01 октомври 2011

"ПРИМЕР" ЗА ИНТЕГРАЦИЯ

На страницата от дневника ми с дата 29.09.2010 година, между кратките бележки съм написал десетина-петнадесет реда, които намирам и за момента актуални, затова ги публикувам.

……………………………….

Пак за парите, които ни дават от Европа и хитрините българо-цигански да ги „усвояваме”, което по моя интерпретация си е пладнешка кражба.

„Пример”, който чух тази вечер от новините по телевизията.

Някаква фондация „спечелила” пари от Европата по програма за интеграция на циганите. Събрали от Берковските села циганета с „образование” от втори, трети и четвърти клас - сиреч от тези, които познават буквите, но не могат да четат, и ги метнали в курс за придобиване на квалификация „програмист” в компютърното поприще! Представяте ли си какво чудо е това? Какви „специалисти” ще се пръкнат от това обучение и за каква „интеграция” са опапани европейските пари?

Мисля си, че вкарването на сила на такива деца в общо образователните училища няма да свърши работа. По-добре ще е да се възстанови трудовата повинност, но в друг модел – военизирани училища с пансион. Там да се вземат циганчета, българчета, турчета, които не желаят и не стават за общообразователно обучение - първо да се понаучат да пишат и четат, а основно да се учат на занаят. Там, като войници – на държавна издръжка и с персонални стимули. Нещо такова трябва да се измисли.

За момичетата пансиони със строг ред – ограмотяване и заедно с това - професионална подготовка – , хигиенистки, санитарки, сервитьорки, продавачки, готвачи и други подходящи професии. Тези, които показват качества и желание от момчета и от момичета, да отиват в редовно училище и във всички възможни степени да се учат и развиват – но винаги безплатно и с подходящи стипендии!

Има ли цигански проблем? Да, има и от ден на ден се усложнява!?.

Няма коментари:

Публикуване на коментар