12 март 2010

По повод на МФ "Мартенски музикални дни"2010

Пред прага на ПЕТДЕСЕТИЯТ Международен .Фестивал „Мартенски музикални дни” си спомням за годините – 1990 -1994, когато бях зам.кмет на Общината в Русе и административно отговарях за провеждането на този фестивал.
Бяха тежки години – разруха в икономиката, безпринципни политически борби, безпаричие! Благодарение на самоотвержените усилия на служителите от отдел „Култура”, Русенската Филхармония, русенски ентусиасти и чуждестранни спомоществователи, успявахме да спасяваме Фестивала и да го провеждаме
Сигурен съм, че и след това, та до ден – днешен, организаторите са изпитвали същите трудности, за да поддържат жарта и огънчето на този изключително важен форум за културното и нравствено възпитание на Русенци, за възраждането и утвърждаването на Европейският дух и облик на нашият Русе!
В тези дни на откриване и провеждане на Петдесетият – юбилеен Фестивал, с умиление си спомням за последното си слово, с което открих Тридесет и четвъртият Фестивал на 17 март, 1994 година и статията „ Отзвучаха акордите на ХХХ!V –ят Международен Фестивал – Мартенски музикални дни”, която няколко дена след това публикувах в русенският ежедневник „Утро”.
Сега, като мил и трогателен спомен публикувам „Словото”.












УВАЖАЕМИ ГОСТИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ
ДАМИ И ГОСПОДА

Щастлив съм, че имам възможността от името на ръководството на Общината, на Общинският Съвет да ви приветствам с добре дошли в тази тържествена вечер, за откриването на ТРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ - МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ
В това време на икономически и политически изпитания, наш неотменен дълг, задължение на цялата русенска общественост, е град Русе по силата на своето местоположение и мащаби, с броят, разнообразието и нивото на своите културни институти, интелектуален и икономически потенциал, да се запази и развива, като културен център с национално значение.
Културата Дами и Господа, не може да бъде партийна, културата е общочовешка. Тя носи белезите на своята специфичност и традицията на вековете. Тя е проява на творческият гении на човешкият дух. Тъкмо затова в своят духовен стремеж към възвишеното, с дълбоката вяра в правдата, с вярата, че доброто ще надделее злото, човечеството е създало поезията и музиката.
Музиката, като вдъхновение, музиката, като емоционалност, музиката, като възпитание!
Ето защо има и ще има Русенски Международен Музикален Фестивал!
Ето защо, той вече е неотменна традиция, здраво вплетена в плътта на социалния и културен живот на градът ни, а позволявам си да кажа и в гиздавата снага на националната ни музикална култура. Тъкмо затова и тази година много институции и фирми ни оказаха неоценима помощ в подготовката и финансирането на Фестивала. Тук не бих могъл да изброя всички, но все пак ще спомена:
- Министерство на Културата
- Фондация „Отворено Общество”
- Британски Съвет
- Външното Министерство на Република Австрия
- Посолството на Република Австрия в България
- Фонд „Трлинадесет века България”
- Евротур
- Рига Хотели
- Балканбанк, Дунавпрес и т.н. и т.н.
От името на Общината, Русенското гражданство, надявам се и от ваше име, нека да благодарим от сърце на всички наши спомоществователи, като ги аплодираме!
Наред с това да пожелаем на всички наши гости и участници във Фестивала, приятно и ползотворно пребиваване в нашият хубав и обичан град!
Дами и Господа, да поздравим великолепната Русенска Филхармония, с главен художествен ръководител г-н Цанко Делибозов и да им пожелаем достойно домакинство и представяне на фестивалният подиум. Моля за аплодисменти!
ОТКРИВАМ ТРИДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ –„МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ” – Русе 1994!
НА ДОБЪР ЧАС!

Няма коментари:

Публикуване на коментар