07 февруари 2010

БАН ИСКА ОСТАВКАТА НА МИН. ИГНАТОВ

Снощи в предаването „СЕИЗМОГРАФ” с водещ г-жа Светла Петрова, се изправиха един срещу друг Министърът на образованието, науката и младежта г-н Сергей Игнатов и Председателят на Българската Академия на науките – акад. Никола Съботинов.
Поводът е изказаното становище от Министър Игнатов, че Институти и научни кадри от Академията трябва да преминат към Университетите и там да развиват своята дейност, включително преподавателска.
Академията е категорично против това и контрира, като му иска оставката!
Е, според г-жа Петрова, при нея в продължение на двадесетина минути трябваше да се проведе смислен диспут, да се види, кой крив и кой прав и евентуално да се стигне до някакво споразумение, без оставки и без резки действия.
Като замисъл добре, но има ли нормален човек, който да допусне, че това, за толкова ефирно време може да се осъществи? На всичкото отгоре и с междинни изказвания от публиката в студиото! Няма! Може би само г-жа Петрова, която очевидно също знае, че не може, но нейният интерес е да си проведе предаването и после, когато си прави отчета да се похвали колко видни личности са участвали и какви фундаментални проблеми на Държавата ни са разисквани, че и разрешени в нейното предаване!
Това е положението – инерция, формализъм, недомислици, показност, грандоманщина и перманентно третиране на зрителите, като оформени глупаци!
А сега за диспута. Разбира се, че диспут не се състоя! Видяхме един академик с втвърдена позиция относно реформирането на Академията и един Министър, пребледнял от напрежение и вероятно поумаломощен от безкрайните нападки и обиди, които му бяха отправени в последните десетина дена. Все пак, той успя на галоп да обясни, че средствата с, които ще разполага БАН за тази година са повече от миналата и още, че заплатата на академиците е 1 900 лв. а на всички други от 300 до 600 лв.
От своя страна, също на галоп, Академикът обясни, че от сегашните 59 научни звена в Академията се предвижда да останат 40. Това щяло да доведе до съкращаване на административен персонал и до по - целесъобразно, използване на наличната апаратура и оборудване, с които разполага Академията.
Какъв шаблон, каква наивност! Ами Вие, като Председател на тази Академия защо сте създавали неоправдано толкова много научни звена, с толкова много административен персонал и в невъзможност да се използва рационално наличната материална база? Защо бе г-н Саботинов?
Колкото и да не ми е приятно, ще припомня, че със същите аргументи и точно по същия начин се извършваха „съкращенията” във ведомствените Институти преди 10-ти ноември 1989 година – точно по същият начин! За него народът казва: „Преоблякъл се Илия – погледнал се, пак в тия”!
Макар и не в дълбочина, познанството и приятелството ми с дейци от БАН, ми дават основание и право да имам свое мнение за същността и работата в тази Институция.
Академиците – Ксенофонт Иванов, Игнат Емануилов и чл.кор. Тончо Радев и Александър Тошков, бяха мой университетски преподаватели. Академиците Иван Василев, Цветан Цветков, професорите Цанко Захариев и Митко Стойчев бяха мои приятели. Познавам и „великите” научни постижения на „академик”Кирил Братанов, който „кръстосваше” овца и коза и разнасяше чантата на така нареченият Световен Съвет на мира по Света от държава на държава!!
Моето категорично мнение е,:
Първо - Българска Академия на науките има и трябва да имаме!
Второ - БАН след девети септември 1944 година беше „Съветизирана”! Въпреки някои частични реформи, нейната структура, подборът и развитието на кадрите й, организацията и методологията на научните изследвания, получаваните резултати и отчитане на научната й и внедрителска дейност, си останаха същите. Академията продължава да бъде нещо, като „Ведомствен институт” - ведомството на, който е Държавата!
Трето – За да продължава да съществува, но вече на едно ново значително по-високо организационно и научно равнище, Академията трябва да се реформира! Да се реформира, но не както до сега! Това трябва да разберат всички, които работят в БАН! Мисля, че не става въпрос само за пари! По-важни са принципите, дарбата, моралът и най-вече любовта и предаността към Отечеството, към България!

Няма коментари:

Публикуване на коментар