01 април 2017





                                            ЗМЕЙ ГОРЯНИН

      Всяка година на първи април пиша в дневника си за някой от любимите ми писатели, малко или повече свързани с хумора, сатирата и бохемата…Писал съм за Алеко –„Щастливеца“, за Радои Ралин, Бранислав Нушич, ХашеК, Йон Лука Караджале…Сега се сетих, че преди две години през април месец участвах в национална научна конференция „Змей Горянин – непознатия“, посветена на 110-годишнината от рождението на русенския писател – Светлозар Акендиев Димитров.
       Една проява, колкото закъсняла, толкова и актуална, организирана от талантливия колектив на регионалната ни Библиотека и русенското общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин“. Русенци дължаха това на своя принудително забравен съгражданин – големия български писател и поет, носил в сърцето си свидната обич към родния град до края на своя нерадостен живот.
    Конференцията беше достойна проява, първа скъпоценна стъпка за възкресяване личността и творчеството на един от плеадата големи български творци, незаслужено унижени и забравени. Нека да се надяваме и вярваме, че тя е светъл лъч, който първи след толкова години, озари образа на „забравения“ Светлозар Димитров и ще спомогне той отново да заеме мястото си в националната ни култура.
     Змей Горянин, освен поет, романист, публицист, е бил и много добър епиграмист. Понеже този жанр и на мен е на сърце, ще цитирам три негови епиграми:
Българиио любезна,
как хубава си ти!
Където да излезна –
зад мен стражар слухти...
1938-ма год.

От малък още лъжеше за трима
и глупостта му беше несравнима;
от мързел не научи занаят,
та затова – избран бе депутат.
1950-та г.
На живота в блатото
все така си става:
все потъва златото,
а боклукът плава.
1952-ра. На това му се вика вече класика!

Няма коментари:

Публикуване на коментар