26 април 2010

ЙОНИЗИРАЩИ ЛЪЧЕНИЯ

Не приемам и никога не съм приемал безкритично и буквално твърдението на Малтус, че населението на планетата ни расте по пътя на геометричната прогресия, а количеството на храните необходими за изхранването му - по пътя на аритметичната. Обективното наблюдение и оценка обаче на това, което става в съвременният свят показват, че едно от големите противоречия пред, което сме изправени е бързото нарастване на населението – вече 6.5 милиарда, и недостига на хранителни продукти.
Естествено е да се приеме, че два са основните фактори за решаване на това противоречие – контролиране на раждаемостта в райони и страни, където това е задължително и по-нататъшно, увеличаване количеството на произвежданите храни. Практически това означава повече хидромелиорации, повече минерални торове, пестициди и генно модифицирани организми. Но това означава още, че ще продължат изследванията и мерките за контрола на качеството на храните и тяхната безвредност за човешкото здраве. Ще продължат и дискусиите, а защо не и съпротивата на гражданското общество в случаите, когато няма достатъчна осведоменост и убеденост за безвредността на методите и добиваните храни за изхранване на населението. В този контекст одобрявам перманентната актуалност на нитрат-нитритната проблематика и сам дълги години съм работил за установяване и регламентиране на оптимално допустими количества нитрати и нитрити в хранителни продукти с цел безопастността им за здравето на консуматора.
Одобрявам активността на населението и по отношение настоящето и бъдещото на производството на храни с помощта на генно модифицирани организми. Но без конюктурност, без паника, без истерия и политически оттенък в тази активност! Пиша това, защото има и други мощни фактори, които оказват силно влияние върху околната среда, живите организми и върху всички видове храни. Такъв физически фактор на околната среда са йонизиращите лъчения, за които всички мълчат, а противниците на ГМО изобщо не ги познават и не знаят какво огромно влияние оказват пряко и косвено върху качеството на храните и здравето на хората.
Тъкмо затова по-долу предлагам част от лекцията ми за йонизиращите лъчения, четена на студенти от Русенския Университет по дисциплината „Опасни материали, технологии и отпадъци при производството на продоволствени продукти от селското стопанство и хранителната промишленост”

ЙОНИЗИРАЩИТЕ ЛЪЧЕНИЯ са тези, които при взаимодействие с веществото /органична или неорганична материя/ водят до образуване на електрически товари и то се йонизира. Те биват:
1.Корпускулярни – поток от елементарни частици с различна маса, с и без електрически заряд – алфа, бета частици и неутрони.
2.Електромагнитни /футонни/ лъченияа – гама и ренгентови лъчи.

РАДИОАКТИВНОСТ
Радиоактивността е самоволното разпадане на атомните ядра на химическите елементи с промяна на техните физически и химически свойства и с емисия на йонизиращи лъчения. Такива елементи се наричат радиоактивни – естествени/природни/ и изкуствени радионуклеиди. Понастоящем са известни 80 естествени и около 2 000 изкуствени радионуклеиди. Всеки от тях е с константен период на полуразпад – Т, който се движи от части от секундата до милярди години.
.…………………………………………………………
……………………………………………………….
Източници на облъчване. Разглеждат се като:
1. Закрити, които изключват възможността при нормални/безаварийни/ условия да попаднат радиоактивни вещества в околната среда.
2. Открити, при които тази възможност е реална.
…………………………………………………………………..
………………………………………………………………….
Биологично действие на йонизиращите лъчения.
Зависи от:
Общата погълната доза
Мощността на дозата
Вида на лъченията
Размера на облъчената повърхност
Времето и характера на експозицията
Натрупване на веществото в даден орган или тъкан
Видовата и индивидуалната чувствителност

Съществено влияние за лъчечувствителността оказвт храненето, консумацията на алкохол, тютюнопушене, въздействието на други физически, химически и биологически фактори на средата.Първичните процеси, които са в основата на биологичния ефект на йонизиращите лъчения се обясняват с йонизацията на атоми и молекули в клетката и клетъчните структури. Счита се, че около 50% от погълнатата доза от една клетка се поема от съдържащата се в нея вода, а останалата от клетъчните органели и органични микромолекули. Йонизацията на водата в клетката се отчита, като непряк път на биологичния ефект, а йонизацията на клетъчните структури и органичните микромолекули – като пряко действие. Основният първичен ефект на йонизиращите лъчения е непрекия –йонизирането и радиолизата на водната молекула, при което се образуват високоактивни радикали – хидроперокиси, които притежават висока окислителна способност. Те си взаимодействат с молекулите на различни вещества разтворени в клетката, при което се образуват вторични активни радикали.При прякото действие на йонизиращото лъчение се получава йонизация и възбуждане на биомолекули на липиди, нуклеопротеиди, нуклеинови киселини, въглехидрати, при което също възникват други активни вторични радикали.

Поради това йонизиращите лъчения могат да предизвикат всички видове мутации в генния апарат на клетките:
- Геномни мутации – изменения в хаплоидния набор на хромозомите.
- Хромозомни аберации /структурни изменения в хромозомите/.
- Генни или точковидни мутации/изменения в молекулярната структура на гените/.
Спектърът на мутациите, индуцирани от йонизиращите лъчения, не се различава от спонтанните – естествени мутации, понеже и при тях, без да игнорираме значението на съединения и радикали образувани в клетъчния метаболизъм и вируси, основен фактор за мутиране е естественият радиационен фон.
Мутациите са устойчиви! Те се предават на следващите клетъчни поколения или се запазват в неразмножаващата се клетка.

Силно се надявам, че тази поредна публикация в Блога ми ще е полезна за любознателните и интересуващите се – особено за противниците и критиците на иновации в добива на храни и хранителни продукти – например ГМО.
Задължително е за нормално функционираща демократична държава да има гражданско общество. Добре е това общество да е активно и съпричастно при решаване на актуални проблеми, особено такива свързани с изхранване на населението и опазване на неговото здраве. Но нека активността да бъде придружена с повече компетентност и умереност, без паника и без истерия!

12 април 2010

Подходящ момент...

Месеци наред в общественото пространство се излива информация за дейността на управлявалата до 2009-та година „Тройна коалиция” В последно време тази информация ни идва множко! То не били „Водни огледала”, то не били „Договори сключвани без ресурсно обезпечение”, то не били „Анекси до анекси”, то не били „фантастични сделки с електроенергия”, „заменки на гори и земеделски земи”…за жълти стотинки или както казва народът „Кон за кокошка” .Неприятна работа!
Ппрез лятото на 2008 година ей така, някак на шега написах 20-25 весели стихотворения, които отпечатах в стихосбирката си „Младежки опити и пенсионерски задявки”, през м.март, 2009 год.
Мисля, че момента е подходящ да представя тук едно от тях.



В БАНСКО


Наща тройна коалиция
днес събира се във Банско,
с благородната амбиция,
чудо да твори стопанско.

Там въпроси ще разглежда-
Брюксел спирал ни парите!
Ще ни слъжат пак с надежда,
за богатство в бъднините.

Тъй, че дръжте се другари,
дръжте да не се умира!
Надежди Банско ще стовари,
за тях остава келепира.