23 ноември 2017



                                           2 0 O 7


ЯНУАРИ


  
          01.01.2007
Днес е 1-ви януари 2007 години – първият ден от историческата Нова година! От днес започва да се пише Новата История на Нова България. Нека да я пишем чисто, прилежно и умно! Нека да запазим нормалното си самочувствие на древен народ със своите успехи и победи! Но нека да не забравяме, че забутани от съдбата, а понякога и от собствената си глупост, в балкано-азиатските дебри, доста сме изостанали от напредналите народи! Не е фатално, но е необходимо да се осъзнае от всички, че трябва да се опретнем и с тяхна помощ да ги достигнем. Не на книга и с доклади на пленуми! Видя се, че така не става. Трябва работа, знания и дисциплина. Най-после належащо е да се разбере, че „всяка жаба трябва да си знае гьола”. Нямам нищо против така нареченото „равенство”. Напротив! За съжаление това никога не може да се осъществи. Поради което и винаги ще е желано. Равенството е покой! Покоят е смърт! Така че, нека всеки на мястото си да тежи и дава своя принос – за себе си и държавата. И хайде да започнем да уважаваме и да не пречим на по-умните и по-можещите между нас. Не колко висши имат. Понастоящем, тази е много смешна и трагична работа! Понякога е съмнителна квалификацията и на такива „висшисти”, притежатели и на две, че и на три висши образования!
И честно – тук в страната и навън с другите страни и народи от Общността. Онази работа с „Братските”, „Вечната и нерушима дружба”, с „Дружбата от векове за векове” беше попресилена, че понякога и водевилна…!
В Европа и Европейския съюз тези номера и евтини заклинания няма да минат! Тъкмо за това колкото по-бързо го разберем, толкова по-добре ще е за страната и всички ни!
22
Днес в 15 часа и 30 мин. пред паметника на Незнайния войн ще се състои официалната церемония за издигане знамето на Европейския съюз и българското национално знаме. Ще присъстват председателят на Европейския парламент Жозе Борел, комисарят по присъединяването Оли Рен, английският депутат-докладчик в Европейския парламент за България Джефри Ван Орден и федералният министър на външните работи на Германия Ханс Валтер Щанмайер.
Вечерта гледахме новогодишния концерт по Националната телевизия. Слова произнесоха премиерът Станишев и гостите. Ясно ни се каза, че това е нова ера за България, че ще се помогне достатъчно да се изравним като стандарт и държава с другите страни от Съюза, но има много, много работа и всичко зависи от нас!
Под диригентската палка на маестро Табаков фестивалният оркестър поднесе забележително изпълнение на специално подбрани творби от 27-те държави на Съюза.
03.01.2007
Днес е третият ден от новата година. От някакво село репортер предава разговори със селяни. Питат ги доволни ли са от влизането ни в Европа. Отговарят: „Е па да не се е променило нещо я? Оно, па си е същото.”
Къде си, къде си, мой велики Алеко, та и след 100 години да извикаш едно „О santa simplicitas”?
05.01.2007
Като вземах пенсията, минах да купя плодове. Сега има много магазини за плодове и зеленчуци. А сме посред зима. Портокали, мандарини, круши, различни сортове ябълки – ей такива едри, червени и сочни, сякаш напращели и усмихнати.
Бях дете. Разболях се от „Баба шарка”. Неразположен съм. Устата горчат и ме „облива огън”. А ми се дояло ябълка.
23
Ами сега? Ако не се намери ябълка, шарката ще се разсърди. Тогава баба Мария спасява положението. Намира из градчето ябълково дърво, откършва клонче с пъпки, сварява го в джезвето с две-три бучки захар и с този уж сок от ябълка задоволихме прищявката й.
Спомням си и по социалистическо време наличието на плодове и зеленчуци в невзрачните дюкяни с помпозната фирма „Плод-зеленчук”. Беден асортимент, а зимно време – почти ни плодове, ни зеленчуци! Хеле ти отвори се един „представителен” магазин „Плод-зеленчук” в центъра на града. Сигурен съм в желанието и старанието той да бъде отлично зареден и наистина „представителен”. Това обаче не можа да стане. Макар че народът го наричаше „скъпия”, магазинът изглеждаше жалък в сравнение със сегашните и стоката, която предлагат!
Абе братя, абе хора! Я поразтърсете мозъците си и се огледайте в себе си и наоколо! Та вие искате да дойде някой да ни направи „европейци”! Ами не разбирате ли, че това е глупост! Ето на – тази сутрин онези по етажите над мен отново си изхвърлиха отпадъците с полиетиленова торбичка през балкона. Онзи от магазина, в който пазарувам, пак ме преметна с кантара. И днеска видях един с мека шапка, костюмиран, как гласовито се изсекна ей така, насред тротоара! А защо ватманът на тролея, с който си изкарва хляба, не плисне три-четири кофи вода да го поизмие та да не прилича на бивол, излязъл от локва, а поне малко от малко на „европейски”? То, Европейсккото, какво си го представяте? То е ред, отговорност, дисциплина и чистота. Е, това като се спазва и се прибави задължителното трудолюбие и професионализъм навсякъде и във всичко, току виж, че Европата и у нас се настанила!
Чудя се защо сме все неверници и като че ли някой все към беднотията ни тегли! Защото – ще ми отговори някой от мърморковците – хич не му пукало, че сме „улезли” в Европа, той чул проф. Пантев като казал, че „Ние винаги сме си били в Европа”.
24
15.01.2007
Събитията идват и си отиват. Човешката памет е къса, а българската – съвсем! Сега се тюхкат, че македонски бабаити набили здравата македонци с българско самосъзнание насред Скопие. А народът ни псува и вика: абе какви са тия македонци дето бият българи бе? Та нали и те са българи? Че кой славянин в Македония не е с български корен?. Вика, вика народът, но нали е с къса памет, та хич и не помисля да си спомни кой я докара до тука. Не си спомня той, че имаше едно нещо, което се зовеше „Коминтерна”. Тази Коминтерна нареждаше на своите български дейци и на най-големия си деец – Георги Димитров, българите от Пиринския край да си сменят паспортите и да се пишат „македонци”. Трябвало да има Македонска република и македонска нация! Така беше. То е позорен и жалък исторически факт! Хвърлиха „Вардарска Македония” в лапите на сърбите и „Вожда и учителя на югославските народи” Йосиф Броз Тито. Тази изконна земя Българска! Десетилетия смазваха, както сърбите умеят, и смазаха българщината в нея. Сега останалите малцина, които не се страхуват да се нарекат българи, са пребивани...
Къса памет, ошашавена българска памет! Спомням си имаше един „академик” Илчо Димитров. Този „историк” и учениците му така накъдриха „Новата ни история” в книги, учебници, вестници, лекции и в главите на милиони млади българи,че не ошашавяне, ами като „интернационалисти” започнахме да забравяме, че сме Българи!
16.01.2007
Съобщиха, че в Министерството са разтревожени от състоянието на образованието ни във всичките му степени и аспекти. Браво бе! Най-после! За да го оправят организирали „мобилни групи”, които изненадващо ще посещават училища, ще установяват нередности и ще наказват! Мисля си колко е еднакво с „мобилните митничарски групи”, които гонят бан25
дити и контрабандисти из страната ни! Не питам управниците дотам ли стигнахме и в образованието! Аз отдавна го знам. И откровено казано, това беше една от основните причини да напусна Университета и преподавателската си работа, въпреки че ги обичам и ми липсват.
17.01.2007
Тези от Интернета ми се обадиха, че утре ще дойдат да ни свържат. Още една мечта е на път да се осъществи! Да си бъдеш у дома и да имаш по всяко време виртуална връзка със света! Е, à кажете, че не сме в двадесет и първи век! С цялото си същество желая и се моля за мир на планетата, за да продължава да се разгръща и твори човешкият гений. Какви ли още неподозирани чудеса ще сътвори той!
Радвам се на тези велики постижения и на този фантастичен свят! Радвам се, а ми е мъчно! Защо така е устроен светът, че не можем всички да се зарадваме. Защо трябва да си пречим? Защо е този антагонизъм, алчност и много често съвършено безсмислена борба? Скромният обем информация, която натрупах в годините показва, че светът е изграден и се развива на базата на противоречията. Противоречието ражда движението!
А що се отнася до хората и обществата – противоречията трябва да се балансират и намаляват, за да продължава този фантастичен цивилизационен напредък и лека-полека се осъзнае, че планетата Земя е общият дом на човечеството!
Напълно съм убеден, че няма земна сила, която може да победи Природата! Напълно съм убеден също, че човечеството руши Природата и както често повтарям на студентите – човечеството реже клона, на който седи! Много мога да пиша по този въпрос. Та това е едната от двете ми специалности. Пък и колко съм писал и говорил до сега е достатъчно. Щастлив съм, че все още използват лекциите ми в Университета по дисциплините: „Опазване на околната среда”, „Екологична
26
политика”, „Ветеринарно-санитарна експертиза” и „Опасни материали, технологии и отпадъци в селското стопанство и хранителната промишленост”. Оставих ги в катедрата с удоволствие. Не съм и помислил за някакво възнаграждение.
Обичам кадърните, отговорните, начетените и интелигентните хора. Може да съм съгласен или да отричам възгледите им. Може, но ги ценя и уважавам. Ако можех да съветвам и някой да ме чува, това щеше да е един от основните ми съвети: – обичайте, уважавайте, или поне не пречете на кадърните, начетените, знаещите, можещите и интелигентните хора!
ФЕВРУАРИ
05.02.2007
Прочетох в Интернет, че около три хиляди човека са се сдобили с фалшиви дипломи за висше образование. Дипломите са изработвани в България и легализирани от българското Министерство на образованието срещу две – две и петстотин евро! Не съм изненадан! То е бомбата, която залагаха в продължение на много десетилетия, която умните хора знаеха и предвиждаха, че ще започне да гърми и тя започна. Та, нима част от преподавателите в университетите ни не са фалшиви? Та, нима част от студентите ни не са фалшиви и ако не са, то да ги запазят като „бройка”, ги правят насила фалшиви. Само и само да има студенти!
Е, вие ще ми кажете, че имаме министерства и оправия и държава, която функционира нормално! Мъчно ми е, искрено ви говоря, много ми е мъчно, но отговорът ми е – нямаме!
10.02.2007
Прочетох в Интернет: „Първият квантов компютър ще се яви на пазара следващата седмица” Този компютър ще извършва 64 000 операции едновременно в паралелни „вселени”.
27
Машината, която ще се демонстрира използва процесор само с 16 qubits. Но системи от стотици qubits ще са способни да обработват повече входни данни, отколкото са атомите във вселената.
Е бива, бива, но ако това е истина, не ми го побира мозъкът! Атомите на вселената! Чета и пиша, а малкото ми мозъче щрака, щрака и потънало в почуда тихичко, но настойчиво ми нарежда: Ванка – преклони се и помоли всички, които могат да те чуят, и те да се преклонят пред тези невъобразими постижения и създателят им – човешкия гении!
Човешкият гении! Пъчим, пъчим си се ние, но пустият му „гении” все ни заобикаля? Тези дни от ръководителя на Унгарския културен център в София чух, че Унгария е дала на света 12 нобелисти! По-горе някъде писах, че австрийските са около 20! А ние с пъченето си оставаме и нямаме нито един! Големият Пенчо Славейков – поет, съвършен естет и мъдрец, е можело да бъде предложен. Е да, но тука не е нито Австрия, нито Унгария...! Тука е България! Юрват се тълпите нарамили нашенския „гений” – завистта и злобата, и както обикновено по нашата земя, до предложение не се стига. Остави другото, но дочувал съм, че и дядо Вазов, когото боготворя, и той като че ли е участвал в това юркане! Абе нашенска работа:!
24.02.2007
Днес е Тодоровден. Когато бях малък го наричахме „Тудорица”. Този ден в съзнанието ми винаги е бил свързан с т.н. „кушия”, която беше голямата атракция в онова време, чакана с нетърпение от целокупното население. Какви трепети, какви емоции, какъв празник!
На огромното поле между последните къщи на Б. Слатина и Агиното бранище се събираше много народ, за да гледа и се вълнува от конните надбягвания. Музиката свиреше, бъклиците се предаваха от ръка на ръка – голям празник! Така беше, това беше. Нямаше телевизия, нямаше дискотеки, ком28
пютри и чудесиите на 21-я век. Народът се разнообразяваше патриархално…
Далече останаха детските трепетни преживявания. Сега на този ден имам приятното задължение да поздравя моите приятели тодоровци: д-р Тодор Денчев, морски капитан Тодор Шехтанов, д-р Тодор Тодоров и бившата ми лаборантка – Тодорка Цанкова. Поздравих ги от мое име и от името на съпругата ми с пожелание за здраве и дълголетие. Имахме покани, но не сме за гости.
Вчера Волен Сидеров и негови хора нахълтали в редакциите на вестниците „24 часа” и „168 часа”, за да искат обяснение защо са излъгали, че ДПС дала един милион и шестстотин хиляди лева на партия „Атака”. От всяка гледна точка постъпката на Сидеров е неправилна. Ама за нормална държава, за цивилизовани отношения в общество, което си знае правата, но и задълженията. Където има закони и те се спазват, където има и морални норми и хора, с мозъци, включително журналисти. Там, там бате е разликата.
Как е станало ли? Поръчка бе, драги. Пари, много пари и поръчка. Дай му на нашенеца аванта, а след това давай и поръчки – всякакви! Едно време чужденците даваха първо един найлонов чорап и една поръчка, след това другия чорап и пак поръчка. Какви ли не поръчки е изпълнявал и изпълнява нашенецът! Това да те прислуша, па да го поокраси писмено и да го даде там, откъдето са му поръчали… Това да ти се представи, че ти е съдружник, а той си е подставено лице, да ти пречи и те проваля, това да ти запали плевнята по поръчка или ти заложи тротилка пред входната врата, та освен ти да изгърмят и всичките ти съседи. И остави другото, но и патрон да ти тегли и хич окото му да не мигва. По тези работи еша си нямаме!
Спомням си какви поръчкови гнуснавщини пишеха за мен, когато бях зам. кмет на Общината! Лъсна поръчителят, в
29
който не съм се и съмнявал, лъснаха изпълнителите. Осъдих обаче само едно глупаво, ама много глупаво момиче. И то, Боже опази – журналист! Приютили го на работа срещу дребни подаяния да съчинява мръсни и долнопробни клевети!
Осъдих ги и какво? Оклеветиха ме пред 200 000 човека, а това, че съм ги осъдил, разбраха 20-30 души!
27.02.2007
Обади се кака Венета – в събота се навършват шест месеца от смъртта на бате Минчо. Кани ни на обяд. Какъв обяд! И те като нас, с тези пенсии, та да се тръснем на обяд! Отказах, но обещах, че ще отидем на кафе .
Ето ти още един крещящ пример за неблагодарността и фалша на живота. Баща му Петър Караминчев – адвокат, колкото почтен, толкова и беден, истински комунист-идеалист, убит и хвърлен от сградата на „Обществена безопасност”. Бате Минчо, истински последовател на баща си, концлагерист… Цялото семейство – леля Иванка, кака Венета, Валя – свестни хора, отдали живота си на една идея, сега се чудят как да вържат двата края!
28.02.2007
Погледнете какво става само за една седмица. „Убийците” на Луканов – оправдани! Онези, тарикатите, дето ограбиха 7,5 милиона от европейската програма САПАРД, не били виновни – оправдаха и тях. Някакъв хърватски убиец Иван Жеч ли, меч ли беше – и той невинен, и него пуснаха!
Комедии, комедии и всяко чудо за три дни! Да сте чули нещо за фалшивите дипломи, които са легализирани от Министерството? За убийството на кмета на гр. Елин Пелин? За онзи „къдравия”, дето го гръмнаха тези дни в центъра на София посред бял ден, за акциза на ракията, нещо по-сериозно за пенсиите? Не сте! Няма и да чуете!.
Ей, и десетките тонове плесенясали фъстъци оправиха! Уж токсини, уж канцерогени и най-назад дребна работа било!
30
Е как така наличието на токсини шестдесет пъти над санитарните изисквания, а придружаващите документи били изправни и фъстъците ставали за консумация? Излиза, че народът ще яде документи, не фъстъци! Абе вие чувате ли се какво говорите бе? Трябвало да изядеш, кажи-речи един тон фъстъци, та да се разболееш от рак! Браво! И това го твърди една прилична жена по телевизията, вероятно някаква медичка-специалистка! Тя приказва в телевизионното студио, аз гледам монитора и си приказвам сам: На мен ли думаш, ма како? С микроорганизмите и в частност фунгите и афлатоксините моя милост гаргара си прави!
И онова месо, двадесетгодишното, от Ирландия ли, от Гренландия ли беше, и него оправиха! Уж ще го конфискуват, после унищожават, палят, горят. Вятър работа! Оказа се след няколко месеца престой на границата, че е станало годно за консумация и ще се преработи в колбасчета! А хапни си мой човек, вече европейски гражданино и да ти е сладко! Па да не пропуснеш да пиеш и една студена вода! Хем за наздраве, хем така за по-добро преглъщане на колбасите, па и за всичко...!
Тази сутрин в студиото на БТВ беше ректорът на Велико- търновския университет. Г-н Иван Харалампиев, Какви са тези „изнесени центрове”? Хем „изнесени”, хем „центрове”! Какви са тези магистратури за юристи, когато априорно юристът се дипломира като магистър?
А и вие от телевизията, защо го оставяте свободно да ви баламосва? Я му прикачете един компетентен, честен и истински професор /трудно ще го намерите, ама нейсе!/, та да му натрие мутрата пред половин България! Били го разследвали, били го обследвали и нямал провинения! Ами толкова са те разследвали и обследвали бе драги, щом не са видели над 1000 дипломи за завършено юридическо образование за няколко години само в „изнесения център” в София! Да са ни честити!

Няма коментари:

Публикуване на коментар