14 януари 2010

КАКВО ПРАВИ СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ …


В Блога си / baytchev.blogspot.com/ на пети януари тази година, публикувах бележка под заглавие „ Моите събития-белези през 2009-та година”, в която има и такъв пасаж:

„Продължих да се ужасявам и умерзявам от състоянието и увеличаващите се безобразия в нашето ОБРАЗОВАНИЕ и в частност във ВИСШЕТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ!
Предпазливо съм обнадежден от мерките на Новото Правителство за постепенно нормализиране на образователната ни система – във всичките й степени и аспекти.”

Причините, които ме провокираха да напиша тези тежки думи са отчайващо много и разнообразни! Нямам възможности и никакво желание задълбочено и всеобхватно да дискутирам проблема. Не е и мястото тук за това.Но, като наблюдавам какво се върши от ръководството на Софийският Университет за СЪБИРАНЕ на студенти, не мога да се въздържа да не изкажа своето дълбоко недоумение и съжаление относно „университетското” и „академичността” на тези действия!
Миналата година освен всестранните напъни за пълнеж на аудиториите и десетките специалности със „студенти” се стигна до там, че есента, при започваща учебна година, се проведе пореден кандидат студентски изпит! По БНР чух аргументите за това:
Имало зрелостници тук-там из Страната, които не можали да си вземат изпитите и да се дипломират за средно образование през месец юли. Сега, на септември те щели да се дипломират и видите ли Софийският Университет великодушно им дава възможност да кандидатстват и се запишат за университетско обучение и висше образование!
Тези дни научих, че същият този наш, ведущ Университет, ще провежда кандидат студентски изпити сега през януари или февруари! Бързат хората да събират! После кандидат студентски изпити през май, после през юли, после есента през септември, за баш юнаците и като прибавим тези с оценките от матурите събирането си става целогодишно!
Имали свободни места! Имали специалности бройките, за които не били запълнени!
Абе хора, вие усещате ли се какво правите, на какви принципи изграждате политиката на Университета си и какви ги говорите? По какъв обективен критерии и нужди „запланувахте” вашите бройки и как открихте поредица от специалности, които като ги „изучат” завършилите не знаят, какво и за какво са ги изучавали!
И за обикновеният гражданин е ясно, че ведущият ни Университет щом е тръгнал цяла година да събира студенти, само и само да запълни някаква негова си необходима бройка означава, че неотложно и фатално му трябват пари.
Но всеки що годе грамотен гражданин ще се запита – това ли е пътя, за какво и за КОГО са тези пари?
Пиша импровизирано тези редове и си мисля за терминологията,с която бяха ни проглушили ушите – екстензивно и интензивно развитие, планови бройки, спуснали ни бройки, удобриха ни бройки,изпълнение на планираните бройки и тем подобни….
И още нещо си мисля: Възможно ли е един университет само въз основа на бройката на студентите да гради своя престиж и реноме?
Изкушен съм да добавя, че някъде към есента на миналата година, пак по БНТ чух г-н Ректорът да се оплаква, че в Университета много се краде. Той даде пресен пример с откраднат лаптоп на новоприета студентка!
Е, събирайте, отвсякъде събирайте студенти колеги, кражбите може и да понамалеят, а интелектуалното и професионално равнище на завършилите Софийският Университет може и да се позавиши!

Няма коментари:

Публикуване на коментар