06 октомври 2012

ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО

Днес прочетох част от статия на Британския вестник "ТАЙМ" в информационния бюлетин на интернет оператора "Неторг". Публикувам я тук, по-долу.

Родното висше образование - извън световните класации

Нито един български университет не фигурира сред 400-те най-добри висши учебни заведения в света.

Неприятният факт лъсва от списъка на най-авторитетните висши учебни заведения „Higher Education World Reputation Rankings“, който влиятелният в. „Таймс“ публикува всяка година по това време. Сред първите 400 в класацията британската медия няма нито един български университет.
Списъкът оглавява Калифорнийският технологичен институт, а на второ и трето място са британският Оксфорд и американският Станфорд. Според експертите донякъде изненада представлява изпадането от тройката на Харвардския университет. За 2012 г. учебното заведение се подрежда под номер 4. Сред десетте най-добри университети в света има седем американски, а в списъка с 200 най-добри учебни заведения, броят им е 76.
Експертите отбелязват и силното присъствие на Китай в класацията, Пекинският университет е класиран на 46-то място. В Азия най-добрият университет е в Токио, който заема 27-мо място. Африка намира своето място в класацията с университета в Кейптаун под номер 113. Любопитна подробност (и донякъде известно утешение за нас) е, че нито един руски университет не е намерил място сред първите 200 в света.
Единственият представител на Балканите е Турция, която има три университета в топ 225. Сред първите 300 университета фигурират пет турски висши учебни заведения.
Класацията за висше образование на „Таймс“ се базира на 13 ключови показателя. За изготвянето на списъка са анкетирани 16,5 хиляди водещи световни учени и експерти в различни области, анализирани са 6 милиона научни статии и 50 милиона препратки в медиите.

Публикуване на Saturday, October 06 @ 00:00:00 EEST от maximov

Няма коментари:

Публикуване на коментар