07 декември 2017




                                         2008


МАЙ

2.05.2008

Снощи гледах телевизия. Говореха за атентата в църквата Света Неделя през 1924 година. Да убиеш невинен човек – генерал Коста Георгиев, като примамка, за да дойде на опелото му политическия и военен елит, та да събориш църквата и избиеш и тях, това е комбинация, която само болни и примитивни хора могат да измислят и осъществят!
85
А предната вечер, пак по телевизията, говори професор Цветков от Нов български университет. Той каза, че през същата тази 1924 година по решение на Коминтерна България трябвало да се раздели на три части – Добруджа, Мизия и Македония, и да се създаде македонска нация! Не зная доколко това е вярно, но ако е така, кажи му браво!
Много работи не зная. Нормално е. Де от недостиг на капацитет, интерес, или липса на вярна и достъпна информация! Едно обаче съм сигурен, че знам. Историята ни за определени периоди е фалшифицирана! Яко е фалшифицирана и продължават угоднически да я фалшифицират! Все се надявам, че ще дойде време, когато умни и отговорни хора ще изхвърлят невярното и ще напишат горе-долу истинската нова история на България! Така си мисля и силно се надявам!

03.05.2008

Погледнете с какво се разправят политиците ни! Цял ден си вадят очите, оплюват, откриват и закриват Агенции, от кумова срама посменят някои министри, областни или заместниците им. Днес ужасен чух, че имаме 96 – да, деветдесет и шест заместник-министри! Добре ли чухте? Пет-шестстотин хиляди станала държавната ни администрация, а нямали сме административен капацитет! Аз се чудя пък как се чудят, че нямаме! Цял ден, не – цели мандати се занимават с глупости, как да си пречим и после, как да оправяме това, което не е станало, защото сме си пречили.
Странен народ ! Жал ми е, но е така! Ще цитирам този велик древногръцки мислител, който казва: „Когато си орел, не искай между гаргите да си пръв”!
Не съм се мислил никога за орел, драги Питагоре, и никога не съм искал да бъда пръв, най-малко пръв между гаргите! Но винаги съм чувствал, че около мен има доста гарги! И не само около, а навсякъде из страната ни!
86
16.05.2008

Тази сутрин чух по телевизията, че много модерно било родителите да подаряват на абитуриентките поставяне на изкуствени бюстове! Бях шокиран! После като се бръснех, помислих и лека-полека проумях, че не е чак толкова страшно. Ами такова е времето! След като наляво и надясно се разнасят почти голи тела и широко разтворени пазви, какво може да се очаква?
Какво ще стане по догодина и за в бъдеще ли? Ами поне в близките десетина години ще е продължаващото разголване, гарнирано с художествени надписи по съвсем оскъдното облекло или под формата на татуировки по абитуриенти и абитуриентки: „Гей”, „Лесбийка”, „Травестит”, „Със сменен пол съм” и пр. и пр. Знае ли човек какво може да измисли повреденото съзнание на парвенютата и войнстващата чалга?

23.05.2008

Обади ми се Веско. Днес около 16 часа тръгва от Чикаго. Сутринта ще е в Лондон на Хитроу! Там има около два часа престой и в София живот и здраве ще е утре – събота, в 14 часа.
Купих няколко асортимента месни деликатеси. Веселин е месар. Той все още мисли горкият, че в България е все онази немотия, която до болка си познаваме и че само в Америка има голямо разнообразие месни продукти! Има, Веско, вече и при нас, че шапката ще ти падне! Само пари да имаш!

24.05.2008

Двадесет и четвърти май! Наистина, един от най-българските празници. А преди няколко десетилетия, а, а, да ни го отмъкнат! Отървахме се само с прикачването на „Празник на славянската писменост”!
И тази работа със Св. Св. Кирил и Методи не е докрай чиста. Гърците казват, че Светиите са гърци, македонците, че са македонци, преди време косвено ни подсказваха да не се занимаваме с произхода им, защото може и да са руснаци, ние си ги тачим като българи!
Омотана работа, като тази с Косово, бъркотия, която може и ще реши Обединена и единна Европа! Нещо, което без съмнение е част от големия процес на глобализацията. На там ще върви и трябва да върви Светът – към сътрудничество и обединение!

31.05.2008

Казах на Веско, че си имаме телевизор – не ме чува! Купил го и днес го донесоха – динозавър 42 инча, плазмен!
Този месец хич не разбрах как си замина! Много бързо се изнизват дните. Гледам, ечемикът вече е почти готов за жътва. След някой ден ще узрее и житото, после царевицата и амен-амен, започва истерията с туршиите – Perpetum mobile!
За жалост изпратихме тези дни много близък човек – баджанакът ми Чико! Способен специалист, добър гражданин, отличен съпруг, баща и дядо! Пътувахме с Ването до Червен бряг. Свои хора сме. Тъжна работа!

ЮНИ

04.06.2008

Чернокожият Барак Обама спечели кандидатската надпревара за претендент на САЩ. Амбициозната Хилари Клинтън се бори упорито и достойно, но загуби. Очевидно е, че и най-богатата и най-силна държава в света се нуждае от промени. Нуждата идва от промените в света и обществото, от обществените взаимоотношения вътре и вън от държавите, от постоянно увеличаващата се пропаст между богати и бедни хора, от световните и държавните екологични проблеми, от недостига на енерго ресурси от… от… от... какво ли не? Ето сега отново лъсна недостигът на хранителни продукти. Установяват, че след десетилетие светът трябва да произвежда
89
кажи-речи още толкова храни, колкото са сега, за да не настъпи мор в голяма част на планетата!
Какво трябва да се прави ли? Обединяване на усилията на всички за решаване на възникналите и възникващите проблеми, а не инатлък, подмолна дейност, открита вражда, междудържавна лакомия, фундаментализъм, тероризъм, прикрит уж като някаква „борба” за освобождение…!
От кого се освобождавате бе, аркадаши? Вие в Афганистан например, за да върнете страната във феодалното общество – без училище, без кино, театър и всякакъв светски живот, без връзка със света, в мръсотията, болестите, невежеството и мизерията? Но с Аллах и с крясъците, че „Аллах е велик”!
Безспорно е, че светът се променя, човечеството е в етап на нов скок в своето историческо развитие. Това се обуславя от два фактора: От една страна – огромните проблеми, които се натрупаха пред него и в основата си, колкото и да е парадоксално, са плод на развитието му! От друга, от фантастичните постижения на човешкия гении и в частност на науката, технологиите и техниката.
За голямо съжаление светът, човечеството се оказа неподготвено, да решава тези глобално възникнали проблеми и пълноценно да използва собствените си велики научно-технически постижения.
На световната сцена се появи „материалният” носител на това обективно развитие – глобализацията! Политическият примитивизъм, веднага я определи като процес, инспириран от една държава! Разбира се, че това е глупост, както впрочем всички „творения” на примитивното съждение.
Аз мисля, че когато светът навлиза в етап на обективни, дълбоки и бързи промени, той става в определена степен нестабилен! Точно в тези периоди е нужна върховна мобилизация на общите усилия на държавите, особено водещите държави, и консолидацията им по общосветовните проблеми. Опасно е, много е опасно в този период някои от водещите нации,
90
попаднала в ръцете на ръководство без качества и глобално мислене, да „прецени” превратно тази нестабилност и да драсне кибрита! Историята познава всичко това, включително и в недалечното минало!
И още нещо: От баща си знам, а и споделените мисли по-горе показват, че една държава не може да надвие и да командва света! Категоричен съм в това. Историята нееднократно го потвърждава. Всеки такъв опит завършва с провал.
Пиша това и си спомням за една от мъдрите мисли на Анщайн – „Какви ще бъдат оръжията прeз третата световна война не зная, но ако, не дай Боже, я има, през четвъртата ще се бият с камъни и тояги!”.

30.06.2008

Отиде си и този месец – бързо, бързо, както другите. Отиде и половината от 2008-ма! Барем си отгледах футболни мачове! И то на телевизор, какъвто не съм и мечтал!
За първи път си купихме телевизор, когато започнаха да ги дават на изплащане. Така със заем от „Взаимно-спомагателната каса” помъкнах един черно-бял сандък с претенциозното име „Кристал” – рожба на българската радио-телевизионна промишленост. Ей, не можете да си представите каква радост беше, какво щастие беше, че и ние имаме телевизор! Нищо, че е български, аз от край време не съм претенциозен и винаги се разпростирам „според чергата”.
Ама то, щом искаш да си честен, само „според чергата”, бате! Това, че имаше комбинатори, къде-къде по-ниско не като интелект и квалификация, а като човеци изобщо, които отдавна бяха си накупили „по втория начин” и гледаха вносните телевизори за онова време: „Стадион” /ГДР/ и „Орион” /Унгария/, хич и не ме засягаше, но е показателно! Показателно е, че винаги тарикатите ни изпреварват.
91
Снощи гледах как в университетите се жалят, че студентите „неграмотно си попълват документите” за записване. Ужас! Между нормални хора и в нормална обстановка, при това положение веднага изниква въпросът – защо приемате за студенти във вашия университет кандидати, които са неграмотни? Защо? И още: няма ли най-после държавното ръководство да разбере, че с такова образование и в частност „висше” образование бъдещето ни е проблематично?

ЮЛИ

09.07.2008

В Япония се провежда среща на „Г – осем”. Това са държавните ръководители на осемте най-развити страни в света. Един от главните проблеми е за климата. За разглеждане на този въпрос са поканени още новите бързо развиващи се страни, Китай, Индия и Бразилия. Разискван е въпросът за намаляване на парниковите газове с половина до 2050 година. Споразумение не е подписано!
Има злоупотреби по Европейската програма за развитие на селското стопанство – САПАРД! Доколкото съм запознат с историята на България, не си спомням някой да ни е давал пари! Сега за първи път ни дават и то големи пари. Вместо магарета и дървени рала, както предвещаваше социалистът другаря Орсов, сега из полята ни плъзна най-модерна земеделска техника с електроника, с климатици, с автоматика и производителност, икономичност и пр. за които преди не можеше и да се помисли! Текезесарската железария отиде на „Вторични суровини”.
С тези пари коренно се преустроиха предприятията в хранителната промишленост, които сега отговарят на европейските и световните стандарти.
92
Кое е жалкото? То е, че много от тези пари сме окрали! Българинът още дълго време ще мисли не как най-целесъобразно да използва средствата, които му дават, а как и колко повече може да пооткрадне!
Този манталитет беше развит и усвояван дълги години, когато се разсъждаваше, че „държавното е ничие” и едва ли не чиста аванта! Патологично обременен с такава философия, нашенецът така гледа и на европейските пари – аванта и прекрасен обект за развихряне на уродливите му умения! Ония от Брюксел, обаче разбраха и ни спряха кранчето. В момента нищо не ни дават, гледат ни сеира и чакат да им покажем с твърди доводи, че ще спрем да крадем. Защото тези пари не ги копаят във въглищните мини на Рурската област, а са пари на данъкоплатците на европейските страни, които, бъдете сигурни, също имат своите проблеми!

12.07.2008

Вчера бях на Текето за риба. Хванах шест хубави шаранчета и една таранка. Изпуснах голям шаран. Всъщност изпусна го един „колега”, който хукна да ми вади въдицата със закачената голяма риба и я отърва.
Какво да му кажа? На навлека нищо не можеш да кажеш, освен да си възможно най-далече от него и да го помолиш чужда въдица да не пипа, макар и предварително да знаеш, че нито ще те чуе, нито ще те разбере!
На 74 години е починал Вили Казасян. Преди месец го гледахме с Ването по телевизията като председател на някакво жури. Маската на смъртта надничаше през очилата му и беше изписана в по-голямата част от лицето му, въпреки бодрия дух, който демонстрираше и смислените оригинални шеги, които пускаше!
Вили беше голям пианист, диригент и композитор, ценител и пропагандатор на истинската наша забавна музика,
93
включително на „упадъчната западна музика” – джаза, рока, непреходните образци на американския блус.
Днес министърът на икономиката съобщил, че България е на последно място по разумно използване на електрическа енергията! Ами българино, вслушай се в тези думи! Пестенето на енергия не е само средство за икономия на средства. То е възпитание, манталитет, традиция, култура!
Колко народ съм учил, че ключовете на електрическите печки и котлони имат четири степени, които трябва да се използват разумно: включат на 4-та степен, тенджерата подскача, ама тъй било добре, инак кога ще го чака...!
И това е в домакинствата, ами в транспорта, във фабриките, ами в учрежденията, ами, ами…? Затуй ще си ревем за Татовото време, защото токът беше на безценица, на всичкото отгоре на много места и с приспособления да не минава през електромера – прави с него, каквото ти душа иска!
Няма да забравя парното! Зима, радиаторите ще гръмнат от горещо, народът разтворил прозорците и се разхожда по сутиени и потници из домовете си! Сега ги чувам да пищят, че парното било скъпо. То, че е скъпо, скъпо е, но те пуснали радиаторите във всичките стаи, надули го по социалистически и чакат да е евтино! Няма, драги ми съотечественици! Тя онази мандра свърши! И междувременно една от причините да свърши сте вие, защото ви обясняваха, че собствеността е общонародна, но вие общото разбирахте като ничие и стока за разграбване – чист келепир! А сега си плащайте, както всички по „белия” свят, та да ви дойде акълът!
Като пиша за разсипиите, та се сетих за сириеца – рибаря, вчера на Текето. Случихме се един до друг и той ми разказва, че когато бил бригадир в завод „Петър Караминчев”, трябвало винаги да има чук, защото се налагало да се чукат някакви сита след всеки производствен шарж. Добре, ама сириецът
94
ден-през ден вадел нови чукове и те все изчезвали! Най-накрая решил да направи проверка на портала. В чантата на един от работниците, който дори бил пред пенсиониране, намерили чук. Сириецът го попитал защо е взел чука. Онзи му отговорил, че ако през деня не открадне нещо, вечерта не може да заспи! После признал, че в дома си имал вече десетина чука….!
Глупост е това, което ни внушават, че едва ли не българинът краде само сега в така наречения „преход”. Българинът си е крадлив, а по време на соца се усъвършенства, за да може сега в пост-соца да се прояви като виртуоз! Не видите ли, че Европата пропищя от нас, бе?

25.07.2008

В 10 часа изпратихме нашата приятелка Стела за София. Тя е интелигентна жена. По време на гостуването си се запозна с най-новите ми книги, с някои от напечатаните лекции, които доскоро четях на студентите от Русенският университет.
На тръгване милата г-жа-биоложка ми изповядва: „Сега разбрах какъв учен и университетски преподавател е наш приятел”.
Добре си разбрала, Стеле!
През живота ми, та и до ден днешен, е имало случаи да не се споменава за моята научна и преподавателска дейност и постиженията от тях! Не съм се дразнел, не съм реагирал – напротив още повече работех, учех и се усъвършенствах.
Освен това ще отбележа, че не обичам да парадирам с работата си и резултатите от нея.
Тук ми идва на ум и сакралната мисъл на Аристотел, че „Завистниците винаги са мрачни, защото са недоволни от своята некадърност и вбесени от кадърността на другите”.

26.07.2008

Съобщиха ни преди няколко часа, че съученичката на Ването и много добра наша приятелка Радка Ненова починала!
95
Ренчето имаше звънлив, жизнерадостен смях. От нея винаги лъхаше жизненост. Притежаваше някаква особена артистичност и безспорна интелигентност. Последния път се видяхме на представянето на моя нова книга в русенската Регионална библиотека. След завършване на тържеството, дойде при мен, поздрави ме и ми поднесе скромно цветенце, купено с оскъдните средства, с които живееше. Стиснах й ръка, благодарих й, поканих я на гости и я целунах. Тя знаеше, че Ването и аз я обичаме.

29.07.2008

Снощи бяхме с Гергицов. Подарих му втория том на „Публикациите”. Разказа ми за турнето на театъра в Германия. През ноември германците ще върнат визитата. Ще се проведе тук театрален фестивал. Още от сега ангажирах едно-две представления.
Аз всичко в театъра не мога да гледам. Обичам класиката. Мразя постановки, представени като „големи новости на режисьорско майсторство и артистично вдъхновение”! Разбира се, че и тук има някое и друго попадение, но рядко, рядко! Към повечето от така наречените „пиеси на съвременна тематика”, особено тези от епохата на „Социалистическия реализъм”, не изпитвам симпатия. Този „реализъм” ме отучи да гледам кино от десетилетия, та и до ден-днешен. Тенденциозното в изкуството, особено когато е поднесено директно и брутално, е неговото убийство!
Спомням си някъде бях чел, че Оскар Уайлд е казал: „Да бъдеш естествен, значи да бъдеш прекалено понятен, а да бъдеш понятен значи да бъдеш нехудожествен”. Това за „понятен”, като му туриш едно „директно и брутално тенденциозен”, можеш да си представиш какво би казал Уайлд!

31.07.2008

Вчера бяхме с Тошко за риба на Текето. Поканих го за приятелче и да си приказваме. Имаше емоции! Хванах един
96
шаран, около килограм и една добра таранка. От 10 сутринта до 20 часа! Към 13 часа закачихме един шаран около 3 кг. Докарах го на половин метър от брега, но го изтървахме с общите усилия на един млад мъж, уж голям рибар, който „рибарстваше” зад мен на десетина метра. Вместо да го загребе с манчока, той го цапна по муцуната и шарана избяга.
Бащата на този рибар, който не хвана нито една риба, се оказа мой връстник. Сакат човек с две патерици, ама запален. Заприказвахме се. А той – бърборко, едно след друго ми заразправя история след история за синовете си.
Обажда ми се този син – сочи „рибаря” – и вика: татко, пали колата и веднага идвай! Отивам, а той в забраненото и без билет хванал шаран 16 кг. Натоварих го заедно с рибата и се прибрахме по живо, по здраво!
Още не съм се окопитил, а адашът започва разказа си за малкия син.
Обажда ми се малкият син една нощ и той ме вика веднага да паля колата и да ида да го взема. Това е на полето. Там залагаха капани. Хванал един сръндак. Отидох, турих сръндака в една торба, после в багажника и оттам – в къщи в банята. Одрах го, изчистих го. Вземам кожата в чувала и с колата отивам в друг квартал на града и я хвърлям в контейнер за смет. Прибирам се, отдъхвам си и започвам подготовка за надениците. Не мигнах цяла нощ. Ама като направихме едни наденици, такива до тогава не бях ял.
Слушам, слушам, като не ми е удобно да го погледна в очите, защото се страхувам да не го заплюя и си мисля: влачи се сега с двете патерици и се облизвай при спомена за надениците, които си правил от незаконно убитото и мародерски изядено невинно животинче!
Изводът ли? И бащата и синовете са мръсници, които не са рядкост в нашата Българийка!
Време, много време трябва, малко от малко да се посмени този манталитет ли, ген ли, извратеност ли на нашенеца, та
97
белким разбере, че всичките ни нещастия до голяма степен идват от действията и поведението на самите нас!

АВГУСТ

05.08.2008

В неделя – на 02.08 т.м. почина Солженицин – Нобелов лауреат, каторжник, десидент, писател, един от най-великите руснаци на ХХ-ти век! Днес е поклонението.
Бог да го прости и вечна му памет! А „Архипелага Гулаг”, нека да остане като едно от най-сполучливите описания на каторжническите издевателства на сталинския режим!
11.08.2008
Олимпиадата навлиза в разгара си. Грандиозна проява е това чудо на човешката мисъл, умения и фантазия! Грандиозно и полезно! Стига да не се изкористи и комерсиализира повече отколкото е нужно! Да се спре с използването на спорта и самата Олимпиада за политически цели и доказване „превъзходството” на дадена политическа система – нещо, което е практикувал Хитлер още в далечната 1934 г
Спомням си, че най-„голямото” постижение беше да се делят спортистите от света на „аматьори” – нашенските, и „професионалисти” – най-силните спортисти от страните на капитализма, при което на Олимпиада могат да участват само нашите „аматьори”! Така от „капиталистическите” страни участваха студенти-колежани, работници, чиновници и спортисти, които тичат за здраве, нещо, като „джокинг”! А нашенските – леле мале…!
Спомням си и крилатата фраза на един турчин от Разград, Мехмед Юсеинов – световен шампион по борба. Когато го попита един журналист „Абе вие как постигате тези световни
98
титли”, той отговори: „Партията рани, ний борим”! Така да се каже „партийни аматьори”!

14.08.2008

Един от симптомите на нашето увреждане като хора и общество е хитруването! Не зная от кога е това в нацията ни, но все си мисля, че тази черта е била в нас, но е избуяла и разцъфтяла в последните десетилетия.
С времето ставах свидетел на всевъзможни хитрини, прилагани от най-различни хот хора, институции, та и от държавата ни! И това е до ден днешен!
Погледнете, какво става с парите, които ни отпускат европейците! Вместо да се захванем здраво за работа и да ги изхарчим по предназначение, та хората наистина да усетят, че страната се отлепва от дъното и халът им се подобрява, ние хитруваме – лъжем, мажем, намигаме си хитро и току си повтаряме: „абе пак ще ги надхитрим”, а накрая парите ни спрени! Каквото опапали, опапали, за народеца кисели „слънчеви” краставици!
Историята с щангистите ни! Понеже десетилетия хитруваме пред световната спортна общественост, те ни хванаха! Сега щангистите ни гледат Олимпиадата от телевизора!
Историята с капитана и най-добрия ни волейболист Пламен Константинов! Пак хитруване. Дава положителна проба за допинг а „никой нищо не знае”! И се хитрува пред световните отговорни органи и Олимпийския комитет в Пекин. Сега и Константинов гледа волейболните мачове по телевизията от София!
Спомням си и за бившия треньор на „Левски”. Можем, казваше той, да победим тези от Беларус, но трябва да ги изхитрим, трябва да ги излъжем! Абе той не си подготвил отбор, не проучил слабостите на противника, не може да даде правилни тактически указания, а щял „да ги изхитри и излъже”!
99
И какво стана, „тези, трактористите от Беларус”, показаха футбол, а не хитрина и ни набиха насред София!
Жалка работа, тъпа работа, нашенска работа! Хей българино, нещата не искат хитрини и лъжи, искат работа и спазване на правила! Докато тази максима не се разбере от всички ни и поне малко от малко да се спазва, прокопсия в тази държава няма да има.!
16.08.2008
Още един наш спортист ще гледа Олимпиадата по телевизора. Лекоатлетката Даниела Димитрова е спипана с допинг.Не се учудвам, защото виждам, че нашите управници, включително и тези в спорта, си я карат по познатата „Работна схема” от десетилетия. Демокрация, промяна! Хайде бе!
Преди малко гледах победната гонка на Румяна Нейкова, която спечели златния медал на 2 000 м.индивидуално гребане. Честито, Руми, и на теб, България!

17.08.2008

Днес взехме още един медал – сребърен, от боркинята Станка Златева. Надви я една китайка, едно яко момиче, което изненада и треньора, ни и публиката, че и Станка. Падна горката с туш! И все пак сребърен медал! Отлично е!
Сега всичко е Олимпиада, а у нас – Олимпиада и допинг! Работата е очевидна – за голям спорт и големи спортисти трябват големи, много големи пари! Това не е лъжица за нашите уста и лека-полека трябва да преоценим мераците си и да избистрим една нова спортна политика, която да отговаря на възможностите ни: като население, като традиции, като финансови възможности, спортна, медицинска и биохимическа наука и пр. и пр. И в този сектор трябва да се простим с мегаломанските си мераци и спомени! Времената и обстановката и у нас, и по света тогава бяха коренно различни. Колкото по-
100
скоро се разбере това, толкова по-добре ще е за нашия спорт и за престижа на малка, но горда България!

22.08.2008

Обади се Гошо Горанов. Изпълнил поръчението Намерил д-р Димитър Димитров – Ларго, мой съгражданин и приятел от ученическите години – съобщи ми номера на телефона му. Отново изказа възхищението си от книгата, която му бях изпратил. В нея един разказ е посветен на баща му – бай Горан часовникаря, онзи, който дава английска сол на дядо Въло от с. Враняк, уж да го подмладява…!
Вечерта говорих с Ларго. Не бяхме се чували повече от 10 години. Починала съпругата му – Росица. Прекарал тежки години! Не зная как я кара и сега. Обещах му да се чуваме по-често, а есента, като отида до София, непременно да се видим.

24.08.2008

Днес от 15 часа наше време закриха двадесет и деветата Олимпиада в Пекин. Браво на китайците! Тази Олимпиада, без съмнение, е най-великата спортна проява, която поне аз съм гледал. По много неща: брои на участници /204 държави/, поставени световни и олимпийски рекорди /мисля, че са над 50/, по организация, по съвременни спортни съоръжения, по много работи!
Притеснява ме само фактът, че много политика бяха вложили и влагаха през тези 16 дена китайците. Нещо, в което не съм се съмнявал, но не очаквах, че чак толкова ще се престараят, та с цената на всичко да вземат най-много първи места. респективно златни медали.
За Олимпиадата може да се пише още много. Все пак ще отбележа, че двама спортисти трябва да бъдат споменати. Това са плувецът Майкъл Феобс – човекът спечелил 8 златни
101
медала със седем световни рекорда, и Хюсеин Болт, този, който спечели три златни медала с три световни рекорда в спринтовите дисциплини – 100, 200, и 4 х 100 м. гладко бягане!
Както откриването, така днес и закриването на 29-тата Олимпиада беше феерия, фантазия и величие на човешкия дух и гений! Дай Боже разум на елитите на различните народи, та да има мир и благоденствие на света, сега и вовеки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар