25 юни 2010

110 години от раждането на ЕКЗЮПЕРИ

110 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА АНТОАН ДЬО СЕНТ - ЕКЗЮПЕРИ


Бащата на „МАЛКИЯТ ПРИНЦ” – Antoine Marie Jean- Baptiste Roge de Saint Exupery , е роден на 29 юни 1900 година в гр. Лион, в старо благородническо френско семейство.
Екзюпери е пилот и писател, патриот и интелектуалец. Творчеството му не е обемисто, но достатъчно да бъде записан и запомнен от Европейската и Световната литературна история! Романите – „Нощен полет”и „Земя на хората”, са вдъхновени от жизнения му път на пилот в гражданската и военната авиация. Безспорно, най-значителната му творба е философско-поетичната приказка – „Малкият Принц”, един прекрасен философско-поетичен разказ изпълнен с дълбока емоционалност, сърдечност и хуманност, който ни увлича и поучава със своята не изгасваща актуалност! Една приказка, която, като четеш не изпитваш евтино забавление, приказка, която те кара да мислиш и осмисляш, да разсъждаваш и съпреживяваш….„….Пустинята е хубава – каза малкият Принц – защото крие някъде кладенец….”
След упорито настояване, Екзюпери е приет през Втората Световна война като военен пилот в разузнавателната част на Френската военна авиация. След един от поредните си полети – на 31 юли 1944 год. над югоизточна Франция и част от Средиземно море, той не се завръща в базата си.Загива на 44 годишна възраст!

Изкушен съм да цитирам няколко мисли на Екзюпери.

„Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата им и да даваш заповеди!
Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море!”

„ Трябва да преживееш много за да станеш човек”

„ Животът създава ред, но редът не създава живот.”

„ Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите.Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.”

Мисля, че Екзюпери е бил мъдрец. Това личи от книгите му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар