средствата” – де с хитрина, демагогия и най-вече с голямата тояга, си се издигаш и самоназначаваш!
„Водачът” е дарба и призвание, „вождът” е назначение, „издигане”.
Мисля, че един от най-показателните примери в това отношение са две исторически фигури от близкото минало.
Владимир Илич – Ленин, е Водач!
Йосив Висарионович – Сталин, е Вожд!
Вождове бяха Мао Дзе Дун, Ким Ир Сен, Хо Ши Мин и още цяла компания от диктатори, между които Чаушеску, Готвалд, Тито, та и наш Георги Димитров. Все „Вождове”!
Записвам тези мои разсъждения и непрекъснато си мисля за формулировката на ЛИНДСИ ГАРДНЪР относно „Емоционалният интелект”.
Дали е генетично обусловен, или се култивира в индивида – спорят! Аз не желая да споря. Аз знам, отлично знам, че го има и е атрибут на дарбата. Щастливи са тези, които го притежават. Те никога няма да бъдат шушумиги!


31.08.2009


Чух от новините, че един тарикат от така наречения „Енергиен холдинг”, си купил със служебни пари копринена кърпичка за джобчето на сакото „само” за 72 лв. и отчел сумата като „представителни”.
Ей, тези хора току-виж се открие, че и презервативи са си купували с държавни пари и най-вероятно също отчитани като „представителни”!
Надува ме смях като си помисля, как са се „представяли” ползувателите, имайки предвид колко напудрени мъжки шушумиги се тътрят из коридорите на министерства и агенции, че даже и из кулоарите на Парламента...

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар