31 януари 2011

НАВЪРШИХА СЕ 255 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА МОЦАРТ

Волфганг Амадеус Моцарт е роден в Залцбург – Австрия на 27 януари 1756 година. На три годишна възраст свири мелодии на пиано. На четири, неговият баща вече му преподава. На пет - самостоятелно композира. На шест - изнася концерти пред императорски и кралски особи в тогавашна Европа ! Сам се учи да свири на цигулка и на орган. Пише сонати за цигулка и клавесин, създава първите симфонии.
, Моцарт е инструменталист и диригент, виден представител на Виенската класическа школа с огромно по обем творчество във всички музикални жанрове, съществуващи по негово време - общо над 600 композиции[, включващи произведения, които се смятат за връх
Операта остава любима музикална форма за Моцарт през целия му живот. Именно в оперите той разкрива неподозирани възможности за човешкия глас.
Любимият му инструмент е пианото. Клавирните концерти и сонатите остават образци за всички следващи поколения композитори.
В 1780 г. пише много успешната опера "Идоменей" и се установява във Виена.
Тогава започва най-плодотворния период в живота му. Композира операта "Отвличане от сарая", симфониите с номера от 33 до 38, инструментални концерти, струнни квартети, сонати.
Едва 16-годишен се жени за Констанца Вебер, братовчедка на композитора Карл Мария фон Вебер. Въпреки огромното творчество и успехите, семейството живее в постоянен недоимък.
През 1786 г. в императорския дворец се запознава с придворния поет Лоренцо да Понте, който изиграва важна роля в оперното творчество на композитора. По негови либрета Моцарт пише три от най-великите си творби: "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан" и "Така правят всички".
Третата обиколка из утвърдените музикални центрове на Европа не носи очаквания успех и материалните битови проблеми се задълбочават.. През 1788 г. композира трите последни симфонии.
Последното му произведение за сцена е "Вълшебната флейта". По това време здравето му рязко се влошава. Преди смъртта си написва по поръчка само гениалния "Реквием".
За тази смърт има много слухове и легенди: как непознат мъж поръчал реквиема, как в трескаво състояние болният композитор дал последни указания на свой ученик да го завърши и издъхнал едва 35-годишен.
Волфганг Амадеус Моцарт умира в 1 часа сутринта на 5 декември 1791 година след кратко боледуване. Макар, че основните положения по неговата смърт са ясни, някои детайли остават съмнителни или забулени в легенди и митове.
Имало слух, че тялото му се подуло и тръгнал друг слух - че композиторът е бил отровен.
Волфганг е убеден, че е натровен. Почти веднага след смъртта му се разпространяват слухове, че е отровен от Антонио Салиери – талантлив, но не чак гениален дворцов композитор, който му е завиждал на таланта. Много изследователи обаче отхвърлят тази хипотеза като несъстоятелна. Според тях най-вероятната причина за смъртта на Моцарт е силната му преумора и изтощение, съчетана с бъбречно заболяване. Животът на Салиери е силно повлиян от тези слухове и години по-късно той полудява
Признателна Австрия е издигнала внушителен паметник на великия композитор във Виена до операта, а родната му къща в Залцбург е най-посещаваният музей..
Ще завърша тази кратка бележка с оценката на друг велик композитор и мой любимец Верди, който в младостта си казва – „Верди”, на тридесетина годишна възраст – „Верди и Моцарт”, около петдесетте – „Моцарт и Верди” а преди да умре е изговорил само -– „Моцарт”!
.Използвани източници:
Vesti.bg
Уикипедия


.

Няма коментари:

Публикуване на коментар