05 януари 2015



А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА МИЧУРИН И ЛИСЕНКО…

Няколко дена преди новата година пламна скандал по повод изказване на министър ТОДОР ТАНЕВ пред ученици във врачанско училище. Министърът, за съжаление твърде грубовато и крайно, изказа една истина, която всеки непредубеден човек, занимаващ се с просвета и наука знаеше от десетилетия, но в условията на властващата диктатура нямаше куража да изкаже. На младите е простено, но по-старите, особено тези от моето поколение, защо са забравили, че възхвалата и прехвалата на не заслужаващи това люде, беше пропагандна партийна и държавна политика?!
В тази връзка предлагам следния откъс от книгата ми „Страници от моя дневнтик”, Русе, 2012 г.

 22.06.20-07.

Снощи, вездесъщия Ники Кънчев в предаването „Стани богат”, зададе следния въпрос: „ „Кой от тримата руски учени е казал, че не трябва да чакаме от Природата, а да си вземем от нея”- Мичурин, Павлов, Туполев?
  Съвсем логично, участничката се хвана за Иван Петрович Павлов, защото е известен с постиженията си около рефлексите и в частност, условните рефлекси. Хвана се, но сгреши и я отстраниха от играта! Ученият бил Мичурин!
Мичурин е един скромен, добър руснак, каквито са повечето в тази страна. Той е бил обикновен чиновник на една малка гаричка в Сибир. В свободното си време е ашладисвал дръвчета - нещо, което се прави на всякъде по света, от най-обикновени, често и необразовани хора, какъвто впрочем е бил и Мичурин.
Големият руски биолог - учен по това време е световноизвестния генетик Вавилов. Да, но той е не удобен, защото твърди, че наследствеността има своите материални носители – гените, а това според „съветските биолози” били „попски работи”! Притесняван, унижаван, Вавилов умира преждевременно. Школата му, която е една от водещите в света е разбита и унищожена. Един от най-кадърните му ученици – Дубинин е изпратен на заточение в Сибир. На власт във „водещата и най-прогресивната биологическа школа в света”, под непосредствената закрила на „Бащата на народите”, е дилетантът /Остап Бендер ряпа да яде/ „академик” Лисенко!.
Та този тип с помощта на един празнодумник-лъжефилосов – Презент, разсипаха руската биологическа наука и селскостопанското производство. Разсипията беше кръстена „Мичуринско учение”!
Къде е парадокса? Когато в САЩ, в лабораторията на Морган - там известно време е работил и Вавилов, откриват гена, едно от най-великите постижения на човечеството, Мичурин ашладисва дръвчета в Сибир! Онова с гена е „попщина”- това с ашладисването е „най-прогресивната наука” и с нея ще „преобразим природата” и ще си „вземаме, колкото ни трябва”! Глупости, глупости! 
Какво мога да препоръчам?
Първо – да се прочете книгата „Философия и биология” от академика – комунист-идеалист Николай Ирибаджаков и „Автобиографията” на реабилитирания и удостоен със званието „Академик” Дубинин!
Второ – „Нова телевизия” да се извини на участничката, която изгониха от играта и да й се даде право на ново участие!.
Трето – да се спре най-после с такива смешни и жалки ходове да се натрапват и възкресяват лъжи за науката!


Няма коментари:

Публикуване на коментар