26 ноември 2009

ПРАВ ЛИ Е СИМЕОН ДЯНКОВ?

ПРАВ ЛИ Е СИМЕОН ДЯНКОВ?

Във връзка с Бюджет 2010, Президентът отправи бележка, че предвидените средства за Българската Академия на науките са недостатъчни.
Вицепремиерът и министър на финансите г-н Дянков отговори, че „В БАН са приятелите на Първанов – феодални старци, които събират някакви заплати. В БАН наука не се прави. Науката ще се прави в Университетите”
По мое мнение общото състояние на БАН дава достатъчно основание не само на министърът, но и на всеки български данъкоплатец да отправи критика към тази институция.
Така, че прав ли е Дянков? Да, принципно е прав!
Но веднага ще отбележа, че всяка критика, колкото и да е основателна и справедлива, трябва да бъде интелигентно отправена и добронамерена! Да се изказват обобщаващи драстични обвинения и оскърбителни епитети е неправилно, а за вицепремиер и министър и недопустимо!
Защо все пак министър Дянков е праав?
Преди всичко защото малка, изтощена и бедна България няма финансов ресурс да осигури нормална научноизследователска дейност, в такава огромна институция, като БАН с персонал над 3 000 човека и 65-70 научни Институти! На всичкото отгоре и в период на тежка финансова и икономическа криза. Това е истината! Другото е шаблон, мегаломания и демагогия!
Наред с това, оказа се, че някои от тези Институти – по два, три, че и четири се занимават с много сходна тематика, която може да се разработва само в един институт!
Особено неприятно съм изненадан от съобщените факти за Института по философия към БАН!
В този Институт работели 80 човека, а отчетената им научноизследователска работа за миналата – 2008 година е издадена една книга от един автор за ислюмския фундаментализъм, издедена още една книга, също от един автор за религиозните секти у нас и е „разработена” една тема за научно изследване на работата на Института по философия! Да, института е изследвал сам себе си!
Необяснимо е и как все още са на заплата 500 – 550 човека, които „чакали пенсиите си”? Ами, ако не беше „изцепката” на Дянков за „феодалните старци” тези отдавнашни кандидат пенсионери още колко години щяха да чакат пенсиите си?
Между другото завиждам на вицепремиера Дянков, особено за схващането и желанието му и у нас науката да се прави в Университетите ни, така, както е в „Белия свят”.
Горкият Дянков, той не знае там пък какво чудо е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар