19 юни 2013


ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО...И ЕТИКА!
        
                             ЧЕСТИТО!

18 юни 2013



„Единственото нещо от което се

нуждае злото, за да триумфира,

е добрите хора да не правят нищо!”



Едмън Бърк





Къде сте бе мишоци – ментори



Последните месеци у нас са белязани от събития, които по своята плиткоумна лъжливост и брутално политическо нахалство, настойчиво ни напомнят за едни от най-непоносимите периоди от времето на комунистическата диктатура!

Предизборна борба, ден за размисъл, демократичен изборен ден..! Не, не – това беше флагрантно нарушаване на законността, лъжа и заблуждение, отвратителен фалш и измама за малоумници, неграмотници и простаци от всички възрасти, които повярваха, на неизпълнимите обещания давани им от несъстоятелни политически лидери, включително „веднага” пенсии от по 500 и заплати от по 1 000 лв!

Тези безобразия бяха последвани от безпрецедентни игри безсрамно изиграни от трите задкулисно коалирали се партии – БСП, ДПС и Атака, което практически доведе до узурпиране на властта, въпреки, че нито една от тях не е първа политическа сила!

На премиерското кресло с поредица от демагогия поставиха финансиста Орешарски – уж независим, с гарантирана самостоятелност супер специалист, месията властелин, който щял да поведе България към неспирен възход!

Алчността на тези три партии за власт и постове в йерархията на държавното управление – областни управители, зам.министри, министри и др, от ден на ден ставаше отвратителна, че и комична! Двадесет дена държавата все още не работи!

Апотеоз на самозабравянето на господата от БСП, ДПС и Атака, беше предложението и начина на пробутването през Народното събрание на лице, неподходящо и неприемливо за Председател на една от най-важните институции в държавата – ДАНС!



Тогава чашата преля! Тогава десетки хиляди от все още останалите разумни хора у нас, излязоха по улици и площади на столицата и повечето от големите градове и вече четвърти ден бурно изразяват своето възмущение и несъгласие с тези назначения, с този начин на задкулисни договорки. Те настоятелно искат оставката на това още недоскърпено правителство, предсрочни избори и промяна – промяна, която да отпуши най-после пътя на страната ни към истинско развитие по вековно лелеяния път към Европа!

Тази проява е израз на огромна гражданска енергия, тя е национален демократичен капитал на изстрадалото ни Отечество. Дълг на всички честни и достойни българин е да го пазим и обогатяваме!

Възхвалявам тези хора, напълно споделям исканията им и заставам на тяхна страна! С моите осемдесет години  друго съществено освен тази декларация не мога да направя, но имам основание да попитам едни други хора, едни други господа:

Къде, къде сте бе мишоци – ментори, които непрекъснато мрънкахте из телевизионните студия колко прост бил министър председателя, колко арогантен бил един и колко неук е друг министър - квалификации изричани все с високопарен тон, купешки думи и подчертана самовлюбеност? Къде сте сега, когато тази гражданска енергия и народен порив настояват за истинска свободна и просперираща европейска България. Къде сте? Защо ви няма на площадите, при хората? Защо не застанете начело на протестите.Нали сте всезнайковци? Омръзнало ми е да гледам надутите ви и самодоволни физиономии… Поемете отговорната и най-патриотична роля на предводители на тези протести. Народът има крещяща нужда от водачи, от народни трибуни от умни, образовани и честни люде!

Къде се изгубихте вие комичните. „леви интелектуалци”, начело с г-на Гранитски ? Къде се скрихте вие от софийския Университет – разни там социални и културни антрополози, социолози, философи и студийни ербаплии, начело да речем с професорите Харалан Алесандров и Ивайло Дичев ?

С болка но добронамерено ще попитам също, къде сте вие независими и известни български журналисти, юристи, духовници, истински професори и академици…и толкова ли няма поне няколко личности и патриоти между вас, които да се впрегнат за спасяване на Отечеството, което очевидно е в реална опасност! Не само сега в конкретния случай!

Няма ви, няма и да ви има, защото за такива прояви и дейност освен дарба, обич и отговорност пред род и Родина, се иска и дупе! В онзи – възрожденския смисъл, за саможертвата става дума…!



05 юни 2013


ЛЕЛЕ МАЛЕ…



/Пета – последна част/



Леле мале във момента,

какво става в Парламента!

Леле мале, леле мале,

някой купи, друг продаде…

Леле мале, леле мале,

сделка важно е да стане….



Вярно е, че на лъжата,

казват къси са краката.

Но намери ли си чиста,

че и подходяща писта,

побеждава тя наистина

всяка дългокрака истина!



26-27 05.2013