21 септември 2014




                     ОЖИВЕЛИТЕ СПОМЕНИ*
                           

              
Напират спомените - същински порои в главата ми - и искат път да им се отвори. Понякога идват като ято подредени жерави, литнали в щастливия си, но труден миграционен полет. Друг път като невинни гургулици, подгонени от коварните изстрели на необуздани злосторници. Напират, напират – неканени и неочаквани гости от далечното минало - и само рядко, много рядко пристигат като весел, бистър и вълшебно пеещ ручей, който за жалост бърза да се влее в пороя с мътните води на преживяното време..!
Спомени, спомени…далечни, мили, весели и тъжни! Каква е вашата същност и кой ви изпраща така настойчиво в моето съзнание? И то особено сега, на тази възраст, в залеза на живота ми? И защо толкова силно и драматично, та уж  нежелани, а мили, комични, а весели и в мнозинството си тъжни, за жалост много тъжни ..!
Защо ли? Може би Гьоте най-добре е отговорил на този необикновен въпрос, чрез своя герой Фауст, че „В края на живота спомените оживяват”. Скъпите спомени за безгрижното и волно детство, за безвъзвратно отминалата и не напълно изживяна и оползотворена младост, за мимолетните радости и многото тегоби, за уж звездните мигове и преживяната голгота, която неизменно и задължително ни е отредила съдбата!
Спомени, спомени – един дългометражен и нон стоп въртящ се филм с различно качество и стойност, на който в детайли е отразен животът ми!  
         А какво е животът ни, това чудо на Вселената? Шекспир е лаконичен – „Животът е театър, ние сме артистите.”Вярно ли е това? Какъв театър,какви артисти, каква режисура - реализъм, модернизъм, сюрреализъм или соц, реализъм и чалгаджийски фантасмагории за развъждане на посредственици - баласт, който пълни седалките..!   
  
   Животът ни – този безкраен низ от желания, мечти и надежди, омотан в пъзела на илюзорни обещания, демагогия и задължителната примка на общественото статукво, което ни гризе до неусетното изнизване на дните ни.

    Милия Джон Ленън, така рано отишъл си от този свят мислеше, че „Животът е това, което ти се случва, докато ти си правиш планове за бъдещето”
   Това, което ни се случва..!

            Когато бях млад и станеше дума за живота като същност, емоционален и възторжен предлагах оптимистичната дефиниция: „Низ от радостни и нерадостни случки и преживявания, но винаги с преобладаване на приятните и радостните!”
Сега, като остарях, при това толкова бързо и неусетно и спомените започнаха да оживяват, разбирам, че съм избързал с оценката..! Вярно е -животът е низ от хубави и лоши преживявания, но за съжаление „звездните мигове”, ако изобщо ги има, са по-малко, по-кратки и по-лесно забравими, отколкото голготата, особено, не дай Боже, когато те срещне и с някоя житейска трагедия…!

Взирам се във филма, спирам, пооглеждам по-внимателно някои кадър или епизоди и все повече се уверявам, че решаващата роля в сътворяването му играе Съдбата. Този тайнствен сценарии, натъкмен според поверието от трите невидими фей, които в потайни доби идат след раждането и ни „орисват”? Според поверието!
А според науката? Онази малка, невидима частичка, която човешкия гении откри, проучи, „разглоби”и наименува ген?

Взирам се във филма на моите оживяващи спомени и с благоговение, смирен и безкрайно признателен, разбирам каква благородна и спасителна роля е играл моят велик Ангел-пазител..!
  
   Ако някой, който прочете тези редове ме обвини в мистицизъм и песимизъм, то ще е грешка. Не, не, просто така схващам живота, защото съм го изпитал, защото съм наблюдавал близките си, приятелите си, роднините си, хората! Може би, защото имам и много информация и познавам добре основните природни и обществени закони.

    Спокойно!Аз общо взето вярвам в съдбата, но моето вродено верую е: никога не предизвиквай съдбата!Ще рече – по правия път, човече!
    И съм благодарен! Благодарен, защото по този път съдбата ме срещна с големи личности и светове, с наивитета и добротата на обикновените хора… Е, нагледах се, че и поиспаих от тарикати, подлеци и цинизма на клеветници и лъжци. Така е, нормално е – живота не е и никога няма да бъде еднозначен..!

    Оживяват, оживяват спомените - неочаквани и неканени гости от далечното минало - и само рядко, много рядко пристигат като весел, бистър и вълшебно пеещ ручей, който за жалост бърза да се влее в пороя с мътните води на преживяното време..!


 * Това е есето -началото на новата ми книга "ОЖИВЕЛИТЕ СПОМЕНИ", която беше представена на 18-ти т.м. в регионалната Библиотека "Любен Каравелов".

Книгата представи г-н Крум Гергицов - драматург и литературен критик. Откъси от нея прочетоха г-жа Цанева-Бакърджиева и автора, а есето прочете артистът от русенския театър Венцислав Петков.
При много голямо посещение - присъствие на поети, писатели, юристи, артисти и предимно интелектуална публика, интересни изказвания направиха поета и общественик Йордан Палежев, юриста и дългогодишен магистрат г-н Веселин Цветков и др.
Събитието беше широко отразено на следващия ден от всички русенски медии и особено атрактивно с много снимков материал и почти цялата рецензия на г-н Гергицов във вестник "БРЯГ". 














12 септември 2014




ОЖИВЕЛИТЕ СПОМЕНИ


Това е заглавието на новата ми книга.

    Радостен съм да съобщя на моите приятели, познати, читатели и любители на литературното слово, че тя се появи тези дни, а на 18-ти септември – четвъртък т.г. от 17.30 часа в регионалната Библиотека „Любен Каравелов” ще се състои премиерата й.
  
   Книгата съм посветил на светлата памет на дядо ми Иван Вачов Байчев – роден в гр. Лясковец, учил във Велико Търново, опълченец в Сръбско-Българската война, предан съратник на Стефан Стамболов в борбата му за свободна и независима България.
 
   В нея разказвам за четиринадесет мои срещи така, както са запазени и изплуваха в моето съзнание. Те не са еднородни, не съм ги подреждал, в тях няма нищо измислено, всичко е непринудено и истинско! И добронамерено! То си е един искрен и честен спомен от миналото за лица - професорът ми писателя Димитър Димов, футболната легенда Георги Аспарухов, Тодор Живков…, прояви и събития, което знам, че няма да се хареса на всички… Такива сме хората, различни сме, такова ни е обществото! Тъкмо затова ще припомня думите на Ницше „Някой хора не искат да чуят истината, защото не желаят техните илюзии да бъдат унищожени”.

ЧЕТВЪРТЪК 18-ти септември т.г от 17.30 часа в регионалната Библиотека "Любен Каравелов" - Русе!