28 април 2015



Вчера 27.04.2015 г. в регионалната Библиотека – Русе се проведе национална конференция „ЗМЕЙ ГОРЯНИН – НЕПОЗНАТИЯ”, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя Светлозар Акендиев Димитров.

   Една проява, колкото закъсняла, толкова и актуална, организирана от талантливия, истински родолюбивия колектив на регионалната ни Библиотека с ръководител г-жа Теодора Ефтимова и Русенското общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин” . Русенци дължаха това на своя принудително „забравен” съгражданин – големия български писател и поет, носил в сърцето си свидната обич към родния град до края на своя нерадостен живот.
   
   „Змеят” е роден е в 1905 година в Русе. Завършва гимназия в родния си град, работи като чиновник в Русе и София. От 1942 се отдава изцяло на литературна дейност. Автор е на повече от  50 книги и брошури. Пише романи, поезия, публицистика, детски приказки.
    През 1942 г. той за кратко е цензор в Дирекцията по печата. И за тази му дейност след деветосептемврийския преврат в 1944 г. Народният съд го осъжда през април 1945 г. на една година затвор. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“ и са иззети от библиотеките. Когато излиза от затвора, „шефовете” на „овладяния” писателски Съюз - Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев няколко пъти му предлагат публично да се разкае, за да бъде реабилитиран, но Змей Горянин категорично отказва:

„Та именно те най-добре знаят, че не съм спирал ничий труд да излезе. Защо да декларирам нещо, което е факт.”
Последните години от живота си прекарва в манастира "Седемте престола". Умира при неизяснени обстоятелства, недолюбван от властта. Погребан е в двора на манастира.
Тези и други подробности от живота и творчеството на писателя бяха отбелязани в доклада на доц.д-р инж. Атанас Колев.
   Представени бяха общо 24 научни доклади и съобщения от наши учени, университетски преподаватели, изследователи и специалисти, проучвали живота и творчеството на „Змей Горянин” Приятно ми е да отбележа, че повечето от тях бяха дълбоко съдържателни, с коректна интерпретация на  литературно историческите факти и получените резултати от своите изследвания. Радостното е, че много от тези резултати са приноси с определена  научна стойност.
 В това отношение ще си позволя да спомена работите на авторите : Катя Зографова, доц.д-р Вихрен Чернокожев, доц.д-р Илко Пенелов, д-р Надежда Цветкова, д-р Веселина Антонова, доц Живодар Душков, Анита Коларова, Ренета Константинова….
Силно впечатление направи доклада на адвоката от Русенската колегия Татяна Прокопиева – „Съдебния процес срещу писателя Змей Горянин, март 1945 – април 1045 година.” С подчертан професионализъм, стриктно придържайки се към фактите, авторката безпристрастно и смело разкрива несъстоятелността на обвинението и съдебния фарс, на който става жертва писателя.
    Научната национална конференция посветена на 110 годишнината от рождението на нашия съгражданин Светлозар Димитров – Змей Горянин, е  достойна проява,  първа скъпоценна стъпка за възкресяване личността и  творчеството на един от плеадата големи български творци, незаслужено унижени и забравени. Нека да се надяваме и вярваме, че тя е скромен, но светъл лъч, който първи след толкова години, озари  образа на „забравения” Светлозар Димитров и ще спомогне той  отново да заеме мястото си в националната ни култура, като даровит и продуктивен творец с голямо и богато литературно творчество.
   По този повод във фоайето на  Билиотеката е подредена богата изложба от най-разнообразни творби на писателя, а след приключване на конференцията беше прожектиран документалния филм „В примката на мълчанието”, продукция на Регионалниа ТВ център в Русе по сценарии на Виолета Радева и режисьор Елена Машкова.



Няма коментари:

Публикуване на коментар