19 май 2010

БАН - ПРОТЕСТИ ИЛИ РЕФОРМИ

Вчера в сутрешното предаване на „Нова телевизия” гостува Председателят на БАН – академик Съботинов. Академикът горещо защитаваше становището, че Академията се реформира много успешно, което не се виждало от министър Игнатов, че не бива да се разпиляват академичните институти по министерства, ведомства и университети, та да се ликвидира Академията като национален научен център, че се подготвяло отнемане собствеността на Академията, което означава ликвидацията й, че няма диалог с г-н министърът, нещо, което той – академикът и ръководството на Академията горещо желаели и вратата на кабинета му била „широко отворена”.ама Министърът не идвал! Даже вчера в Академията имало Общо Събрание с отчет, а министър Игнатов пак не пожелал да присъства….. Министърът, министърът, та министърът – за всичко министърът виновен! И понеже министърът е „виновен”, а всичко в Академията е наред, академик Съботинов с решителност съобщи, че утре целият академичен състав ще протестира!
В този момент водещата г-ца Крумова се свърза с министър Игнатов и го помоли да отговори на критиката и отправените обвинения.
„Никой не ме е поканил да отида на събранието на Академията” – отговори Игнатов По-нататък той напълно опроверга твърденията, че някой иска Академията да бъде ликвидирана, че ще се вземат имотите й, че институтите й ще се придадат към министерства и ведомства…Това е не вярно! Вярното е, че се предвижда Институтите на БАН да станат вторични разпоредители с бюджета, така, както е при Университетите. БАН ще си остане национален научен Център, но научен работещ и ефективен център, който да оправдава своето съществуване. Това каза министърът и съобщи, че работна група под ръководството на академик Сендов е изработила закон за БАН, който в най-скоро време ще бъде внесен в Народното Събрание.
Какво може да се добави?
Първо- Акад. Съботинов, повечето от нашите академици и много народ случайно и незаслужено попаднал в Академията не разбират и няма да разберат, че сега е нужна не „социалистическа”, а съвършено друг тип реформа.
Трябва най-после да се разбере, че сега няма условия за мегаломанщина и на никого не е нужна Академия за ПОКАЗ! Сега, на България й трябва Национален научен център за РАБОТА, за ефективна научноизследователска работа, която да произвежда иновации и патенти, годни да намират бързо приложение за по-нататъшното развитие на страната ни., а защо не и в чужбина! Нас ни трябва Национален научен център, който да помогне започването на ползотворна, научноизследователска работа в българските университети и активно да участва в нея. Впрочем, за каква наука в Софийският Университет е заплакал г-н Ректорът му, че щяла да пропадне, защото Държавата му орязала средствата? Къде са научните постижения н патенти на този Университет?
На България й трябва Национален Научен Център тясно свързан с Европейски научни центрове в делово сътрудничество с конкретна проблематика и резултати!
Такива неща днес са нужни на България, това иска Правителството, вицепремиерът Дянков и министър Игнатов..За такъв тип реформа става дума – реформа, която да изпълни с рационално съдържание, ефективна работа и резултати националният, български научен център.
Кой да го направи, как да го направи? „Оставете ни – провикват се академиците, ние сами ще се реформираме, ние най-добре знаем какво трябва да се направи…Вие сте друго равнище, вие не познавате и нямате капацитета да знаете като, какво представлява работата в една Академия. „ Високопарност, надменност, инерция….!
Слава Богу, че не ви вярват! Ни Правителството, ни Дянков, ни Игнатов- никой разумен човек не ви вярва!
Тъкмо затова заставам твърдо зад искането на Правителството и в частност зад вицепремиера Дянков и Министър Игнатов за решително реформиране на БАН и превръщането й в необходимия на България ефективен Национален Научен Център с европейско качество и резултати.
И още – приканвам всички истински и достойни, български учени и научни работници да помагаме за осъществяване на необходимите реформи, както в Българската Академия на науките, така и във висшето ни образование, здравеопазване, икономика…в България!

В 14 часа, в новините на БНР чух, че след протеста на БАН се е състояла среща между Премиера Божрисов и Председателят на БАН акад. Съботинов.
Никога пред мен не е стоял въпрос и никой не е и помислил да разтуря БАН, да й взема имотите и да посяга на нейната автономност- казал Премиерът и добавил: Но Академията трябва да се реформира!
От своя страна Съботинов обещал, че те ще продължат реформирането си и до края на годината реформата в Академията ще бъде завършена.
ДАЙ БОЖЕ!