04 ноември 2009

ЕКСПОЗЕ

За представяне на книгата ми „НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ”, том І „Самостоятелни научни публикации”- Русе, 04.04.2008, Регионална библиотека „Любен Каравелов”.


Уважаеми дами и господа, колеги, драги приятели,



Идеята да издам в отделни книги повечето от това, което съм публикувал, като научен работник и университетски преподавател ме преследва отдавна.
Касае се за научна продукция писана, рецензирана, критикувана и възхвалявана в продължение на 40 години, продукция, която носи определени научни, технологически и технически приноси, някои от, които ползвани и до ден днешен!
Проектът е да издам три книги под общото заглавие НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ”:
Том първи – Самостоятелни научни публикации
Том втори – Колективни научни публикации.
Том трети – Доклади и научнопопулярни публикации.

Книгата „НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ” ТОМ !-ви „САМОСТОЯТЕЛНИ НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ”, която днес представяме излезе миналата година през месец ноември.
Тя е посветена на светлата памет на родителите ми – Петко и Василка Байчеви и се състой от четири раздела:
Уводни и биографични бележки
Самостоятелни научни публикации
Приноси от цялостната научноизследователска и приложна дейност
Приложения
Уводните бележки са кратък синтез на самооценката на научната ми продукция, на разбирането ми, че знанията, отговорността и трудолюбието са задължителните добродетели за постигане на високи професионални успехи. Биографичните бележки ясно показват, че с такива добродетели, научният работник може да постигне високи професионални нива, без да разчита на фактори, които нямат нищо общо с науката!
Самостоятелните научни публикации представени в книгата са плод на изследванията ми в двете основни направления на моите научни интереси:
- Науката за месото, месопромишленото производство и хранителните технологии.
- Екологията и опазването на околната среда.
Екологията е наука, която изучава взаимоотношенията между живите организми и средата, която обитават. Три са основните екологични фактори на околната среда: почва, вода и атмосфера.
От десетина години лансирам идеята, че съществува четвърти основен екологичен фактор – храната!
Както не можем да съществуваме без почва, вода и въздух и поради това сме в непрекъснат контакт с тях, така не можем да съществуваме и без храна! За всеки биолог е ясно, че основата на живота е метаболизма – храна /субстрат/ – метаболизъм – енергия – живот! Храненето, обмяната на веществата, това е машината на живота!
Основните хранителни вещества са въглехидратите, белтъчините и мазнините. После към тях причислиха солите и биологично - активните вещества, а преди 10-15 години СЗО причисли към хранителните вещества и водата.
Месото съдържа всички тези хранителни вещества. Особено богато е на белтъци, при това биологично пълноценни белтъци, поради обстоятелството, че съдържа всички незаменими /есенциални/ аминокиселини, т.е., такива, които нашият организъм не може да синтезира и трябва да ги получи готови от вън!

Хранителните продукти, както всички други изделия имат точно определени физически параметри – дължина, тегло, цвят, плътност, структура и пр.
Хранителните продукти имат обаче своите две специфични особености7
Първо – те трябва да имат определена хранителна и биологична стойност
Второ и най-главно: Хранителните продукти трябва да са ГОДНИ за консумация без никакви неблагоприятни последици за здравето на консуматора!
От тук и вечното противоречие при производството на хранителни продукти:

От една страна - ТРАЙНОСТ И ГОДНОСТ ЗА КОНСУМАЦИЯ и от друга - ХРАНИТЕЛНА И БИОЛОГИЧНА СТОЙНОСТ
Ако при производството на хранителни продукти сме осигурили само трайността и годността им, а сме унищожили хранителната и биологичната им стойност, то ние нищо не сме направили – просто сме пропиляли суровината!

Този феномен е особено характерен при термичната обработка на, която се подлагат повечето от хранителните продукти и в частност при КОНСЕРВИТЕ!
Поредица от научни публикации в началото на тази книга, включително първата ми /кандидатската/ дисертация, авторефератът на, която също е тук, са посветени на този проблем. Въведохме научен метод за разработване на термични режими и създадохме формули за стерилизация на месни и месорастителни консерви, с възможно най-висок процент запазена хранителна и биологична стойност и пълна гаранция за здравето на консуматора. Приятно ми е да съобщя, че някои от тези режими се използват с успех и до ден-днешен, при производството на месни и месорастителни консерви.

В РЕЗУЛТАТ на задълбочени многогодишни изследвания, в книгата са представени редица научни публикации, които показват получените резултати в следните направления:

Първо - ПО ТЕХНОЛОГИЧЕСКИТЕ КАЧЕСТВА НА МЕСОТО от различни видове и различни породи животни и неговата годност за производство на месни продукти с високо качество и ефективност.Тези изследвания бяха провокирани от обстоятелството, че месото от продукт за пряка консумация все повече се превръщаше в основна суровина за производство на месни продукти.
Тук са първите публикации у нас за БМВ и ПТС месо, както и създадената наша методика за бързото му разпознаване и насочване в най-подходящи производства..
Около публикуването на тази методика има пикантна история, която след известни колебания включих в книгата, за да се види, колко завист и злоба може да има в хора, които макар и некадърни са успели да се сдобият с високи титли в науката!

Второ - ПУБЛИКАЦИИ ОТНОСНО ОСОЛЯВАНЕТО като основен физикохимичен и биохимичен процес при производството на хранителни продукти.
Касае се за сложни дифузно-осмотични процеси на клетъчно и молекулярно равнище между белтъците и мазнините на месото и прибавените осоляващи вещества – натриев хлорид, нитрати, нитрити, фосфати, органични киселини, белтъчни обогатители, оцветители, овкусители, консерванти и др.
В тези публикации са нашите постижения в тази област, по-важни от, които са :технически средства за автоматичен програмиран масаж,/ линия „Русе – 78” , нов тип автоклав за стерилизация и пастьоризация, нов рол-палет за пастьоризация, оригиналните препарати, / Цветостабил-А и Цветостабил-Б/, нови комплексни солови разтвори без нитрат, с намалено количество нитрит , фосфат и натриев хрорид, интензивни програми за масаж при осоляване на месо и др.

. Трето - В ТАЗИ ЧАСТ ОТ КНИГАТА СА ПУБЛИКАЦИИТЕ ЗА НЯКОИ ОТ СЪЗДАДЕНИТЕ нови ускорени технологии за производство на висококачествени месни продукти без нитрати, с намалени количества нитрит, фосфат, захароза и натриев хлорид.

По-голямата част от тези научни изследвания и научни публикации са в основата на втората ми - „Докторската” дисертация, авторефератът на, която също е представен в книгата. В него са посочени приносите, някои от, които защитени с авторски свидетелства за „ИЗОБРЕТЕНИЯ”

Четвърто -ТУК СА И ПУБЛИКАЦИИТЕ от дългогодишните ми научни изследвания в областта на НИТРАТ – НИТРИТНАТА проблематика!

ДАМИ И ГОСПОДА, КОЛЕГИ, ДРАГИ ПРИЯТЕЛИ,
Не може да се изхранва население от шест милиарда и половина без използване на средства против вредителите/пестициди/ и средства за подхранване/минерални торове, специални фуражни смески/ в растениевъдството и животновъдството.
Не е възможно да се преработят и произведат в индустриални условия необходимите огромните количества хранителни продукти, без използване на модерни, ускорени технологии и.адитиви – нитрати, нитрити, фосфати, органични киселини, емулгатори, обогатители, подсладители, консерванти, оцветители, овкусители, а в последните години и генно модифицирани храни!.

ЗАЩО ИЗПОЛЗВАМЕ НИТРАТИ И НИТРИТИ - при производство на хранителни продукти от животински произход - месни продукти, продукти от птиче месо, солени и мариновани рибни продукти, някои сирена и др.?
Като ИНХИБИТОРИ /подтискащи/ микроорганизмите и преди всичко – клостридиум ботулинум - особено опасен с токсина си за човешкото здраве.
За запазване на червеният цвят на месните продукти.
За подобряване вкуса и аромата на продуктите

В книгата е отразено, че посредством създадените от нас два оригинални препарата –Цветостабил.А и Цветостабил-Б, /и двата признати за изобретения/, можахме да постигнем следното:
Първо – да изключим използването на нитрати при производство на варените месни продукти и при редица месни продукти не подлагани на термична обработка.
Второ – установихме оптимални норми за прибавян нитрит и значително намалихме количеството на не разградения нитрит в готовата продукция.
На стр.211 е поместена научната публикацията озаглавена „Отново за нитратите и нитритите”, която си заслужава да бъде прегледана, особено от специалисти, проявяващи интерес към тази тематика.
В нея сме посочили интересни данни за наши изследвания относно съдържанието на нитрити в различните части на зеленчуци произведени при различни условия, както и данни за съдържанието на нитрит в месни продукти произвеждани в Разградска и Русенска област.
Тук сме посочили и новите световни тенденции, че нитратите и нитритите не трябва да се третират като най-опасното зло за храненето на човека. НЕЩО ПОВЕЧЕ: Твърди се, че при стресови състояния човешкият организъм сам синтезира нитрати, което се определя като защитна реакция!

В КНИГАТА СА ПОМЕСТЕНИ ЧАСТ ОТ ПУБЛИКАЦИИТЕ МИ СВЪРЗАНИ С ОПАЗВАНЕ И ОЧИСТВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ПОСРЕДСТВОМ ЕФЕКТИВНОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОМИШЛЕНИТЕ ОТПАДАЦИ ОТ ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ .
Нашето разбиране и нашия подход в това отношение е, че един от най-значимите проблеми свързани с опазване и очистване на околната среда е ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕТО НА ОТПАДАЦИТЕ! Особено отпадъците съдържащи хранителни вещества – белтъци, мазнини, въглехидрати. Освен изключително благоприятните екологични последици, при оползотворяване на отпадъците от хранителната промишленост се получава и значима икономическа ефективност.

ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ СА ПОСВЕТЕНИ НА БИОЛОГИЧНИТЕ ХРАНИ
Тази група храни се появи като контрапункт на храните, които завладяха света и са резултат на химизацията и индустриализацията на селското стопанство и хранителната промишленост.
Наричат ги „Екологични храни”, „Органични”, „Натурални”. Европейската комисия предложи наименованието „Биологични”.
Характерните особености на биологичните храни са описани обстоятелствено в книгата. Най-общо това са храни произведени на чисти почви, без употреба на пестициди, минерални торове, генномодифицирани семена или разсад и редица други задължителни условия!
По този въпрос бих могъл да отбележа още:
Първо – Никой не трябва да си прави илюзия, че може да се изхранва населението на планетата или голяма част от него само с БИОЛОГИЧНИ храни! Връщане назад няма! Без индустриално производство на селскостопанска продукция и преработката й с помощта на химията, биотехнологията, генното инжинерство/така наречените ДНК-технологии/ , човечеството не е в състояние да се изхрани
Второ -В нашата страна има прекрасни условия за производство на биологични храни!
Трето – има голяма ниша за предлагане и консумация на БИОЛОГИЧНИ храни!
Но трябва наука, трябва контрол и пари. Биологичните храни са по-скъпи и който иска да ги консумира, трябва да си плаща!
Ще вметна, че с мои студенти в Русенския Университет разработихме дипломни работи с проекти за производство на биологични храни, които напълно потвърдиха изказаните по-горе становища.

Наред с биологичните храни, в резултат на научни, биотехнологически, технологически и технически постижения, на пазара се появиха храните „с програмиран състав”, „функционалните храни”, храните пребиотика, пробиотика и синбиотика.
В скоро време трябва да очакваме още:
Здравословни, устойчиви масла за пържене и готвене.
Храни с противоракови оксиданти.
Бедни или без мазнини, но вкусни храни.
Храни забавящи стареенето
Опаковки от разграждащи се материали, противомикробни и с индикатори за преснота, срок за съхранение, температура за съхранение и пр.
Особено внимание ще се обръща на чистотата и безвредността на храните! Предвижда се постоянен мониторинг върху храните, което е още едно доказателство, че действително храните са четвъртият основен екологичен фактор!

В ТРЕТАТА ГЛАВА СА ПОСОЧЕНИ ПРИНОСИТЕ ОТ ЦЯЛОСТНАТА МИ НАУЧНА И НАУЧНО-ПРИЛОЖНА ДЕЙНОСТ.
Тази глава съдържа ДВА РАЗДЕЛА:
Първо – ПРИНОСИ В НАУКАТА ЗА МЕСОТО, МЕСОПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО И ХРАНИТЕЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
Второ – ПРИНОСИ В ОБЛАСТТА НА ЕКОЛОГИЯТА И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.

В ПОСЛЕДНАТА ГЛАВА „ПРИЛОЖЕНИЯ” съм поместил два материала:
Първо – писма от предприятия с извлечения от счетоводните им книги за икономически ефект от приложение на мои научни постижения.
Второ – рекламна страница на фирма „КОМПАС” – спомоществовател за отпечатването и издаването на тази и следващите книги.
Тъкмо затова изказвам благодарност към фирмата и лично на нейния управител г-н инж. Розалин Нончев за финансовата помощ и вниманието към творчеството на научните дейци.

Изказвам най-сърдечна благодарност към всички мои колеги от Филиала на Института ни в гр. Русе, за професионалното отношение към експерименталната и внедрителската ни дейност и помощта, която са ми оказвали.

От душа и сърце благодаря на съпругата си ИВАНКА БАЙЧЕВА за всестранната подкрепа, за съпричастността в радостните и опората в трудните дни на моята научна и преподавателска дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар