29 март 2010

ЗАВЪРШИ ПЕТДЕСЕТИЯТ - ЮБИЛЕЕН !

ЗАВЪРШИ ПЕТДЕСЕТИЯТ - ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ – „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ”

Отшумяха тържествените дни на едно голямо музикално и артистично събитие – дните на Петдесетия Фестивал „Мартенски музикални дни”!

ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ФЕСТИВАЛ!!!

За Русенската общественост, за Русенската Община и дейците на културата, сам по себе си този факт е ПОДВИГ!
Фестивалът живее, фестивалът се развива, фестивалът вече е неразделна същност и академичен апотеоз в културния живот на града ни! И затова ще пребъде!
Сега, като пиша тези редове си спомних за статията, която публикувах във в. „Утро” след завършването на тридесет и четвъртият Фестивал – 17 – 31 март 1994 година.
Прочетох я и съм изкушен да припомня част от нея:

ОТЗВУЧАХА АКОРДИТЕ НА ХХХIV-Я МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ – „МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ”

В това време на икономически и политически изпитания , наш неотменен дълг, задължение на цялата Русенска общественост е град Русе, по силата на неговото местоположение и мащаби, с броя, разнообразието и нивото на своите културни институти, интелектуален и икономически потенциал, да се запази и развива, като значим културен център с национално значение.
Вярвам, че току-що отзвучалите финални акорди на едно забележително събитие – тридесет и четвъртият международен фестивал – „Мартенски музикални дни”, който се проведе в нашия град от 17 до 31 март тази година, е действен и достоен принос в това отношение.
Културата, уважаеми читатели не може да бъде партийна! Културата е общочовешка. Тя носи белезите на своята специфичност и традицията на вековете. Тя е проява на творческия гений на човешкия дух.
Тъкмо затова в своят духовен стремеж към възвишеното, с дълбоката вяра в правдата, с вярата, че доброто ще надделее над злото, човечеството е създало поезията и музиката. Музиката като вдъхновение, музиката като емоционалност, музиката като възпитание.
……………………
Великолепно балансираната и осъществена фестивална програма, при многобройна подчертано интелигентна публика и перфектна организация, постоянно показваха нещичко от най-добрите традиции на стария Русе – Европейският полъх и почерк към, който с толкова надежди се стремим в нашето духовно възраждане!
………………………..
За всички наши скъпи приятели – спомоществователи най-сърдечни и искрени благодарности – първо за това, че без тях Фестивалът нямаше да бъде този фестивал и второ, че това са настоящите носители и продължители на най-епохалното в новата българска история – възрожденското вдъхновение и възрожденския патриотизъм на съзидатели на нова демократична България.
Скромният ми тригодишен опит като административен участник в подготовката и провеждането на тази крупна международна музикална проява потвърди, че качествен и високо художествен фестивал се прави от професионалисти. Задължен съм да информирам Русенската общественост, месните и национални институции в областта на културата, че град Русе вече има своята водеща личност с висок професионализъм и организаторски способности – г-жа Ива Чавдарова – н-к отдел „Култура” в Община – Русе. Благодаря ти Ива! Благодаря на всички, които ти сплоти и обедини усилията им, за да ни зарадвате с може би най-добрият от всички до сега проведени музикални и културни форуми в гр. Русе.
Довиждане тридесет и четвърти международен фестивал „Мартенски музикални дни” Очакваме те с трепет и нови надежди – ТРИДЕСЕТ И ПЕТИ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар