28 януари 2010

ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ КОВАТ......

БАН ще се реорганизира, като ще разкрива „Изследователски Университет”!
В Германия имало такъв и още един-два в Европа. В югоизточна Европа нямало и ние щели сме да бъдем „пионери”!
Абе, тези нашите хора очовечаване нямат! Германия, Европа! Ами там в резултат на нормалното и вековно развитие на университетското образование се е стигнало и до такъв „Изследователски” Университет…! Ние с висшето си образование сме се оцапали до ушите, кашата е като тази в селски „Нужник” – а тръгнали да създават нов и то, не какъв да е, а „Изследователски” Университет!
И всичките все на едро говорят. Онези в „Пернишкия” щели да обучават главно чуждестранни студенти! Тези от Академията готови доценти и професори почти щели да „ вадят”…Лоша работа, покварена инерция ни гони и души във всички области. Най-жалкото е, за образованието…Тепърва ще се берат отровните плодове на тази безотговорност!

КРАТКА БЕЛЕЖКА

ОТНОСНО ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ

Този закон „мина” в Народното Събрание на първо четене.. Мненията са противоречиви. Има много „за” и „против”. Като всичко ново – нормално е!
Вчера Комисията по „Образование” в Парламента заседава със задача да разгледа направените бележки и препоръки. Мисля, че има какво да се коригира и какво да се допълни.
Нека философията на този закон се запази – стига безусловна централизация, стига партиен диктат!
Ако обаче с този закон не се решат два основни проблема, неговата роля и полезност, ще са най-малко съмнителни!
Кои са тези проблеми?
Първият е огромния брой „Университети” за страната ни!
Идеята в Проекта за решаване на този проблем не е убедителна! Мисля, че това, което се предлага от Сдружението „За защита на науката” е много по-реално и сигурно. А то е - преди децентрализацията да се извърши акредитация на всички сега съществуващи „Университети” и да останат само тези, които отговарят на класическите изисквания за Университет.
Почти съм сигурен, че ако това се извърши и то не по „нашенски”, бройката на „Университетите” ни веднага ще се срине от петдесетина най-много на десетина!

Вторият проблем е свързан с предвидената децентрализация и в частност да се даде право на всеки университет да избира доктори, професори и доценти. Добре, принципно да! Но в кои университети? В сега съществуващите ли? Ами, ако се даде това право, дали няма процъвтяващата днес лесния за сдобиване с дипломи за „више” бурно да обхване и роенето на хабилитирани лица?
Щяло да има контрол. Разбира се, че трябва да има контрол и то истински и независим контрол!
Но Господа, истински контрол, след истинско акредитиране!

22 януари 2010

ОТКРИВА СЕ НОВ УНИВЕРСИТЕТ

Открива се още един университет! Този път в гр. Перник.
Тези дни предложението беше одобрено от Министерският Съвет, остава да се гласува в Парламента.Но, няма страшно! Премиерът заяви, че общо взето, това ще е формална работа.
Когато чух тази новина първото, за което се сетих е, че у нас вече имаме около петдесет „Университета”и като нормален човек се запитах: Защо ни трябват нови?
Може би „Защо в Монтана, Благоевград, Габрово и къде ли не, да има, а в Перник да няма"?
Това е положението! Обещал някой от държавниците ни, / дочува се в случая за Президента Първанов/, че ще уреди да има университет и лека полека уредил човека! Има ли подходяща база със съответното оборудване, има ли нужда от предвидените специалности, ще има ли кандидати в необходимия брой и качество, кой ще преподава, къде ще се пласират излюпените Пернишки „специалисти”с „више” образование - с такива въпроси никой не се занимава…! Не се и замисля! А ако се замисли, ще намери такива майстори на „идейни проекти, план-сметки и обосновки”, че като ти докарат от девет дерета вода, не Университет, а цял университетски град ще издокарат, че е нужен, при това „крайно нужен” на гр. Перник и на България, разбира се!
Темата за нашето висше образование е огромна, в определена степен, опасна и срамна!
Уверявам Ви, срамувам се, като пиша тези редове, срамувам се, като мисля и зная неща, които не са за писане...

14 януари 2010

КАКВО ПРАВИ СОФИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ …


В Блога си / baytchev.blogspot.com/ на пети януари тази година, публикувах бележка под заглавие „ Моите събития-белези през 2009-та година”, в която има и такъв пасаж:

„Продължих да се ужасявам и умерзявам от състоянието и увеличаващите се безобразия в нашето ОБРАЗОВАНИЕ и в частност във ВИСШЕТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ!
Предпазливо съм обнадежден от мерките на Новото Правителство за постепенно нормализиране на образователната ни система – във всичките й степени и аспекти.”

Причините, които ме провокираха да напиша тези тежки думи са отчайващо много и разнообразни! Нямам възможности и никакво желание задълбочено и всеобхватно да дискутирам проблема. Не е и мястото тук за това.Но, като наблюдавам какво се върши от ръководството на Софийският Университет за СЪБИРАНЕ на студенти, не мога да се въздържа да не изкажа своето дълбоко недоумение и съжаление относно „университетското” и „академичността” на тези действия!
Миналата година освен всестранните напъни за пълнеж на аудиториите и десетките специалности със „студенти” се стигна до там, че есента, при започваща учебна година, се проведе пореден кандидат студентски изпит! По БНР чух аргументите за това:
Имало зрелостници тук-там из Страната, които не можали да си вземат изпитите и да се дипломират за средно образование през месец юли. Сега, на септември те щели да се дипломират и видите ли Софийският Университет великодушно им дава възможност да кандидатстват и се запишат за университетско обучение и висше образование!
Тези дни научих, че същият този наш, ведущ Университет, ще провежда кандидат студентски изпити сега през януари или февруари! Бързат хората да събират! После кандидат студентски изпити през май, после през юли, после есента през септември, за баш юнаците и като прибавим тези с оценките от матурите събирането си става целогодишно!
Имали свободни места! Имали специалности бройките, за които не били запълнени!
Абе хора, вие усещате ли се какво правите, на какви принципи изграждате политиката на Университета си и какви ги говорите? По какъв обективен критерии и нужди „запланувахте” вашите бройки и как открихте поредица от специалности, които като ги „изучат” завършилите не знаят, какво и за какво са ги изучавали!
И за обикновеният гражданин е ясно, че ведущият ни Университет щом е тръгнал цяла година да събира студенти, само и само да запълни някаква негова си необходима бройка означава, че неотложно и фатално му трябват пари.
Но всеки що годе грамотен гражданин ще се запита – това ли е пътя, за какво и за КОГО са тези пари?
Пиша импровизирано тези редове и си мисля за терминологията,с която бяха ни проглушили ушите – екстензивно и интензивно развитие, планови бройки, спуснали ни бройки, удобриха ни бройки,изпълнение на планираните бройки и тем подобни….
И още нещо си мисля: Възможно ли е един университет само въз основа на бройката на студентите да гради своя престиж и реноме?
Изкушен съм да добавя, че някъде към есента на миналата година, пак по БНТ чух г-н Ректорът да се оплаква, че в Университета много се краде. Той даде пресен пример с откраднат лаптоп на новоприета студентка!
Е, събирайте, отвсякъде събирайте студенти колеги, кражбите може и да понамалеят, а интелектуалното и професионално равнище на завършилите Софийският Университет може и да се позавиши!

05 януари 2010

МОИТЕ СЪБИТИЯ-БЕЛЕЗИ ПРЕЗ 2009-та

Мислех си вчера и непринудено в главата ми се завъртяха десетки грандиозни и по-малко грандиозни събития от отиващата си 2009та Година.
По-съществените от тях, които по някакъв начин са оставили белег в съзнанието ми реших с по няколко изречения да запиша:

Навършиха се двадесет години от ПАДАНЕТО НА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА!
Срина се един голям позор!

Навършиха се двадесет години от вътрешнопартийният преврат и СВАЛЯНЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ от постовете Ген.секретар и Председател на Държавния Съвет.
Толкоз! Никакво „падане на комунизма”, „Падане на комунистите от власт”, „дошла някаква демокрация” и тем подобни бръщолевения! Бож лаф!


ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ за четиридесет и първото Народно Събрание – ПАДАНЕТО НА БСП и сателитите й ОТ ВЛАСТ!


РАТИФИЦИРАНЕТО и влизането в действие на ДОГОВОРЪТ от Лисабон, за по-нататъшното обединение и укрепване на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
Това е огромна крачка за просперитета на европейските народи. Мисля и за Света!?

Бързите, адекватните и решителните мерки, който вземаха САЩ и водещите Държави за ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОЯВИЛАТА СЕ ФИНАНСОВА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА.
Това е едно събитие, което показва, че Глобализацията е обективен исторически процес и искаме или не искаме, не можем да спрем неговата неизбежност.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФОРУМ НА ООН ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В СТОХОЛМ и общото съгласие на всички държави, че проблемът с климата е световен проблем, че научно е доказана неговата отрицателна промяна и че е абсолютно необходимо да се предприемат колективни мерки за спиране или забавяне на тези промени.

ПУСКАНЕТО В ДЕЙСТВИЕ НА УСКОРИТЕЛЯ на елементарни частици в Швейцария, с цел по-нататъшното изучаване на безкрайните тайни на материята и енергията и евентуалното установяване на вечната загадка: Как се е родила ВСЕЛЕНАТА?

Продължих да се ужасявам и умерзявам от състоянието и увеличаващите се безобразия в нашето ОБРАЗОВАНИЕ и в частност във ВИСШЕТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ!
Предпазливо съм обнадежден от мерките на Новото Правителство за постепенно нормализиране на образователната ни система – във всичките й степени и аспекти.


ИЗДАДОХ СТИХОСБИРКА – „МЛАДЕЖКИ ОПИТИ И ПЕНСИОНЕРСКИ ЗАДЯВКИ”
Малка книжка без капка претенциозност, която ми носи удоволетворение и препрочитам с умиление!

РЕГИСТРИРАХ САМОСТОЯТЕЛЕН „БЛОГ” в Интернет / /baytchev.blogspot.com /,за собствени научни и научнопопулярни публикации, статии, бележки, отзиви, собствени литературни опити /разкази, есета, стихове/, в областта на храненето, културата и общественото развитие.


НЕЗАПОМНЕНО ЛОШ СЕЗОН ЗА МОЯТ ЛЮБИМ ОТБОР „ЛЕВСКИ”!
„Левскар” съм от 1942 година, когато за първи път ме заведоха на мач на „Левски” на стадиона „Юнак” в София. До сега такова чудо и то при такива условия и заплащане не е било. Дано да е временно явление и през Новата година и за напред да не се повтаря!

ЛОШ, ОТЧАЙВАЩО ЛОШ РИБОЛОВЕН ВЪДИЧАРСКИ СЕЗОН! Със всичките му билети, такси и такъми за цялата година я има, я няма десетина таранки да съм хванал!
Риба няма! Унищожаването й е поголовно и вандалско!


УМРЯ незаменимото ни приятелче, нашата любимка-кученцето ни „Бренда”.
Който не е имал такова същество и който не е преживял незабравимите мигове с него, особено, когато е загубил синът си, той не ще проумее1 Не се сърдя!