27 април 2016










 27 АПРИЛ 2016 - та!

СТО И ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ

   Изключителен дух, върховно дарование, със своите естетически, литературни и философски възгледи - висока европейска величина!
   ПОКЛОН!

  
   По този повод си спомних и ще цитирам един малък пасаж от книгата ми "СТРАНИЦИ ОТ МОЯ ДНЕВНИК":

 
"Прочетох в Интернет:”Първият квантов компютър ще се яви на пазара следващата седмица”Този компютър ще извършва 64.000 операции едновременно в паралелни „вселени”......

 Е бива, бива, но това пък хептен не ми го побира мозъка!Атомите на вселената.!Чета и пиша това, а малкото ми мозъче щрака, щрака  и потънало в почуда тихичко, но настойчиво ми нарежда: Ванка – преклони се и помоли всички, които могат да те чуят и те да се преклонят пред тези невъобразими постижения и техният създател-човешкият гении!

 Човешкият гении! Пъчим, пъчим си се ние, но пусти му „гении” все ни заобикаля бе?Тези дни от ръководителя на Унгарският културен център в София, чух че Унгария е дала до сега на света 12 Нобелисти! По-горе някъде писах, че Австрийските са 23-ма! А ние с пъченето си оставаме и  нямаме. нито един. Големият Пенчо Славейков – поет, съвършен естет и мъдрец е можело да бъде предложен. Е да, но тука не е нито Австрия, нито Унгари....Тука е България! Юрват се тълпите нарамили нашенският „гении”- завистта и злобата и естествено, както обикновено по нашата земя, до предложение не се стига. Остави другото, но дочувал съм, че и дядо Вазов, когото боготворя и той като, че ли е участвал в юркането.....Абе нашенска работа:!"

 

26 април 2016





                  ЕДНА ПОЛЕЗНА И ДОБРЕ ПРОВЕДЕНА КОНФЕРЕНЦИЯ




     Вчера – понеделник 25-ти април, участвах в Национална научна конференция „ВИНОТО – ИСТОРИЯ И ВДЪХНОВЕНИЕ“, която се организира от регионалната Библиотека Любен Каравелов“ – РУСЕ.
    Представени бяха 43 доклада в три секции:
Виното – туристически и икономически измерения.
Виното – история, бит и съвремие.
Виното – лингво-културологични аспекти и творчески интерпретации.
    Не бях изненадан от твърде големия интерес към винената проблематика – основна тема на конференцията, но не очаквах толкова богата и толкова разнообразна палитра от заглавия на стойностни доклади и научни съобщения.
  Като прибавим към този радостен факт и обстоятелството, че конференцията протече при много добра активност от страна на участниците и отлична организация, уверено мога да заявя още един път, че регионалната Библиотека в гр. Русе, все повече  се  утвърждава като значително средище – институция на книгата, знанието и културата не само с местно, но и с национално значение.
    Тъкмо затова почтено е да посочим, че заслугата  за тази висока оценка е преди всичко на директорката     г-жа Теодора Ефтимова, зам.директорката г-жа Силвия Василева, г-жа Станимира Цанева – връзката с обществеността и разбира се всеотдайния колектив на Библиотеката.

  








02 април 2016





    ОЩЕ ЕДИН ПОЗОР ЗА ВИСШЕТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ
   
   Един от хилядите нашенски професори /България на първо място в ЕС по професори на глава от населението/, в сладострастен пазарлък със студентка обяснява, че изпити и диплом за висше образование се  вземат, като си платиш, като правиш секс, ако си дете на колега и последно, като четеш, но тази категория студенти била изчезнала!
    Общо взето нищо изненадващо и ново! Позорното и трагичното за страната и нацията ни е, че така наречения „професор по ръгби“, отпивайки глътка-две от качественото бяло вино, делово и компетентно заключава: „Така е в цялата държава“!
  
  ПАРИ И СЕКС - СЕКС И ПАРИ, В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!