01 януари 2014




               ДОБРЕ СИ НИ ДОШЛА 2014-та ГОДИНО

   Всеки път по това време емоционалния ми тонус значително се повишава и ми се иска да напиша нещо за изпроводяк на Старата и посрещането на Новата година. Я есе, я фейлетонче или спомен някакъв…В други години, на първия ден от Новата, още в леглото си го намислях и де от тук, де от там, де с озарила ме надежда, с юнашки оптимизъм и молба към Съдбата и Всевишния, все нещо понаписвах. А сега се повъртам, чудя се и мисля, мисля, то хайде на форма ще го докарам, но вътре, в съдържанието какво ново и съществено да напиша, нали на където и да се обърна все си е старото! Не вярвате ли? Ами порастърсете главите си, отворете си очите и ще се уверите, че е така:
    Ето ги, „Ние пак сме тук”, пак са си тука и то не от вчера, а от цели шестдесет и девет години! Вярно е позаметоха двамата Руменовци, Георги и той на последните редове сяда вече, но какви зъбати нови заместници са им излюпили, само имената на Кутев и Мая като чуеш и косите ти настръхват…!
   И ДПС са си тук, с още по як и явен бесепарски дослук, а Доган - той пък съвсем, само, че изнесен в сарайте, пие си мекамлийски кафето, дърпа конците дистанционно и ни гледа сеира!
   И родните националисти и те са си тука. И Сидеров – е, той помръдва чат-пат де до Париж, де до някой плаж из Карибите…, и Каракачанов, и Расате, и…..всички са тука, че покрай златния пръст на Волен и напъплилите ни бежанци и имигранти самочувствието им значително нарасна. Бият тъпана и лапат парсата за безпочвените си антиевропейски децибели, крепят се на заплахи и лъжливи обещания за високи заплати и пенсии и хич не ги е еня, че неграмотността, простащината и чалгата е на път да ни превземе, а „националността” ни да замине по пусти гори Телилейски!
   То, като погледнеш и Костов, уж публично се отказа от политическа дейност, но и той си е тука! Само, че се е въплатил в две бичета с остри рога, който досущ като него – каквото те кажат, това трябва да бъде! Та нали те погнаха и изгониха от „Реформаторския блок” „хубавото” Наде с все „Синьото й единство”.
   РЗС-то физически го няма, но напъните му за оправяне на закъсалото ни Отечество са си тука. Сега силно зобено и тайно подкрепяно се е пръкнало едно ново напъващо се отроче -  именува се „България без цензура”- сега то ще ни спасява!? Вожда му, разумява се, не е войвода - това е дребна фирма. Вождът е самопровъзгласилия се за месия и следващ министър Председател - суперМЪНИН Бързореков…
   И Герберите са тука и Бойко е тука и… хич не му пука, а види се, че на всички други им пука от него!
    Та мисля, мисля, повъртам се и какво да напиша, като всичкото си е същото, че и байгън дойде!? То не беше лъжа, то не беше демагогия и люта омраза, и тъпигьозлък и беднотия и … оправията, оправията даже и с „Опорни точки”…! С кои очи да се моля и искам от Новата, като гледам какво наследство й стовариха?
   Сетих се, сетих се, какво да й кажа…
   Ей, Нова Годино мила, добре си дошла и дай Боже да ни обогатиш и наспориш, но най-първо помогни бе, моля те на народеца ни да не „гледа тъпо”, а да си отвори очите и като гледа да вижда и като слуша, да чува, па да се и ококори, че метлата е у него…И не да я държи у дома си, като реликва за спомен, или да я харизва срещу почерпка и някоя десетачка, а после да шляпа по жълтите павета и площади и реве като урочасан, че управниците ни били лоши! Ами какви да бъдат?! То нали какъвто народа, такива и управниците му!
   Абе братя, абе хора! Я поразтърсете мозаците си и се огледайте в себе си и наоколо!Та вие искате да дойде някой да ни направи „европейци”!Ами не разбирате ли, че това е глупост! То, Европейското, какво си го представяте? То е ред, отговорност, дисциплина и чистота. Е, това като се спазва и се прибави задължителното трудолюбие и професионализъм навсякъде и във всичко, току виж, че Европата и у нас се настанила!
   И още нещо ще й кажа на Новата: Чудя се защо ние българите сме все неверници и като че ли някой все към беднотията ни тегли! Ами, че вземи бе Нова Годино, та му набий в главата на този наш нашенец, че хората като са му дали една пълна европейска торбичка с лебец, па той да не зяпа насам-натам и да я изтръсква, ами освен да похапва и да започне да я пълни!
   Е, такива неща мисля да й кажа на Новата и да не ни носи това, дето ни донесе предшественицата й, защото до гуша ни дойде от тези  нашенски „шменти капели…”!

  




Няма коментари:

Публикуване на коментар