22 януари 2013

ЗА РЕФЕРУНДУМА



След няколко дена българският избирател ще може да участва в един демократичен референдум. Това за установяването и развитието у нас на истинска демокрация е добре!

Жалко е, че този наистина демократичен референдум е по въпрос, който най-малко е подходящ за решаване от народа. Това е така, защото ядрената енергетика е все още непозната в нейната необикновена и до край не овладяна същност, дори от най-компетентнитге ядрени специалисти в света!

Въпреки всичките каламбури, пределно ясно е , че на 27-ми ще гласуваме да се строй или не ядрена централа и то в Белене. Агитацията и от двете страни - „ДА” и „НЕ”, е темпераментна, на моменти яростна с използване на епитети, от които най-срещания е „ЛЪЖЕТЕ”. Лъжете за цената на централата, лъжете за цената на тока, който ще се произвежда, лъжете, че няма договор, лъжете, че страната ни няма да има нужда от допълнителни мощности, че ще внасяме ток от съседни страни и още много „лъжете” в насипно състояние и от двете срани!

Не обичам да слушам лъжи, та камо ли пък да тръгна да ги опровергавам. Тъкмо затова ще отбележа само три неща свързани със строителството на тази централа, които са абсолютно безспорни, не се подават на лъжа и никой до сега не е дори споменал, че са лъжливи!
ПЪРВОТО е безвъзвратно остарялата технология и оборудване предвидено за централата. Не мога да приема за нормално да се говори за хай тех, а да се защитава технологическа и техническа концепция от,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - 1992 година!
ВТОРОТО е, че площадката за строителството на централата в Белене се намира в район доказано сеизмичен и то с висока степен на риск!

ТРЕТОТО са йонизиращите лъчения, драги сънародници и в частност РАДИАЦИЯТА!

Запознат съм с този проблем и отлично знам, че от всички вредни фактори на околната среда, които съществуват на нашата планета, най-страшния и най-коварния за здравето на човека е именно РАДИАЦИЯТА!

В този аспект нека да припомня, че атомната централа е свързана с доставка на „гориво” и със съхраняването на отработеното ядрено гориво, което трябва да осъществяваме на наша територия.
Далече съм от мисълта с тази кратка бележка да оказвам влияние върху посоката на вота на когото и да било. Но това не ми пречи, да помоля всеки, който я прочете да помисли и тогава да определи своето „ДА” или „НЕ”за строителството на нова централа в страната ни!



Няма коментари:

Публикуване на коментар