29 октомври 2009

Научни публикации, том І-ви, Самостоятелни.

6 проф. д-р Иван Байчев – НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ, том І
САМОСТОЯТЕЛНИ НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ
Съдържание на публикациите
1. „Оценка и коригиране на стерилизаци-
онната формула на месната консерва –
телешко желирано – в разфасовка от 220
грама“ . . . . 9
2. „Izucavanje factora koje prew I posle klanja
utisu na boja juneceg mesa I predlozi za
dobjanje juneceg pistolj snita svetlje boje“
. . . . . . 13
3. „Проучване влиянието на стерилизаци-
онната стойност върху степента на мра-
морираност по вътрешната повърхност
на кутии от месни консерви“ . . . . . 17
4. „Влияние на количеството сухожилия в
месото върху величината на стерилиза-
ционната стойност при производството
на месни консерви“ . . 21
5. „Опити за използване на ротационна и
обратимо ротационна стерилизация при
производството на месни консерви“ . 24
6. „За постоянен контрол при термичната
обработка на месни консерви“ . . . . 29
7. „Проучване ефекта от ротационната и
обратимо-ротационната стерилизация
и възможности за използването им при
производството на месни консерви у
нас“ . . . . 33
8. „Водородо йонната концентрация на
месни консерви и значението и` за тер-
мичната им обработка“ . . . . . . . . . . . . . 49
9. „Интензифициране и повишаване рен-
табилността на производството на шун-
ка в кутии“ . . . . . . . . . . . . . 52
10. „Използване на топло месо при произ-
водството на варени колбаси“ . . . . . . 56
11. „Интензифициране на производството
на месни консерви“ . . 58
12. „Управление на качеството и ефектив-
ността посредством оптимизиране и
контрол на режимите за стерилизация“
. . . . . . 60
13. „Опыт для применения быстрого высо-
котемпературного нагрева при статиче-
ской стерилизации мясных консервов“
. . . 63
14. „О дальнейшем усоворшенствовании
техники и технологии производства вет-
чиныи и консерви типа ветчины“ . . 67
15. „За някои качествени показатели на
свинското месо и влиянието им върху
ефективността и качеството при произ-
водството на шунка“ . . 70
16. „Забавеното охлаждане на свинските
трупове – фактор за увеличаване случа-
ите на БМВ месо“ . . 76
17. „Application of liquid smoke for the
production of quaked ham“ . . . . . . . . . 80
18. „Установяване случаите на бледо, меко,
воднисто (БМВ) и плътно, тъмно, сухо
(ПТС) месо в трупове на най-разпрос-
транените породи свине у нас“ . 82
19. „Технически средства за автоматизиране
процеса масажиране и за ускоряване на
осоляването на месо – характеристика и
сравнителна оценка“ . . 85
20. „Установяване случаите на бледо, меко,
воднисто и тъмно, плътно, сухо телешко
месо“ . . . . . 88
21. „Определяне оптималното тегло на сви-
нете за производство на шунка“ . . . . . 9022. „Производство ветчин без нитрата то-
лько с нитритом“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93
23. „On the optimum amount of the nitrite
used in the manufacture of meat treated
hams“ . . . . . . . . . . . . . 96
24. „L’utilisation de la viande chaude pour la
fabrication du jambon“ . . . . . . . . . . . . . . 98
25. „Influence du nombre de coupes de la
viande sur la qualité et la rendement du
jambon“ . . . . . . . . . . . . . 101
26. „Относно технологическите качества на
месото, предназначено за производство
на шунка“ . . . . . . . . . . . . 104
27. „Influence de la caisson sur la qualité des
jambons (semi-conserves) a une valeur
identique et a des températures différentes“
. . . . . . 107
28. „Усъвършенствуване и интензификаци-
ята на технологията за производство на
термично обработени шунки“ . . . . . . 110
29. „Установяване на най-трудно прогрева-
емата точка на шунки в кутии тип флед
с вместимост 5.450 кг“ . . . . . . . . . . . . . 151
30. „Комплексна методика за преценка и
установяване на нормално месо (НМ),
бледо, меко воднисто (БМВ) и плътно,
тъмно, сухо (ПТС) свинско и телешко
месо“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154
30А. Писмо от ст. н. с. І ст. д-р Аврам Пин-
кас, до з. д. н. проф. Н. Несторов – главен
редактор на списание „Месопромишле-
ност“ – София . . . . . . . . . 156
30Б. Писмо-отговор на ст. н. с. д-р Иван Бай-
чев, до проф. д-р Никола Несторов – гл.
редактор на списание „Месопромишле-
ност“ – София . . . . . . . . . . 158
31. „Относно понятието технологическо ка-
чество на месото“ . 162
32. „Проучване влиянието на Ac. Ascorbinicum,
за намаляване случаите и количе-
ството, на бледо, меко, воднисто (БМВ)
месо от свине“ . . . . . . . . 167
33. „Цветостабил-Б, нов препарат за интен-
зификация на производството и подо-
бряване качеството на сурово-сушените
месни продукти“ . . . . . . . . 170
34. „Проучване влиянието на Цветостабил-
Б върху цвета и количеството на нераз-
градения нитрит в сурово сушени кол-
баси“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173
35. „Производство на сурово сушени кол-
баси с Цветостабил-Б и добавка на ми-
нимално количество нитрит“ . . 176
36. „Проучване влиянието на Цветостабил-
Б върху цвета, количеството на свобод-
ните нитрити и възможности за произ-
водство на сурово сушени салами с на-
малено количество нитрит“ . . . . . . 178
37. „Използване на прясно обезмаслено
мляко в комплексните солови разтвори
за производство на варени шунки“ . 182
38. „Технология и рецептури за ускорено,
комплексно оползотворяване на про-
мишлени отпадъци от месопромишле-
ността в нови фуражни продукти с ви-
сока хранителна и биологична стойност“
. . . . . . 185
39. „Постижения и перспективи на биотех-
нологията за опазване и очистване на
околната среда“ . . . . . . . . . . 193
40. „Проучване количеството на свободни-
те нитрити в месни продукти произве-
дени в Разградска Област“ . . . 141. „Екологични проблеми на района Русе –
Гюргево и пътища за тяхното решаване“
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200
42. „Отново за нитратите и нитритите“
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208
43. „Нитратът и нитритът в производство-
то на варени шунки и месни продукти
от шунков тип“ . . . . . . . . . . 212
44. „Някои практически насоки относно
определянето и използването на бледо,
меко, воднисто и плътно, тъмно, сухо
месо“ . . . . . . . . . 214
45. „Относно технологическите качества на
свинското месо“ . . . . . . . . . 216
46. „Екологични храни и нашите виждания
по този проблем“ . . 218
47. „За регламентацията и производството
на биологични (екологични) храни в Ре-
публика България“ . . . 220
48. „Как да охлаждаме месото за шунка и
може ли да се използва топло месо за то-
ва производство“ . . . . . . . 222
49. „Актуални световни тенденции в наука-
та и технологиите за храните“ . . . . . 224
50. „Биологични (екологични) производ-
ства – регламентация, изисквания, пре-
димства“ . . . .

Няма коментари:

Публикуване на коментар