24 май 2011

ПО СЛУЧАЙ 24-ти МАЙ

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА - просвета, наука и изкуства!
На всички колеги, приятели и познати, на всички, които разумяват същността и обичат този празник, пожелавам здраве и оптимизъм!

11 май 2011

МЪРЗЕЛИВ ЛИ Е БЪЛГАРИНЪТ

Тези дни прочетох следното съобщение:* „България е световен център на мързела”.Заболя ме!
Не стига, че в Европа сме най-бедни, с най-нисък жизнен стандарт, населението ни най-болно, все още с някои не реформирани държавни институции, образованието ни, здравеопазването ни, пътищата ни…..та сега и „Най-мързеливата страна в света”!
Били изчислили, че имаме 13 официални празници, че всеки българин може да се възползва най-малко от 20 дни годишен отпуск, че работниците ползват годишно 22 дни болнични и като се сумира това чудо излиза, че българина почива годишно 55 дни - без съботите и неделите !
Е, питам се – щом сме най-мързеливата страна, при това с толкова много недостатъци и проблеми, българинът ли е най-мързеливия европеец?
Мисля, мисля и не вярвам ! А в главата ми нахлуват случки и спомени, които ме карат сериозно да се двоумя и повтарям - абе, може и да е така – мързеливички сме си…
Темата е изключително актуална и много дълбока. Тя има различни аспекти – биологичен /генетичен/, географски - респективно климатичен, исторически, социалнополитически, народопсихологичен….Тъкмо затова, тя заслужава да бъде разработена от специалисти с голяма отговорност и на високо държавно и академично равнище.
Без каквато и да е претенциозност, струва ми се, че българинът, априорно има превратна представа за „работлив” и „мързелив”. У нас „работата” от много люде се разбира като „мъка”, или най-малкото, като за „неприятна” дейност на човека. Как иначе да си обясним така често употребявания „възпитателен” родителски съвет – „Учи мама, та да не работиш и блъскаш, като нас с баща ти от сутрин до вечер!”
И болшинството „мамини” учат, ама, като се ръководят от другия нашенски постулат, че, „От работа никой не е прокопсвал!”На практика това означава мързелуване, размотаване, нередовно посещаване на учебните занятия, неосвуяване на преподавания материал и прилагане на всякакъв род хитрини, като се започне с поголовното преписване и се свърши с откровено заплащане или хвърляне на гюбеци, от оскъдно облечени, съблазнителни студентки пред височайшето ръководство и неговите приятели, които с ококорени очи похапват и попийват в луксозен ресторант…..!
Погледнете изпитните работи на ученици, зрелостници, кандидат студенти, студенти, че и на кандидат докторанти – слаби или посредствени знания, често ужасяваща неграмотност! Сигурно има много причини да е така, но основната според мен е мързелът!
Учудвал съм се на студенти, нормални хора, а неподготвени, не знаят, даже неграмотни – не могат да пишат! Това „в - ф”, „т- д”, „ш – щ”, главна буква, точка, препинателни знаци…за запетайки да не говорим – са непознати правила за тях!
Един път, гледам писмената работа на такъв екземпляр, будно момче – студент трети курс и го питам: Абе, колега, Вие освен, че нищичко не знаете, сте неграмотен, не можете да пишете!”Той се усмихва леко и най-спокойно ми отговаря : „Верно е господин професоре, от мързел не можах да се науча!”
Без съмнение този и още много, като него размахват и ще размахват дипломи за „више” и с бодряшка претенциозност ще искат не каква да е работа - инак за какво са учили! И…за съжаление в много случаи ще я намират, особено, ако попаднат в графата – „Търсят за човека работа, а не човек за работата”- практика, която съществува в страната ни от десетилетия!
Спомням си за времето, когато у нас нямаше безработни. Всички бяхме на работа – включително и мързеливите. Да, ама те от ден на ден ставаха все повече и повече! Друга тема, голяма тема….! И ако имаше все още трудолюбиви, отговорни и инициативни хора, те често попадаха под прицела на мързеливците, некадърните и кръшкачите, които ги атакуваха с епитетите „натегачи”, „слагачи”, кариеристи” и пр.
По този повод се разказваха много вицове от, който особено „сочен” беше следният:
В едно предприятие дошъл западен специалист да окаже помощ при монтирането на нова технологична линия. Десетината наши работници обаче, хич не си давали зор - завъртят се около съоръженията, чукнат от тук-от там и хоп седнат на по цигарка и сладка приказка - кое за футбола и последния тираж на тотото, кое за рибарлъка и авджилъка и цялата неизчерпаема палитра от битови теми.
Гледал ги чужденецът ден, два, станало му неудобно ,та на третия ден отишъл при тях и се извинил, че не може и той да вземе участие в тяхната „седяща стачка!”:
Като пиша тези редове се сещам за друг комичен и донякъде показателен случай за генезиса на нашата”работливост”…
През 1970 година от Германия - /тогава ГФР/, бяха закупени супер модерни машини за стерилизация на консерви – Ротомати. Машините пристигнаха, лека полека ги разопаковаха, в едно от предприятията даже ги монтираха, но никъде не работеха. През няколко месеца в продължение на повече от година и половина, идваше г-н Айзинер – специалист от фирмата производител, да помага за монтажа и пускането им в експлоатация.. При едно от посещенията си, г-н Айзинер деликатно запита, кога най-после машините ще заработят. Отговориха му, че нещата лека-полека се уреждат и ….„ще стане работата”! Видимо притеснен, да не би с питането си да ни е засегнал, г-н Айзинер с тънка усмивка допълни, че ние-българите все пак сме направили нещо, докато пристигналите в Турция Ротомати, все още си стоят не разопаковани….!
И така, числото на мързеливите продължаваше да расте, а болшинството им създаде и разпространяваше сакралния лаф: „Те ни лъжат, че ни плащат, ама ние ги лъжем, че работим!” И никой не им търсеше отговорност за това!
Така беше – можеше да мързелуваш, но трябваше да слушкаш!
Сега и тепърва ще става друго – може и да не слушкаш толкова, но задължително трябва да се трудиш!
Та, мързелив ли е българинът? Голям въпрос, сложен въпрос, не зная! Добре ще е, всеки от нас да се поогледа около себе си, да попрелисти спомените, па да надникне и в собствената си особа и сам да отговори на този въпрос.
Все пак със сигурност може да се каже, че с мързелуване няма да стане!


* Dnes.bg - Новини