04 юли 2010

115 Г. ОТ СМЪРТТА НА СТЕФАН СТАМБОЛОВ

На 6-ти юли 1895 година умира един от великите българи за всички времена СТЕФАН СТАМБОЛОВ!
Отбелязвам тази дата, за да се поклоня пред великото дело на СТАМБОЛОВ и приканя всички честни българи да си спомнят за него и отдадат своята почит и преклонение на неговата светла памет.
Отбелязвам тази дата поради силното съмнение, че нито една, или само някоя от сюрията медии навъдили се в Страната ни ще се сетят и отбележат кончината на този Великан в Новата българска история. За жалост, такова племе сме – бързо забравяме! Понякога на сила забравяме, или си спомняме, когато ни трябва ореола на ВЕЛИКИТЕ, та конюнктурно да се накиприм с него!
Отбелязвам тази дата още защото някои от моите предци са имали преки контакти с този велик Българин и до края на живота си са били негови верни поддръжници. В тази връзка ще цитирам кратък пасаж от книгата си „Разкази мили, весели и тъжни”- Русе, 2007.
„Баба Мария се омъжва за Иван Вачов Байчев. Роден в гр. Лясковец, учил в родния си град и Велико Търново. Баща му дядо Вачо бил голям приятел на Стефан Стамболов. Вероятно затова и дядо Иван на, когото съм кръстен е върл стамболовист и му остава верен до края на живота си.
Когато започва Сръбско-българската война, запленен от всенародния ентусиазъм, дядо упорито иска от баща си да го пусне да отиде на фронта. Но е малък, може би на 14-15 години. Тогава баща му се свързва по телеграфа от Търново със „Стефан”, който по това време е Председател на Народното Събрание. Моли го като дойде Иванчо в София, да го прикотка и върне. Пристига дядо Иван в София, посреща го Стамболов, ама Иванчо не ще да се връща. Тогава „бате Стефан”му дава два златни напалеона и го изпраща на Сливница. Когато се връща от фронта, Стамболов го назначава в охраната на Събранието.”

На 6-ти юли 2010 година се навършват 115 години от смъртта на един от великите българи – СТЕФАН СТАМБОЛОВ! ПОКЛОН!

Няма коментари:

Публикуване на коментар