11 юли 2015





            ПО ПОВОД СТАТИЯТА НА ПРОФ. ПЕТЪР ИВАНОВ

        

        На 10-ти този месец се появи една обширна статия с много фактически данни относно –„„БАН” – ПОСЛЕДЕН БАСТИОН НА ТОТАЛИТАРИЗМА В ЕС”.

 Авторът е проф. Петър Иванов – русенци сме, познавам го и знам, че още около 10-ти ноември 1989 година, когато се запознахме, той имаше остър , критичен поглед и обективно становище относно язвите на тоталитарната държава и последствията, които ще последват от тях. Така, че изобщо не се съмнявам в това което е написал в статията си, въпреки че не съм съгласен с прекалено острия тон и някои, не особено академични съждения. Принципно обаче споделям основните постановки в статията, поздравявам авторът й, и се радвам, че най-после някой се осмели да извика, че „Царят е гол!”
По обясними обстоятелства, проблемите на образованието и науката в страната ни, винаги са ме вълнували и за жалост в повечето случаи натъжавали, че и възмущавали..! Вълнувала ме е работата в научните институти, включително и научноизследователската работа в нашата Академия. Познавах се, бях и приятел с академици, чл.кореспонденти и професори, които работеха там и макар косвено имах представа за тяхната работа и постижения…Никога не съм бил възхитен.Но разбрах и това, че макар и да си даровит, знаещ и можещ, структурата, организацията, методологията и ретроградния тоталитаризъм в тази институция те хваща за гърлото и няма мърдане – яловостта на твоя труд е гарантирана! В резултат на тези ми вълнения в една от книгите си „Страници от моя дневник”, изд. „Лени Ан”, Русе, 2012г.на 3-4 пъти съм писал за проблемите в БАН и то преди всичко по повод, опитите на тогавашния министър на финансийте Дянков, който, единствен след 10-ти ноември 1998 г. се опита да поиска информация къде отиват милионите, които им се отпускат и какви са  резултатите от изследователската им дейност.
Моите писания са от 2009 година. Сега ще публикувам две, а тези дни и останалите.


"15-17.11.2009.

Президента писна, че средствата за наука и в частност за БАН били малко. Министърът на финансите отговори, че „Там са приятелите на Първанов и това са феодални старци. Там наука не се прави. Науката ще се прави в Университетите”.
От Академията отговориха с Декларация. Борисов се опитал да замаже работата.
Вчера – 16-ти сутринта в предаването на БНР една млада журналистка разговаря със зам Председателя на Академията – чл.кор.проф. Попов. Журналистката го направи за резил, при това изключително интелигентно и професионално.
В Академията работели 3 000 човека! Има по три и четири Института с по 70-80 човека, които се занимават с една и съща или много сходна тематика!
Института по философия например има състав над 80 човека! Представяте ли си 80 човека „учени” философи и каква им е философията?
Оказало се, че за една година /2008/ в Инститнута са написани две книги и то от двама автори, а другите сътрудници?

Прав ли е Симеон Дянков?

По мое мнение общото състояние на БАН дава достатъчно основание не само на министърът, но и на всеки български данъкоплатец да отправи критика към тази институция. 
Така, че прав ли е Дянков? Да, принципно е прав!
Но веднага ще отбележа, че всяка критика, колкото и да е основателна и справедлива, трябва да бъде интелигентно отправена и добронамерена! Да се изказват обобщаващи драстични обвинения и оскърбителни епитети е неправилно, а за вицепремиер и министър и недопустимо!
Защо все пак министър Дянков е прав?
Преди всичко защото малка, изтощена и бедна България няма финансов ресурс да осигури нормална научноизследователска дейност, в такава огромна институция, като БАН с персонал над 3 000 човека и 65-70 научни институти! На всичкото отгоре и в период на тежка финансова и икономическа криза. Това е истината! Другото е шаблон, мегаломания и демагогия!
Оказа се, че някои от тези Институти – по два, три, че и четири се занимават с много сходна тематика, която може да се разработва само в един институт!
Особено неприятно съм изненадан от съобщените факти за Института по философия към БАН! 
В този Институт работели 80 човека, а отчетената им научноизследователска работа за миналата – 2008 година са  издадени две книги от двама отделни автори и е разработена тема за какво бил работил института в последните десет години!  Да, института е изследвал сам себе си! Представяте ли си какво срамно безплодие е това?
Необяснимо е и как все още са на заплата 500 – 550 човека, които „чакали пенсиите си”? Ами, ако не беше „изцепката” на Дянков за „феодалните старци” тези отдавнашни кандидат пенсионери още колко години щяха да чакат пенсиите си?
Между другото завиждам на вицепремиера Дянков, особено за схващането и желанието му и у нас науката да се прави в Университетите ни, така, както е в „Белия свят”.
Горкият Дянков, той не знае там пък какво чудо е!


18-20.11.2009.

Борисов се срещнал с Председателя на БАН, акад.Саботинов. Субсидията в Бюджета си остава същата, като тази за 2008-ма, но в Академията ще започнат сериозни реформи. Дай Боже най-после и това чудовище на социалистическата ни държава да започне да се нормализира!
Не съм работил в Академията, но познавам, а съм бил и приятел с някои академици, чл.кореспонденти и професори от там. Всички бяха баш „партийци”.За научните им постижения няма да говоря, понеже някои от тях вече са покойници. Все пак ще спомена за един от най-големите ни „академици” – Кирил Братанов. Той беше „супер академик”на БАН, а на Световния Съвет за мир заестник Председател. Като такъв целогодишно се разнасяше по света да пропагандира какви миролюбци сме ние от социалистическия лагер и какви милитаристи са империалистите!
В  Институтът му „наливаше от пусто в празно”като парадираше, че „кръстосва”, т.е. ще получи нов вид животно от овца и коза, което ще дава много повече вълна и мляко!  Виж му акъла! Също, като на бай Горан часовникарят от моя роден град Бяла Слатина, който така си и умря, без да разбере, че „perpetum mobile”, или т.н. „вечен двигател” не може да се открие и изработи!
Покрай тази разправия с БАН, от много страни се чуват все”компетентни” мнения, че „наука се прави с пари и то с много пари”. Да, има вярно в това, но не съвсем! Моето категорично мнение е, че наука се прави първо с дарба и ум, а после с всичко друго!  Некадърници, навлекли се в науката посредством партийни билети от коя да е партия, ако щете и да позлатите, все кози и овце ще кръстосват….!"




Няма коментари:

Публикуване на коментар