10 март 2010

Моето мнение за Г М О

У нас е така - „Всяко чудо за три дена”! Само, че чудото, което и хабер си няма го направиха „политическо” и продължи повече от три дена.
Все пак, врявата относно ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИЗМИ ЗАТИХНА и сега мога да изкажа моето скромно мнение.
Няма да се впускам в теоретични обяснения. Материята е сложна и за неподготвения - неразбираема.
Само ще цитирам няколко мой становища изказани по повод на тази проблематика:

Преди три години, при представянето на една от последните ми научни книги, в експозето казах следното:

„Не може да се изхранва население от шест милиарда и половина без използване на средства против вредителите/пестициди/ и средства за подхранване/минерални торове, специални фуражни смески/ в растениевъдството и животновъдството.
Не е възможно да се преработят и произведат в индустриални условия необходимите огромните количества хранителни продукти, без използване на модерни, ускорени технологии и.адитиви – нитрати, нитрити, фосфати, органични киселини, емулгатори, обогатители, подсладители, консерванти, оцветители, овкусители, а в последните години и генно модифицирани храни „!.


На 02. 02. 2010 - в дневникът си написах:

„Сега са се юрнали да си чешат езиците за генно модифицираните организми. Ще се приема закон и мнения от глупави, по-глупави! Нашенска инерция! Сигурен съм, че 99% изобщо не знаят, като какво е това ген, геном, та до рекомбинанти и съответни модификации.
Моето мнение е категорично – науката няма спиране! И клади е имало и инквизиция е имало и червен терор имаше и пак науката си съществува и Светът се развива, въпреки ужасяващата и не подбираща средства ретроградност!
Биотехнологията и генното инженерство тепърва ще вършат чудеса за човечеството. Някои от тези чудеса ще определят и решат неговото бъдещо съществуване! Добре запомнете това, което току-що написах! Не трябва обаче да се бърза! Особено с внедряването”!



В писмо до моят колега и приятел – генетикът Проф.д-р Севдалин Георгиев:
„ За да приключим с дискутираната тема за ГМО, ще добавя само това и то е дълбоко принципно:
Човешкият гений не е "Бутилка" и неговите фантастични постижения, не са "Дух"! Това са закономерните жалони в обективното развитие на човешката цивилизация и Общество. Това не е и не може да бъде частично, мимолетно, или спорадично явление, та да го профанизираме с "Бутилки" и изпуснати /едва ли не случайно/ "Духове"! Така, че ще има ядрена физика, ще има инженерна биология, ще има все повече и повече невероятни научно-технологични постижения - съдбата и спасението на бъдещото човечество”
Това е, мои приятели и евентуални читатели на писанията ми! Имате основание за предпазливост и обстоятелствена информираност, но нямате основание за паника и страх от апокалипсис!

Няма коментари:

Публикуване на коментар