14 февруари 2014




                                ЧЕСТИТ ПРАЗНИК



В един и същи ден -„Трифон Зарезан”- празник на лозари и винари и „Свети Валентин” – денят на влюбените! Чиста работа, отлична работа – какво по-хубаво съчетание от това – вино и влюбени? А влюбените, влюбването нали е най естественото и най-съкровеното чувство в живота на човека, което наричаме любов?
Пиша това и си мисля за един от исполините в българската поезия Кирил христов. Колко нежно, страстно и вдъхновено го е казал в стихотворението си „Химн”!

Че свят девиз яви се пак пред мене:
                Жени и вино! Вино и жени!

Защото всичко тук е суета, -
                освен кипящата и буйна младост,
прахосана, - дори в минутна сладост,
                що срещаме случайно на света!...


И по-нататък:

Живот разумен, слава, идеали?...
                Таз стара песен вече се не пей!
Защото днес се с нея само хвали
                тоз, който не умее да живей.

   
  Нищо ново под слънцето и пак Хегел със спиралата, че новото е старото, но на нова по-висока степен от развитието на човека и обществото…Живот, живот ли е да го опишеш?
Така, че по случай тези два забележителни със своята  емоционалност празници, вплетени в съблазнителната комбинация – „вино и любов”, отново ще цитирам Достоевски – „Мислете за живота, а не за неговия смисъл!”
Честит празник на виното и любовта! Мислете и се радвайте на живота, пийте хубаво вино, влюбвайте се и се любете,! На здраве.




08 февруари 2014


  САМО ЗА ТРИ ДЕНА…                                

Водя си дневник. Не бях писал три дена. Тази сутрин седнах и както обикновено се хванах за глава...! Ей, българино, поразтърси мозъка си, напрегни сетивата или частта, която все пак е останала от тях читава и се огледай какво става с теб и страната ни! Ужас – само за три дена порои от воняща българска потуранковщина, която остави, че усмърдя усмърдяната ни държавица, ами плъзна, че офунтя и Брюксел!
Плодовитата Моника прибрала 60 000 Евро от Европейския Парламент - спечелила проект жената. Само, че шефа на този Парламент е виден европейски социалист, а втория мъж на Моника е още по-голям социалист, защото е председател на Европейската социалистическа партия! Ама нямало документна измама и нали парите вече са върнати. Няма, няма, а като няма защо ги върнахте? И не сте ли чували, че освен законно право има и морално бе драги баш социалисти?
Воленчо, както обикновено в наполеоновска поза с апломба на последна инстанция отново отправи познатите люти закани към Президента Плевналиев. Да си подава оставката и да се маха! И неговите  инициали са в „тефтерчето” на онзи глупак-гербовеца Филип Златанов…
Добре ама, главния прокурор категорично заяви, че нищо за Плевналиев няма! Нещо все пак накъде  имало, но то било, че нещо му има на Волен…
Друго има българино, друго! Жалката история, че целокупната ни общественост, МВР, прокуратура, политици и медии се занимават 3 – 4 месеца с някакво келяво тефтерче на един глупак! А това, че си най-бедния, най-болния, най-необразования, най-будалкания и колко още най-----, по тези въпроси мълчат като дупета!
Столетницата и тя „единната, монолитната и гранитната”, и тя се поболя! Гледам, слушам и не вярвам на очите си какво дума Герги за Станишката и какво отвръща Станишката на Герги! Омерзение се вика на това българино, омерзение! Бил спора им за доброто на България! Хайде стига демагогия бе! За власт е, за власт, а от там и за всичко друго…Румен Петков и Георги Първанов - социалдемократи и борци за европейското бъдеще на страната ни – шменти капели!
И комисии, скандали, скандали и комисии в Парламента – няма спиране, луд умора няма! Опозицията реве за комисия и разследване безобразията на някогашния „сив кардинал” и до скоро втория човек в ДПС и зам. председател на Народното ни Събрание – Христо Бисеров. Управляващата тройна коалиция крещи и не позволява. По едно време, от не май къде се посъгласиха, ама комисията да разследва и отношенията на Борисов с Петното!~ Срещал ли се е Бойко с един никаквец, дето от затвора му лепнали прякора „Петното”. Нерде Стамбол - нерде Ямбол! Че като заплака и Стефан Софиянски с мазните си напарфюмирани сълзи за този Бисеров, та сърцето да ти се скъса….Защитават се, яко се защитават и точно по това може да ги познаеш българино, поразмърдай се и не им вярвай!
Петното-велика личност! Водач на национално движение, представител на гражданското общество на почит и уважение при  Премиера Орешарски, човек с няколко висящи присъди, а сега вече и в пандиза. Бисер Петното – популярна, национално значима личност, цялото общество и институции се занимават с Петното!!! Е, това ако не е кощунство, здраве му кажи!
Спомням си някъде бях писал:
Ега ти обществото
представлявано
от Мишо Шамара
и Бисер Петното!
 И не стига другото, ами управниците, като няма какво да измислят, а нали скандала трябва нон стоп да продължава, пак измъкнаха от ковчега Мишо Бирата! Абе, то костите му изгниха, а те не го оставиха на мира! Ама като разбутаха това свeстното по митниците, което бяха понаправили Гербаджиите  и напълно втасаха с митническите приходи, какво да кажат и го позамажат горките?
ГЕРБ викат ”Държавата ни пропада”, Правителството неоправдано взема заеми и ги раздава за будалкане на будала народеца ни, а той, нали за пет гроша душа продава, та не се усеща, че догодина или тройно ще ги връща, или както обикновено ще ги отгладува ! Нали това си е практиката на тези, дето си ни управляват вече десетилетия!
А тройната – БСП, ДПС и „Атака” още повече крещи и вика – при вашето - гербаджийското управление беше много по-зле! Голямо надцакване пада, цял ден очите си вадят, ама „забравили” да приемат решение за замразяване на заплатите си и хоп увеличение с 350-360 лв.? Хоп, хоп, ама тези от Герба и те, нали по цял ден ги дебнат, хоп и предложение за ново замразяване, така, че няма да има увеличаване. Пада им се!
За да бъде патакламата още по-яростна и комична, ето ни и  внесено  искане от ГЕРБ за нов вот за недоверие на Правителството. Мислили, мислили за коя от политиките и как да го формулират. То каква да я измислиш? Кое ни е в ред, та да го подминеш? Спрели се на бъркотиите в националната сигурност. Нали не бяха, „дотове”, „бопове”, „дансове”, флашки и сересета, емигранти и пазванти…Ей, изпотрепаха старите хора по селата и ошушка дворовете и домовете им! Кои са хайдуците ли? Тези са, тези дето са тръгнали да ни претопят, ама не само с кражба, а с правене на деца, за гледането на които ние българите плащаме! Е, такава една ни е залюляла, та тази сутрин един селянин с цяло гърло се провикна и пита г-н министъра на вътрешните работи – „Абе каква е тази САМОТНА майка, та има нацвъкани осем деца бе?”
Управляващите обаче хич не им пука! Потриват ръце и се заканват – „Ще ви размажем” викат! „Та вие по време на вашето управление точно по тази политика се  усрахте най-много, а сега сте тръгнали кусури да ни търсите – гьон суратлии, тъпигьози!”
И в Президентството нещо се поразмъти…Плевналиев се видя в небрано лозе горкия как да се спасява от безогледните нападки на управляващите. Тя и вицето нещо се поолюля? Мъна, мъна, ама ми се види, че вярно-голям юрист е , но и капаците на очите й не са малки. То не е едно и също да си голям професионалист и голям, или поне добър политик. Тъй съм чул да казват?
Как де е, но Плевналиев най-после излезе от обяснителния режим, в който бяха го натикали тарикатите от БСП , ДПС и пишман тариката Воленчо и направи може би един от най-значимите си ходове. Даже Янаки Стойлов публично си призна – „В тежко положение сме!”- така каза.
Президента Предложи референдум по три жизнено важни въпроса за настоящето и бъдещето на страната ни, касаещи избирателния ни кодекс. И този референдум да се проведе сега, на май месец едновременно с изборите за евродепутати. Много хитро и навременно попадение. Удари ги точно в сърцето! Разбра се по неописуемия, понякога истеричен вой, който нададоха от тройката БСП, ДПС и „Атака”. А за разлика от тях и точно против тях, народа в болшинството си приветства и одобрява предложението. Да против тях!
И ето ти веднага обществен комитет за всенародно събиране на необходимите петстотин
 хиляди подписи начело с ентусиаста и бореца проф. Близнашки.
Браво!
И сега какво? Ами свалете джувките и потурите и вървете да се подписвате , а после и да гласувате, та дано нещо променим в тази нещастно орисана наша България!