07 май 2016







     ЗМЕЙ ГОРЯНИН - ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА РУСЕ
   
    По случай празника на града - Гергьовден , Светлозар Акендиев Димитров посмъртно  беше удостоен със званието „Почетен гражданин на РУСЕ
  „Змеят” е роден в 1905 година. Завършва гимназия в родния си град, работи като чиновник в Русе и София. От1942 се отдава изцяло на литературна дейност. Автор е на повече от 50 книги и брошури. Пише романи, поезия, публицистика, детски приказки.През 1942 г. за кратко е цензор в Дирекцията по печата.И за тази му дейност след деветосептемврийския преврат в 1944 г. Народният съд го осъжда през април 1945 г. на една година затвор. Книгите му попадат в „Списъка на фашистката литература“ и са иззети от библиотеките. Когато излиза от затвора, шефовете на овладяния писателски Съюз – Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев, няколко пъти му предлагат публично да се разкае, за да бъде реабилитиран,но Змей Горянин категорично отказва:„Та именно те най-добре знаят, че не съм спирал  ничий труд да излезе. Защо да декларирам нещо, което е факт.”
   Последните години от живота си прекарва в манастира “Седемте престола”. Умира при неизяснени обстоятелства, недолюбван от властта. Погребан е в двора на манастира.
  В памет на писателя – русенец, цитирам две от прекрасните му епиграми, писани  шест-седем години след 9-ти септември 1944 г.
                1                                                 2
Българийо любезна,                       На живота в блатото
как хубава си ти!                           все така си става:
Където да излезна –                      все потъва златото,
зад мен стражар слухти...             а боклукът остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар