19 януари 2014



     ФЛАШКИ *

 Българийо малка но горда,
родила плеада герой...
Прогонила всякоя орда          
дори във неравния бой.

Защо бе Българийо мила,
страна на народа юнашки,
изтърсаци сега си родила

Да те замерят със флашки?


* Писано е преди 4-5 години, по време на тогавашната "Тройна коалиция",
а колко актуално си звучи и сега!



04 януари 2014

01 януари 2014




               ДОБРЕ СИ НИ ДОШЛА 2014-та ГОДИНО

   Всеки път по това време емоционалния ми тонус значително се повишава и ми се иска да напиша нещо за изпроводяк на Старата и посрещането на Новата година. Я есе, я фейлетонче или спомен някакъв…В други години, на първия ден от Новата, още в леглото си го намислях и де от тук, де от там, де с озарила ме надежда, с юнашки оптимизъм и молба към Съдбата и Всевишния, все нещо понаписвах. А сега се повъртам, чудя се и мисля, мисля, то хайде на форма ще го докарам, но вътре, в съдържанието какво ново и съществено да напиша, нали на където и да се обърна все си е старото! Не вярвате ли? Ами порастърсете главите си, отворете си очите и ще се уверите, че е така:
    Ето ги, „Ние пак сме тук”, пак са си тука и то не от вчера, а от цели шестдесет и девет години! Вярно е позаметоха двамата Руменовци, Георги и той на последните редове сяда вече, но какви зъбати нови заместници са им излюпили, само имената на Кутев и Мая като чуеш и косите ти настръхват…!
   И ДПС са си тук, с още по як и явен бесепарски дослук, а Доган - той пък съвсем, само, че изнесен в сарайте, пие си мекамлийски кафето, дърпа конците дистанционно и ни гледа сеира!
   И родните националисти и те са си тука. И Сидеров – е, той помръдва чат-пат де до Париж, де до някой плаж из Карибите…, и Каракачанов, и Расате, и…..всички са тука, че покрай златния пръст на Волен и напъплилите ни бежанци и имигранти самочувствието им значително нарасна. Бият тъпана и лапат парсата за безпочвените си антиевропейски децибели, крепят се на заплахи и лъжливи обещания за високи заплати и пенсии и хич не ги е еня, че неграмотността, простащината и чалгата е на път да ни превземе, а „националността” ни да замине по пусти гори Телилейски!
   То, като погледнеш и Костов, уж публично се отказа от политическа дейност, но и той си е тука! Само, че се е въплатил в две бичета с остри рога, който досущ като него – каквото те кажат, това трябва да бъде! Та нали те погнаха и изгониха от „Реформаторския блок” „хубавото” Наде с все „Синьото й единство”.
   РЗС-то физически го няма, но напъните му за оправяне на закъсалото ни Отечество са си тука. Сега силно зобено и тайно подкрепяно се е пръкнало едно ново напъващо се отроче -  именува се „България без цензура”- сега то ще ни спасява!? Вожда му, разумява се, не е войвода - това е дребна фирма. Вождът е самопровъзгласилия се за месия и следващ министър Председател - суперМЪНИН Бързореков…
   И Герберите са тука и Бойко е тука и… хич не му пука, а види се, че на всички други им пука от него!
    Та мисля, мисля, повъртам се и какво да напиша, като всичкото си е същото, че и байгън дойде!? То не беше лъжа, то не беше демагогия и люта омраза, и тъпигьозлък и беднотия и … оправията, оправията даже и с „Опорни точки”…! С кои очи да се моля и искам от Новата, като гледам какво наследство й стовариха?
   Сетих се, сетих се, какво да й кажа…
   Ей, Нова Годино мила, добре си дошла и дай Боже да ни обогатиш и наспориш, но най-първо помогни бе, моля те на народеца ни да не „гледа тъпо”, а да си отвори очите и като гледа да вижда и като слуша, да чува, па да се и ококори, че метлата е у него…И не да я държи у дома си, като реликва за спомен, или да я харизва срещу почерпка и някоя десетачка, а после да шляпа по жълтите павета и площади и реве като урочасан, че управниците ни били лоши! Ами какви да бъдат?! То нали какъвто народа, такива и управниците му!
   Абе братя, абе хора! Я поразтърсете мозаците си и се огледайте в себе си и наоколо!Та вие искате да дойде някой да ни направи „европейци”!Ами не разбирате ли, че това е глупост! То, Европейското, какво си го представяте? То е ред, отговорност, дисциплина и чистота. Е, това като се спазва и се прибави задължителното трудолюбие и професионализъм навсякъде и във всичко, току виж, че Европата и у нас се настанила!
   И още нещо ще й кажа на Новата: Чудя се защо ние българите сме все неверници и като че ли някой все към беднотията ни тегли! Ами, че вземи бе Нова Годино, та му набий в главата на този наш нашенец, че хората като са му дали една пълна европейска торбичка с лебец, па той да не зяпа насам-натам и да я изтръсква, ами освен да похапва и да започне да я пълни!
   Е, такива неща мисля да й кажа на Новата и да не ни носи това, дето ни донесе предшественицата й, защото до гуша ни дойде от тези  нашенски „шменти капели…”!