02 юни 2011

КРАСТАВИЦИТЕ, БАКТЕРИЯТА И ИСТЕРИЯТА

Тази статия не е научна нито дискусионна. Предназначена е за широк кръг читатели и консуматори, които в последните години са подложени на периодичен, но перманентен стрес, плашени с какви ли не опасности свързани с качеството на хранителните продукти и храненето въобще. Не, че не е имало поводи и неблагополучия. Проблеми с качеството на хранителните продукти, с тяхната годност за консумация и безопасност за здравето на хората е имало, има и ще има - въпросът е информирането на обществото за тях да става, отговорно, без да се предизвиква страх, паника, че понякога и истерия!
Сега, още непреодолени страховете от нитрати и нитрити, Генномодифицирани организми /ГМО/ хранителни добавки и прословутите растителни масла в млечните продукти, „опасната” соя…, ето ни нови страхове и нова истeрия – с краставици!
Не, не става дума за комедийния скеч с „краставиците” на Мирча Кришан и неговата симпатична съпруга Сорина Дан – не! Истерията сега е провокирана от испански краставици, произведени по биологичен начин, „замърсени” с естествен тор, респективно със силно патогенен щам на чревната бактерия Ешерихия коли /Echerichia coli/, Краставиците са внесени в Германия и „предизвикали” остро епидемично отравяне на стотици консуматори от, които и петнадесетина с летален изход! Появиха се случаи на заболяването и в други европейски страни. Европа настръхна и правилно обществото беше информирано за появата на това заболяване За съжаление по стар стереотип и инерция, но без наличието на обективно получени резултати, болшинството медии закрещяха - краставиците, та краставиците, че покрай тях и всички зеленчуци произведени в Испания!
Задумкаха с все сила нетърпеливите за сензации тъпани на нашенските медии. Хората се плашат, стресират..икономическите загуби са огромни, храненето на населението е объркано - ето ни нова истерия – зеленчуково-краставичарска!
Познавайки теорията и практиката на хранителните отравяния, още след първите съобщения за епидемията в Германия не повярвах в нейната „краставичарска” етиология

В патологията на човека, хранителните отравяния – индивидуални или групови са често явление *.Те възникват след консумация на храна, която съдържа токсични вещества, или много голям брой болестотворни /патогенни/ микроорганизми. В зависимост от природата на вредно действащия фактор, хранителните отравяния биват от микробeн и от не микробен произход.

Заболяванията от микробен произход са две групи: хранителни токсикоинфекции и микробни хранителни интоксикации.
Хранителните токсикоинфекции се причиняват от живи микроорганизми. Най-често това са салмонела бактериите, ентеропатогенни ешерихии, протеус и др. Тези микроорганизми попадат с храната в храносмилателната система, където намират добра среда за бурното си развитие, отделят токсични вещества и причиняват съответното заболяване.

Микробните хранителни интоксикации се причиняват от микробни токсини, които са се натрупали в хранителния продукт в резултат на развитието на патогенния микроорганизъм. Когато се консумира такъв продукт заедно с него в храносмилателния канал попада готов токсин, който без, или след много кратък инкубационен период причинява острото отравяне. Типичен пример в това отношение са стафилококовите хранителни интоксикации, бутолизмът и алиментерните микотоксикози.

За възникне на заболяване от микробен произход са необходими три главни условия:

- замърсяване на хранителния продукт с някой от причинителите на хранителни отравяния.
- размножаване на тези микроорганизми върху или в продукта.
- запазване в замърсения продукт на достатъчно живи микроорганизми, или на образувалите се токсини.

В съответствие с това мерките за предотвратяване на тези заболявания са насочени в три главни направления:
- недопускане на микробно замърсяване на храните.
- възможно най-пълно ограничаване размножаването на евентуално попадналите патогенни микроорганизми върху и в хранителните продукти. Това се постига чрез съхраняване на продуктите при ниски температури, ограничаване времето за съхранение и транспорт, или посредством консервиращи агенти – химични и биологични вещества, облъчване и др.
- Унищожаване на вредно действащите микроорганизми и техните екзотоксини. В това отношение най-сигурна е топлинната обработка – варене, пастьоризация и стерилизация.

В контекста на изложеното по-горе и въз основа на малкото, при това не ясни и противоречиви съобщения, позволявам си да изкажа следното мнение:

1. Ешерихия коли е една от най-разпространените и най-непретенциозни бактерии. Но все пак, за своето съществуване и развитие тя изисква среда /субстрат/, главно от белтъчни вещества и нискомолекулярни въглехидрати. В кората на краставиците няма такива вещества и тя не може да расте върху нея, та камо ли да натрупа достатъчно количество клетки и като хапнеш да се заразиш.

2. Замърсяването с оборска тор в, който макар и компостиран могат да се съдържат коли бактерии, принципно е възможно. При промишленото производство на краставици, това е малко вероятно, защото растенията се отглеждат във височина и краставиците изобщо не допират до почвата..
Откриването на зародиши от ешерихия коли по кората на испанските краставици не е никаква сензация. Изследвайте краставици от всеки наш пазар и ще намерите същото. Нека да се запомни – няма място в света, където има хора, да няма чревни бактерии – на първо място ешерихия коли!
Важното в случаят е, че патогенния щам - причинителят на заболяването в Германия е открит в чревния тракт на заболелите хора, а не върху кората на краставиците!
И другото важно е, че заболяванията предизвикани от патогенни коли бактерии, включително и от този щам – ЕХЕК / ентеро-хеморагична ешерихия коли/, са напълно лечими!

3. Важен факт, че испанските краставици не са виновни е съобщението, че в Испания болни хора от това заболяване няма! А преди часове в сайта vesti.bg,беше отпечатано съобщение, част от което цитирам:


„Според лабораторни анализи, обявени днес от здравния сенатор на провинция Хамбург Корнелия Щокс, където бяха изследвани две серии образци, заразата, довела досега до смъртта на 16 души в Европа (15 в Германия и един в Швеция), не е тръгнала от испанските краставици, както се предполагаше.

Специалистите са установили, че отгледаните по биологичен начин краставици са били замърсени с бактерия ешерихия коли, но не със смъртоносния щам, открит в червата на над 1000 души с бъбречна недостатъчност в Германия и близките страни.”

В заключение, предлагам следните основни препоръки:

Продължавайте да произвеждате биопродукти, в частност зеленчуци, като използвате естествени /животински/ торове без никакви притеснения!
Да не се забравя, че и с естествени торове, когато се използват безконтролно, нивата на нитрати в зеленчуците могат значително да превишат пределно допустимите!

Консумирайте на воля всякакви пресни зеленчуци! За предпочитане са тези произведени по биологичен начин /без използване на пестициди и изкуствени торове / или такива от собствено производство!

Никога, никога не консумирайте зеленчуци, който предварително не са измити обилно със вода! Особено ниско растящите зеленчуци и кореноплодите! Опасността от бактериално заразяване при консумация на не измити зеленчуци, понякога е по-малка от възможността за заразяването ви с ехинококоза /кучешка тения/.

Не вярвайте и не се плашете от „съобщенията” и „съветите” на търсещите сензации масмедии и некомпетентните им сътрудници, като това да не ядем зеленчуци, или да ги мием с топла вода и сапун, както ни съветваше тези дни от екрана една позавяхнала вече позната репортерка!

Нека да запомним и никога да не забравяме, че основното правило при производството, съхранението, транспорта, търговията и консумацията на хранителните продукти е стриктното спазване на производствените изисквания и ХИГИЕНАТА – лична и обща!



* Байчев Ив. – „Ветеринарна и хигиенно-санитарна експертиза”, част първа. Лекции предназначени за студентите по специалността „Екология и опазване на околната среда” в Русенският Университет „Ангел Кънчев”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар