30 октомври 2009

Относно проявата "Русе пише"

Второто издание на литературния празник „Русе пише” ще се проведе утре, съобщиха организаторите от Сдружение „Брод”, което издава едноименното списание за литература и култура, и сдружението на русенските писатели "Светлоструй", с финансовата подкрепа на Община Русе.


Като гражданин на Русе благодаря и поздравявам организаторите и участниците в тази полезна проява,която има определено значение за културното развитие на града ни!

Използвам случая да съобщя, че миналата и в началото на настоящата година издадох две книжки,извън моите научни занимания,писани за забавление и разведряване.
Първата книжка е със заглавие: "Разкази - мили, весели и тъжни". Втората - "Стихотворения - младежки опити и пенсионерски задявки".
Тук за първи път ще публикувам един разказ и едно-две стихотворения.

БОЗЕЕ, БОЗЕ, ВСИЦКИТЕ ОРА СИ ДОДОА…..


Ангелина Томовата и нейният съпруг Митко, бяха бедни хора и живееха в „парцал махала.” Ангелинеа - висока и черна, та между цвета на косата и кожата на лицето й, особено лятото „като я хване слънцето”, да направиш разлика, беше трудна работа. И суховата, попрегърбена, а „устата”- ако те подхване, спукана ти е работата! То като я погледнеш насреща устните и едни такива едри, месести и като, че ли долната малко провиснала. Ноздрите винаги широко отворени, а черните и като въглени очи можеш забележи само поради това, че святкат ли, святкат Погледнеш ли я от страни, виждаш, че долната челюст е леко изпъкнала, а кучешките й зъби сякаш уплашени да не изостанат, са се изпъчили още по-напред.
Не зная колко и какви деца имаха, но зная, че за да се изхранват, Митко – мъжът й, продаваше някакви кифлички, банички и вафлички пред нашето училище „Цани Гинчев”.
Спомням си го с протърканото палтенце, с позакърпените панталони и със сивият мазен каскет, леко нахлупен над дясното му око. Лицето му бледо, нежно и голобрадо. И винаги, уж не е , а изглежда тънко усмихнат, та даже и нещо да не е на кеф. Сега си давам сметка колко мъка и колко стоицизъм е изисквала неговата „търговия”- цял ден изправен пред училището с тежката табла пред гърдите му, закачена на шията му с един дебел брезентов колан!
Но дойде 1944 година,9-ти септември, а после и включването на страната ни във войната против фашистка Германия! Мобилизираха много народ. За нещастие и Ангелининия Митко. Попаднал в числото той набързо замина за фронта. Мина се не мина се време и от там започнаха да идват лоши вести. Тук-таме получиха съобщения, че близките им са изчезнали или убити. Война си беше!
А животът си продължаваше и каквото воюваха, воюваха, след 7-8 месеци се разчу, че войната е завършила и запасняците се връщат.
Юрнаха се близките им, пък и другият народ да ги посреща. Но нали не си идваха наведнъж, та имаше и радостни, но и много натъжени и изплашени посрещачи!
Черни мисли и предчувствия се завъртели и в главата на Ангелина. Колкото пъти ходеше - и то все първа горката, нейният Митко все го нямаше! Пита тя, разпитва дошлите си запасняци за своят Митко, но сведения никакви. След 4-5 дена Ангелина силно обезверена и отчаяна започна да плаче.. Гледа милата как слизат хора от влака и с неописуем трепет и желание чака ей там от някой вагон да скочи и нейният Митко, но уви-няма го и няма го! После обърше с ръкав ту едната, ту другата буза от рукналите сълзи, обърне се и като заплаче с глас започва да нарежда: ”Бозеее Бозе! Всицките ора си додоа, а само моа Митко миличкия осте го нема”! И така от гарата , та до „Парцал махла”- всеки ден!. Върви по средата на улицата Ангелина,плаче и потънала в отчаянието си все едно и също нарежда: ”Бозеее Бозе! Всицките ора си додоа, само моа Митко миличкия го нема”!.
За радост и щастие на Ангелина, махалата, че и на много народ, дето беше се нагледал и наслушал на нейните ридания, някъде около десетият ден Митко си дойде. Пристигна пак така добродушен, леко усмихнат и безкрайно щастлив, че беше се сдобил с една „трофейна” малка количка, която трябваше да „модернизира” и облекчи неговата „кифладжийска” търговия.
Да, ама в „Парцал махала”, пък и в целият град имаше доста зевзеци, та от „воюването” си заедно с лелеяната количка, Митко се сдоби и с ново прозвище - вместо „Ангелининия Митко”, стана „Митко Миличкия”, което за хубаво или за лошо му остана за цял живот!


* * *

Ветре, ветре лекокрили,
от къде долиташ?
Нямаш близки, нямаш мили,
като бродник скиташ!

Бързаш из полета черни,
по балкани страшни.
Вееш из гори неверни
и по друми прашни.

Ветре, ветре лекокрили,
я повей във мене!
Нямам близки, нямам мили,
вей да веем с тебе!

И ОЩЕ ЕДНО:


НА ЖИВОТА ПАНАИРА

Един се ражда-друг умира,
това е то, това е на живота панаира!

Един се труди-други парсата прибира
Един твори-други лаврите обира
Това е то, това е на живота панаира!

Един е годeн-други се лансира
Един е умен-други прогресира
Това е то, това е на живота панаира!

Един е честен-друг го имитира
Един се жертва-други парадира
Това е то, това е на живота панаира!

Едни са скромни-други са по келепира..
Едни са свестни-другите са ира, ира..
Така върви светът и все не спира..!

Един се ражда-друг умира,
това е то, това е на живота панаира

Ив.БАЙЧЕВ

29 октомври 2009

Научни публикации, том І-ви, Самостоятелни.

6 проф. д-р Иван Байчев – НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ, том І
САМОСТОЯТЕЛНИ НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ
Съдържание на публикациите
1. „Оценка и коригиране на стерилизаци-
онната формула на месната консерва –
телешко желирано – в разфасовка от 220
грама“ . . . . 9
2. „Izucavanje factora koje prew I posle klanja
utisu na boja juneceg mesa I predlozi za
dobjanje juneceg pistolj snita svetlje boje“
. . . . . . 13
3. „Проучване влиянието на стерилизаци-
онната стойност върху степента на мра-
морираност по вътрешната повърхност
на кутии от месни консерви“ . . . . . 17
4. „Влияние на количеството сухожилия в
месото върху величината на стерилиза-
ционната стойност при производството
на месни консерви“ . . 21
5. „Опити за използване на ротационна и
обратимо ротационна стерилизация при
производството на месни консерви“ . 24
6. „За постоянен контрол при термичната
обработка на месни консерви“ . . . . 29
7. „Проучване ефекта от ротационната и
обратимо-ротационната стерилизация
и възможности за използването им при
производството на месни консерви у
нас“ . . . . 33
8. „Водородо йонната концентрация на
месни консерви и значението и` за тер-
мичната им обработка“ . . . . . . . . . . . . . 49
9. „Интензифициране и повишаване рен-
табилността на производството на шун-
ка в кутии“ . . . . . . . . . . . . . 52
10. „Използване на топло месо при произ-
водството на варени колбаси“ . . . . . . 56
11. „Интензифициране на производството
на месни консерви“ . . 58
12. „Управление на качеството и ефектив-
ността посредством оптимизиране и
контрол на режимите за стерилизация“
. . . . . . 60
13. „Опыт для применения быстрого высо-
котемпературного нагрева при статиче-
ской стерилизации мясных консервов“
. . . 63
14. „О дальнейшем усоворшенствовании
техники и технологии производства вет-
чиныи и консерви типа ветчины“ . . 67
15. „За някои качествени показатели на
свинското месо и влиянието им върху
ефективността и качеството при произ-
водството на шунка“ . . 70
16. „Забавеното охлаждане на свинските
трупове – фактор за увеличаване случа-
ите на БМВ месо“ . . 76
17. „Application of liquid smoke for the
production of quaked ham“ . . . . . . . . . 80
18. „Установяване случаите на бледо, меко,
воднисто (БМВ) и плътно, тъмно, сухо
(ПТС) месо в трупове на най-разпрос-
транените породи свине у нас“ . 82
19. „Технически средства за автоматизиране
процеса масажиране и за ускоряване на
осоляването на месо – характеристика и
сравнителна оценка“ . . 85
20. „Установяване случаите на бледо, меко,
воднисто и тъмно, плътно, сухо телешко
месо“ . . . . . 88
21. „Определяне оптималното тегло на сви-
нете за производство на шунка“ . . . . . 9022. „Производство ветчин без нитрата то-
лько с нитритом“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93
23. „On the optimum amount of the nitrite
used in the manufacture of meat treated
hams“ . . . . . . . . . . . . . 96
24. „L’utilisation de la viande chaude pour la
fabrication du jambon“ . . . . . . . . . . . . . . 98
25. „Influence du nombre de coupes de la
viande sur la qualité et la rendement du
jambon“ . . . . . . . . . . . . . 101
26. „Относно технологическите качества на
месото, предназначено за производство
на шунка“ . . . . . . . . . . . . 104
27. „Influence de la caisson sur la qualité des
jambons (semi-conserves) a une valeur
identique et a des températures différentes“
. . . . . . 107
28. „Усъвършенствуване и интензификаци-
ята на технологията за производство на
термично обработени шунки“ . . . . . . 110
29. „Установяване на най-трудно прогрева-
емата точка на шунки в кутии тип флед
с вместимост 5.450 кг“ . . . . . . . . . . . . . 151
30. „Комплексна методика за преценка и
установяване на нормално месо (НМ),
бледо, меко воднисто (БМВ) и плътно,
тъмно, сухо (ПТС) свинско и телешко
месо“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154
30А. Писмо от ст. н. с. І ст. д-р Аврам Пин-
кас, до з. д. н. проф. Н. Несторов – главен
редактор на списание „Месопромишле-
ност“ – София . . . . . . . . . 156
30Б. Писмо-отговор на ст. н. с. д-р Иван Бай-
чев, до проф. д-р Никола Несторов – гл.
редактор на списание „Месопромишле-
ност“ – София . . . . . . . . . . 158
31. „Относно понятието технологическо ка-
чество на месото“ . 162
32. „Проучване влиянието на Ac. Ascorbinicum,
за намаляване случаите и количе-
ството, на бледо, меко, воднисто (БМВ)
месо от свине“ . . . . . . . . 167
33. „Цветостабил-Б, нов препарат за интен-
зификация на производството и подо-
бряване качеството на сурово-сушените
месни продукти“ . . . . . . . . 170
34. „Проучване влиянието на Цветостабил-
Б върху цвета и количеството на нераз-
градения нитрит в сурово сушени кол-
баси“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173
35. „Производство на сурово сушени кол-
баси с Цветостабил-Б и добавка на ми-
нимално количество нитрит“ . . 176
36. „Проучване влиянието на Цветостабил-
Б върху цвета, количеството на свобод-
ните нитрити и възможности за произ-
водство на сурово сушени салами с на-
малено количество нитрит“ . . . . . . 178
37. „Използване на прясно обезмаслено
мляко в комплексните солови разтвори
за производство на варени шунки“ . 182
38. „Технология и рецептури за ускорено,
комплексно оползотворяване на про-
мишлени отпадъци от месопромишле-
ността в нови фуражни продукти с ви-
сока хранителна и биологична стойност“
. . . . . . 185
39. „Постижения и перспективи на биотех-
нологията за опазване и очистване на
околната среда“ . . . . . . . . . . 193
40. „Проучване количеството на свободни-
те нитрити в месни продукти произве-
дени в Разградска Област“ . . . 141. „Екологични проблеми на района Русе –
Гюргево и пътища за тяхното решаване“
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200
42. „Отново за нитратите и нитритите“
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208
43. „Нитратът и нитритът в производство-
то на варени шунки и месни продукти
от шунков тип“ . . . . . . . . . . 212
44. „Някои практически насоки относно
определянето и използването на бледо,
меко, воднисто и плътно, тъмно, сухо
месо“ . . . . . . . . . 214
45. „Относно технологическите качества на
свинското месо“ . . . . . . . . . 216
46. „Екологични храни и нашите виждания
по този проблем“ . . 218
47. „За регламентацията и производството
на биологични (екологични) храни в Ре-
публика България“ . . . 220
48. „Как да охлаждаме месото за шунка и
може ли да се използва топло месо за то-
ва производство“ . . . . . . . 222
49. „Актуални световни тенденции в наука-
та и технологиите за храните“ . . . . . 224
50. „Биологични (екологични) производ-
ства – регламентация, изисквания, пре-
димства“ . . . .

28 октомври 2009

Двеста години от рождението на Дарвин

Това е моя статия, която трябваше да се публикува в русенски ежедневник. Не я публикуваха, не ми и казаха защо! Винаги съм вярвал, че великите личности при подходящи поводи трябва да се споменават. Не е нормално в наши дни младите хора да знаят всичко за нашумели чалгаджийки, а да гледат с изумление, когато споменеш името на Дарвин,Нютон, Пушкин,Анщайн и др!
Статии по случаи годишнини на Великани в историята на човечеството, за които мога, ще публикувам и друг път в това мое местенце. Нека, който желае и има дарбата и афинитета да отдава почит към величието и да се учи от него ги чете!


Великият английски учен, един от най-блестящите умове на човечеството - ЧАРЛС ДАРВИН е роден на 12 февруари 1809 година.
Още като ученик и студент по медицина и богословие, Дарвин проявява подчертан интерес към естествената история. По-нататъшните му дългогодишни изследвания, задълбоченото аналитично и философско интерпретиране и обобщаване на получаваните резултати, са в основата на научните доклади и публикации на Дарвин. След околосветското си пътешествие с корабът „Бигъл”, на 24 ноември 1859 година той издава епохалния си научен труд „ПРОИЗХОД НА ВИДОВЕТЕ”, който поставя материалистическия фундамент за по-нататъшното развитие на биологическото направление в световната наука и практика.
В този труд е представена и подкрепена с многобройни факти ЕВОЛЮЦИОННАТА ТЕОРИЯ според, която „Божествения произход на растенията и животните” се отрича и се обосновава схващането, че всички видове са еволюирали в течение на времето от един общ прародител – процес, който Дарвин нарича ЕСТЕСТВЕН ОТБОР.
В книгата си „Произход на видовете” Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в „Произходът на човека и половия отбор,” след това публикува и „ Изразяване на емоциите при човека и животните”. В редица книги показва изследванията си над растенията, а в последната си книга проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.
Еволюция на живата природа, това движение напред и нагоре се провокира според Дарвин от БОРБАТА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ, която той определя, като вътревидова и междувидова.
Формулировката „Борба за съществуване”/ вероятно поради думичката „борба”/ и до ден днешен се избягва от много учени – биолози, философи, че и някои политици! По времето на Съветският Съюз, точно тази формулировка беше яхната, както впрочем и цялото Дарвиново учение от лъже академика Лисенко и използвана за обосновка на идеологически и политически фантазии! Стигна се до там, да се твърди, че няма вътре видова борба, а съществува само „между видова” - пренесено за обществените отношения, ще рече класова борба! В резултат на тези абсолютно погрешни твърдения се препоръчваха на селскостопанските труженици „Ломски ямки” – в едно гнездо да се поставят повече семена, та да си „помагали” и залесителните пояси да се изграждат от един вид дървесни растения със същата цел – „мероприятия”, както пише акад. Никола Ирибаджаков, завършили с фиаско и материални щети.
Изкушен съм по повод Дарвиновата формулировка на „Борбата за съществуване”, да цитирам следните няколко изречения от заключителната глава на неговия основен труд „Произход на видовете”: „ Човекът, както и другите животни, пише Дарвин, без съмнение е достигнал своето съвременно високо състояние, чрез борба за съществуване…” По този повод големия руски учен Тимирязев, в предговорът си към своя превод на този труд от 1937 г.от отбелязва: „Тази мисъл, много преди Дарвин и, може би, още по-енергично е изказал Гьоте в заключителния монолог на Фауста: „…само онзи е достоен за живот и свобода, който всеки ден ги взема с борба”.

Забележително е, че Дарвин никога не е бил фанатичен дарвинист. Той всякога се е отнасял към себе си и собствената си теория с голяма критичност. Тъкмо затова той не е смятал борбата за съществуване, респективно естествения отбор, като единствен фактор за еволюцията на живата природа. Дарвин е вземал под внимание влиянието на средата, храната, упражнението на органите, географското местоположение.и др.
Дарвин не воюва с религията, с църквата и нейните догми. Той не налага своето учение, дори го обвиняват, че много плахо го защитава.
Тази година Великобритания ще чества 200-годишнината от рождението на най-великия британски естествоизпитател и антрополог Чарлз Дарвин, определил приспособимостта като най-голямото качество на човека, съобщи в. "Индипендънт".
. От своя страна, "Дейли мейл" пише, че теорията на Дарвин за постепенната еволюция на организмите е променила начина, по който мнозинството от хората виждат света, в които живеят. Благодарение на него ние се виждаме като част от природата, а не като отделни обекти, които я превъзхождат. Ако не беше той, нямаше да ни е грижа, че в арогантното си минало човекът е опустошил малката планета, на която живее. Схващанията му за естествения подбор като механизъм, който обяснява правдоподобно произхода на видовете, без да намесва създател, преобръща съвременната ортодоксалност.Като елиминира Бог от науката, Дарвин прави възможни чисто научните обяснения на всички природни феномени, поставя основите на позитивизма и извършва интелектуална и духовна революция, чиито ефекти продължават до днес. Ще добавя, че сега, когато човечеството е изправено пред угрозата на тежки екологични изпитания, учението на Дарвин е нашия основен помощник за опазване на природните ресурси в най-общ смисъл и в частност - богатството на растителното и животинското разнообразие и създаване на по-устойчиви и по-продуктивни сортове и породи растения и животни
Обръщам се към всички колеги, които работят в областта на теоретичните и приложни аспекти на биологическата наука, към философи, социолози и интелектуалци, в дните около дванадесети февруари да споменем името на Дарвин, като признание за значението на неговото фундаментално учение!


Проф. д-р Иван БАЙЧЕВ

23 октомври 2009

ПРИНОСИ ОТ ЦЯЛОСТНАТА НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА
И НАУЧНО ПРИЛОЖНА ДЕЙНОСТ

Основни научни и научно-прилож-
ни приноси в науката за месото,
месопромишленото производство и
хранителните технологии
Проучвания върху технологическите
качества на месото
1. За първи път са проучени комплексно и
целенасочено основните технологически
качества на месо от животни за месодо-
бив, основно от прасета на отглежданите
породи в България. Установена е степента
на годност на тези породи за производ-
ство на шунка – като висша продукция и
технология и месни продукти въобще. В
резултат на това е изяснен и въпросът за
състоянието на суровинната база и е по-
сочен пътя за по-ефективно използване
на добиваното свинско месо съобразно
неговите технологически качества.
2. Предложена е нова, по-ясна и по-пълна
дефиниция на понятието „технологически
качества на месото“. На базата на поста-
новките в тази дефиниция са разкрити и
въведени нови качествено-икономически
показатели: „Добито количество сортира-
но месо за шунка“ (ДКСМШ) и „Добито
количество сортирано нормално месо за
шунка“ (ДКСНМШ), като основни крите-
рии за оценка на дадена порода и подбор
на месото за висококачествена и рента-
билна продукция.
3. За първи път у нас е открито и изучено
„бледото, меко, воднисто (БМВ) и „плът-
ното, тъмно, сухо“ (ПТС) свинско и те-
лешко месо. Проучени са основни тех-
нологически фактори, които влияят за
появата на такова месо и са разкрити и
предложени възможности за намаляване
случаите и количеството му.
Разработена е и е предложена комплексна
обективна методика за бързо идентифи-
циране на БМВ и ПТС свинско и телешко
месо и насочването му за най-ефективна
преработка.
4. Установена е бактериалната обсемененост
на „парено“, „драно“ и „крупонно одрано“
свинско месо, както и влиянието на някои
пунктове от технологията върху качест-
вения и количествения състав на микро-
организмите. Въз основа на това е извър-
шена хигиенно-технологическа оценка на
месото и са посочени научно обосновани
направления за използването му с цел до-
бив на готова продукция с гарантирано
високо качество, трайност и пълна гаран-
ция за здравето на консуматорите.
Проучвания за усъвършенстване и
интензификация на осоляването, като
основен физикохимичен и биохимичен про-
цес при производство на месни продукти
В това отношение са извършени най-
пълните изследвания у нас и е допринесено
за провеждане процеса осоляване на равни-
ще на най-напредналите страни в света.
1. Разработени са български научно обосно-
вани състави за комплексни смеси и раз-
твори за осоляване на месо. В тези състави
за първи път са включени нови адитиви,
изключен е нитратът като необходим ком-
понент, в резултат на което е създадена
възможност да се съкрати периода на осо-
ляване и зреене при гарантирано произ-
водство на продукция с високи качестве-
ни и икономически показатели, включи-
телно намалено количество на свободни
нитрити в произвежданите продукти.
2. Създадени са оригинални български пре-
парати за интензификация на производ-
ството и подобряване качеството и ико-
номическите показатели на готовите про-
дукти:
– препарат за стабилизиране цвета на
месни продукти подлагани на термооб-
работка – „Цветостабил – А“. Защитен с
авторско свидетелство за изобретение
№ 43434/1979 г.
– препарат за стабилизиране цвета на
месни продукти, не подлагани на тер-
мична обработка – „Цветостабил – Б“.
Защитен с авторско свидетелство за из-
обретение № 62721/1983 г.
– препарат кутировъчен, белтъчно-поли-
фосфатен – БП-1, ОН 18 62144 – 72.
На базата на тези препарати са раз-
работени и внедрени технологии за про-
изводство на нови видове и асортименти
шунки, шунков тип месни продукти и
бързозреещи суровосушени колбаси, с
високо качество и значително намалено
количество на свободните нитрити в го-
товата продукция.
3. Създадена е първата българска механизи-
рана линия за програмирано, автомати-
зирано масажиране и осоляване на месо
– „Русе-78“.
Установени са значителни преиму-
щества на линията „Русе-78“ в сравнение
с вносните „Т-400 – Linggaard“ и „HS-3/5
Laska“.
Разработени са оптимални режими
за масаж и осоляване на месо с тези три
линии. Времето за процесите е сведено до
4-6 ч., т. е. намалено е с 16-18 ч.
Проучвания за усъвършенстване и
интензификация на термообработката
на консерви
1. За първи път у нас е въведена F-стойност-
та като основен обективен критерии и е
създаден методичен ред при разработване
и оценка на режимите за термообработка
на консерви. С помощта на F-стойността и
съвременни обективни методи, са създа-
дени и внедрени първите научнообосно-
вани, оптимални режими за термообра-
ботка на произвежданите у нас пастьор-
изирани, три-четвърти и стерилизирани
месни консерви.
В резултат на това е установено зна-
чително интензифициране на процеса и са
доказани подобрено качество и трайност
на консервите при завишена ефективност
на производството и пълна гаранция за
здравето на консуматорите.
2. За първи път у нас е проучена ротацион-
ната и обратимо ротационната стерили-
зация на консерви и са създадени научно-
обосновани режими за термообработка с
движение, включително по метода „крат-
ко, високо нагряване“.
На базата на задълбочени сравнител-
ни изследвания, са установени преиму-
ществата на ротационната и обратимо ро-
тационната стерилизация за качеството и
ефективността на произвежданите у нас
месни консерви, в сравнение със статич-
ната стерилизация.
3. Изобретен е нов тип статичен автоклав
„Русе-80“.
Автоклавът е защитен с авторско сви-
детелство за изобретение № 52994/1982 г.
Разработени са методи за статич-
на стерилизация на месни консерви по-
средством частично прилагане на високи
температури за кратко време и за извън
автоклавно охлаждане на пастьоризирани
консерви.
В резултат на всичко това, процеса
термообработка на месни консерви е усъ-
вършенстван и интензифициран, което на
практика е изразено, чрез увеличаване на
часовата производителност, икономия на
енергия и подобряване на качествените
и икономически показатели на готовата
продукция.
Разработени технологии, нови видо-
ве и асортименти месни продукти и стан-
дартизационни документи
1. Изобретен е състав на месо- заменител
от субпродукти от животински произход,
които сами по себе си не са месо. Доказана
е еднаквостта в хранителните и техноло-
гическите качества на това месо, със свин-
ско едносортно месо, при значително по-
ниска фабрично-заводска цени.
Месо-заменителят е защитен с ав-
торско свидетелство за изобретение №
52450/1981 г.
2. Разработени са методи, съоръжения и техно-
логически решения, по-важни от които са:
– Използване на топло/не охладено) месо
за производство на месни продукти..
– Инженерни проекти за преустройство и
интензификация на отделни производ-
ства.
– Усъвършенстване технологията за ефек-
тивно транжиране, обезкостяване и
сортиране на месо от различни видове
кланични животни.
В резултат на извършените научни
и научно-приложни изследвания, са раз-
работени нови технологии – общо: 72 бр.
По-важни от тях са:
3. Технологии за използване на създадени
от нас нови съоръжения, препарати и ме-
тоди, като: новия статичен автоклав „Ру-
се-80“, българската механизирана линия
за автоматичен, програмиран масаж на
месо „Русе-78“, препаратите – Цветоста-
бил-А, Цветостабил-Б и БП-1, методите за
интензифициране на месни консерви, за
производство на колбаси и шунки от то-
пло месо, технология за производство на
шунка, с производствен цикъл 72 ч. и др.
4. Създадени са нови видове и асортимен-
ти месни продукти и стандартизационна
документация за производство им – общо
93 броя, от следните основни групи:
– Нови видове и асортименти термично
обработени шунки, пастьоризирани
шунки за експорт, шунка в полиетиле-
нова опаковка, шунка от телешко месо,
пушено-варени шунки под формата на
колбаси, стерилизирани шунки в малки
опаковки и др.
– Нови видове и асортименти пушено-ва-
рени малотрайни колбаси и деликатеси
с добавка на Цветостабил-А.
– Нови видове и асортименти трайни и
полутрайни сурово-сушени колбаси с
добавка на Цветостабил-Б.
– Нови видове и асортименти месни кон-
серви и готови ястия в консерви собст-
вен сос, гулаши, пастети, колбаси в ку-
тии и др.
– Нови деликатесни консерви и готови
ястия от месо и гъби и др.
Основни научни и научно приложни
приноси в областта на екологията и
опазване на околната среда
Ветеринарно-санитарни, хигиенни и
технологически проучвания на суровини,
полуфабрикати и хранителни продукти
за установяване на агенти и отклонения
в качеството с неблагоприятно въздейст-
вие върху човешкото здраве.
1. Установено е количеството на свободните
нитрити и нитрати, натриев хлорид, фос-
фати и други адитиви, във всички основ-
ни асортименти от месо, произведени в
Русенска област и всички големи градове
на североизточна България.
Извършени са сравнителни анализи
с нормативните изисквания. Предложени
са съответни решения.
2. Посредством микробиологични изслед-
вания е установен хигиенния статус на
суровини и материали с цел подобряване
качеството, трайността и сигурността на
готовата продукция за консуматорите.
3. Формулирани са нови качествени показа-
тели за контрол със съответни параметри
и методи за установяването им.
Проучвания за създаване и внедрява-
не на технологии и биотехнологии за еко-
логично чисти производства
1. Създадена и внедрена е биотехнология за
производство на месни продукти не под-
лагани на термообработка с приложение
на „Цветостабол-Б“. Произведени са ши-
рока гама от месни продукти в съкрате-
ни производствени цикли с много високо
качество, без нитрат, само с нитрит, при
това в намалено количество.
2. Създадена и внедрена е технология с при-
ложение на препарата „Цветостабил-А“,
за производство на месни продукти под-
лагани на термообработка. Технологията
даде възможност да се произвеждат де-
сетки асортименти без нитрат, с намалено
количество нитрит и с намалено количе-
ство фосфат.
3. Проучени са възможности за намаляване
количеството на готварската сол, фосфа-
тите, за замяна на естествения пушек, из-
ползване на млечен белтък, за създаване
на нови осоляващи смеси и комплексни
солови разтвори.
Установена е микробиологичната ха-
рактеристика на суровини и продукти в
период на зреене и са изолирани микро-
биални щамове – продуценти на активни
биологични субстанции.
Създаден е оригинален комплексен
разтвор, за осоляване на месо за произ-
водство на термично обработени шунки.
Разтворът е защитен с авторско сви-
детелство за изобретение № 82459/1981 г
В резултат на тези проучвания са раз-
работени технологически и биотехнологи-
чески решения за производство на храни-
телни продукти с намалено количество гот-
варска сол, за елиминиране или намаляване
количеството на полифосфатите, замяна на
естествения пушек като технологичен при-
ом, с рафинирани (очистени от фракции с
канцерогенен потенциал) течни, пушилни
препарати и др.
Проучвания върху някои фактори,
които замърсяват околната среда, начи-
ни и средства за обезвреждане и контрол
на процеса
1. Проучени са редица замърсители на окол-
ната среда. Установен е конкретния за-
мърсяващ ефект (въздух, вода, почва) на
някои от тях – кръв (кланичен отпадък),
кости, кожени отпадъци от кожарската
промишленост, кухненски отпадъци и др.
2. Установен е ефекта и степента на пречист-
ване на промишлени отпадъчни води от
месодобивни и месо-преработващи пред-
приятия.
3. Разработени са методи и организационни
решения за опазване на околната среда от
някои опасни замърсители – кръв, коже-
ни отпадъци, кухненски отпадъци и др.
4. Извършени са някои широко мащабни
проучвания в теоретико-организационен
аспект на проблемите свързани с опазване
на околната среда, включително на транс-
граничните замърсявания и екологичните
проблеми на района Русе – Гюргево.
Проучвания относно използване на
промишлени отпадъци за хранителни и
фуражни цели
1. Разработен е състав на месо-заменител,
който в определени количества се влага
за производство на хранителни продукти.
В състава участва промишлен отпадък –
кланична кръв. Признат за изобретение.
2. Разработени са комплексни солови раз-
твори за производство на храни с използ-
ване на промишлени отпадъци от млечна-
та промишленост.
Разтворите са защитени с автор-
ско свидетелство за изобретение № 39
654/1985 г.
3. Разработени са поредица от технологии и
технически решения, както и норматив-
на документация за оползотворяване на
промишлени отпадъци от хранителната и
леката промишленост за фуражи с висока
хранителна и биологична стойност и ня-
кои потребителски стоки (сапуни№.
Икономическа ефективност
Икономическата ефективност от на-
учноизследователската и внедрителска дей-
ност на проф. Байчев е значителна.
Като показателен пример ще посочим
ефекта от внедрените технологии за про-
изводство на термично обработени шунки,
създадени на база научните постижения в
областта на биохимията на месото, осоля-
ването и термичната обработка, само в две
предприятия:
Месокомбинат гр. Толбухин – 1 5465
608 лв., писмо № 3901/30 ноември 1979 г.
Месокомбинат гр. Русе – 2 539 097 лв.,
писмо № 90 и 8/02.04.1982 г.
Приложение: писмата и счетоводните
справки.
Съставил:
/Проф. д-р Иван Байчев/

21 октомври 2009

Проф.д-р Иван Байчев-Биографични данни

Биографични данни


Роден съм в гр. Бяла Слатина, на 12 октомври 1932 година. От 1952 година, семейството ни живее в гр. Русе.
Средно образование завърших в родния си град. По това време българското училище беше на висота. Имаше ред, дисциплина и много, много знания, които ни се преподаваха отговорно и по достъпен начин. Със синовна обич и благодарност си спомням за г-н Тодор Петров – учителят, който ме научи да чета и пиша, да търся и обичам знанието. Никога не съм бил „пълен” отличник, но винаги съм бил един от първите ученици. Любимите ми предмети бяха химията, биологията и литературата. До края на живота си ще се прекланям пред изключителната компетентност и педагогическо дарование на г-н Крум Цървенков – учителят ми по химия. Химията, която наред с Биологията винаги са били в основата на моето развитие, като научен работник и университетски преподавател.През 1985 г. след успешно представяне на трети конкурс, бях избран за ст.н.с І степен.
През 1988 г., след спечелен пореден конкурс бях назначен по съвместителство с професорски ранг в Института по биотехнология в гр. Разград. Там разкрих катедра „Биохимични и химични технологии”, подготвих и четях лекции по учебните дисциплини: „Биологично опазване на околната среда” и „Промишлена ензимология”. По същото време в Научноизследователския Институт към завода за антибиотици в гр. Разград, разкрих секция „Биопродукти, стимулатори, консерванти и други адитиви за хранителната промишленост”.
През 1996 г. след спечелен конкурс за професор по научната специалност „Екология и опазване на екосистемите /Опазване на околната среда/” Академичният съвет на Русенския Университет ме избра за професор към катедра „ Екология и опазване на околната среда”.
Тук разработих, отпечатах и изнасях лекции по учебната дисциплина „Опазване на околната среда” и свързаните с нея: „Опасни материали, технологии и отпадъци в селското стопанство и хранителната промишленост”, „Ветеринарна и хигиенно-санитарна експертиза, „Екологичен риск” и „Екологична политика”.
През 1991 година бях избран за общински съветник, а малко след това за заместник кмет на Община Русе по ресора „Хуманитарна и социална политика” През това време създадох Българо-Румънската комисия за решаване на екологичните проблеми в района Русе-Гюргево. Работата на комисията беше оценена високо от Правителствата на двете страни.В същия период съм оказвал помощ за утвърждаване на Русенския Университет.
Приносите от цялостната ми научноизследователска и научно-приложна дейност са в две направления:
- Основни научни и научно-приложни приноси в науката за месото, месопромишленото производство и хранителните технологии.
- Основни научни и научно-приложни приноси в областта на екологията и опазване на околната среда.
Изразена в цифри, научноизследователската ми дейност изглежда така: научни публикации – 118, научнопопулярни публикации и доклади – 48, над 250 завършени научни разработки, разработени технологии и стандарти, създадени нови изделия, изобретения и рационализации.
Редица от научните ми трудове са цитирани у нас и в чужбина.
Бил съм на специализация по технология на храните, опазване на околната среда и оползотворяване на промишлени отпадъци в СССР, Франция, Белгия. На по-кратки работни посещения по същите проблеми в САЩ, Чехословакия, Германия, Австрия, Италия и Швейцария.
Участвал съм с научни доклади на редица международни конгреси и симпозиуми.
Не съм членувал в никакви политически партии и движения. Подчертавам дебело, че всичко, което съм постигнал през трудовата си дейност се дължи на знания, отговорност и трудолюбие

През 1956 година завърших Висшият Ветеринарномедицински Институт в София. По време на следването си имах щастието да слушам лекции, да придобивам знания и да се уча на академичност, от големи личности в българската наука – Професорите – европейски възпитаници: Моско Москов, Тодор Илиев, Боян Начев, Константин Матов, член-кореспондентите - Тончо Радев и Александър Тошков, академиците - Ксенофонт Иванов, Игнат Емануилов и Иван Василев. Винаги ще помня достойнството и ерудицията на големия анатом – професор Асен Петков. Запомнил съм и лекциите на проф. Димитър Димов, който точно тогава водеше тежка борба за справедливо оценяване и отпечатване на своя роман „Тютюн”- един от най- хубавите в българската литература!
По държавно разпределение бях изпратен на работа във Варненска околия с. Гара Оборище. Тук изкарах „второто си висше образование”. Научих се да разбирам болките на стопаните, да работя с хората, с държавните, обществените и кооперативните институции. Когато след около четири години напусках Гара Оборище, Кметът на Общината и Председателят на Обединеното кооперативно стопанство, ми написаха великолепна характеристика, която никъде не съм ползвал, но пазя като скъп спомен за този период от живота си..
От началото на 1960 година постъпих на работа в Държавния ветеринарно-санитарен контрол /ДВСК/ Русе. В края на същата година по желание на ръководството на Месокомбината в Русе, бях назначен за старши технолог. В този период са първите ми самостоятелни изследвания – резултатите от някои публикувани, други внедрени като рационализации.
През 1966 г. спечелих конкурс обявен от Института по месопромишленост – София и бях избран за н.с. ІІ степен
През 1973 г. защитих кандидатска дисертация и получих научната степен „кандидат на техническите науки”, по сегашната номенклатура „доктор инженер”

През 1976 г. спечелих втори конкурс и бях избран за ст.н.с.ІІ степен. Междувременно бях назначен за ръководител на Филиала на Института по месопромишленост в гр. Русе.
През 1982 г. защитих докторска дисертация и получих научната степен „ доктор на внетеринарномедицинските науки”.През 1985 г. след успешно представяне на трети конкурс, бях избран за ст.н.с І степен.
През 1988 г., след спечелен пореден конкурс бях назначен по съвместителство с професорски ранг в Института по биотехнология в гр. Разград. Там разкрих катедра „Биохимични и химични технологии”, подготвих и четях лекции по учебните дисциплини: „Биологично опазване на околната среда” и „Промишлена ензимология”. По същото време в Научноизследователския Институт към завода за антибиотици в гр. Разград, разкрих секция „Биопродукти, стимулатори, консерванти и други адитиви за хранителната промишленост”.
През 1996 г. след спечелен конкурс за професор по научната специалност „Екология и опазване на екосистемите /Опазване на околната среда/” Академичният съвет на Русенския Университет ме избра за професор към катедра „ Екология и опазване на околната среда”.
Тук разработих, отпечатах и изнасях лекции по учебната дисциплина „Опазване на околната среда” и свързаните с нея: „Опасни материали, технологии и отпадъци в селското стопанство и хранителната промишленост”, „Ветеринарна и хигиенно-санитарна експертиза, „Екологичен риск” и „Екологична политика”.
През 1991 година бях избран за общински съветник, а малко след това за заместник кмет на Община Русе по ресора „Хуманитарна и социална политика” През това време създадох Българо-Румънската комисия за решаване на екологичните проблеми в района Русе-Гюргево. Работата на комисията беше оценена високо от Правителствата на двете страни.В същия период съм оказвал помощ за утвърждаване на Русенския Университет.
Приносите от цялостната ми научноизследователска и научно-приложна дейност са в две направления:
- Основни научни и научно-приложни приноси в науката за месото, месопромишленото производство и хранителните технологии.
- Основни научни и научно-приложни приноси в областта на екологията и опазване на околната среда.
Изразена в цифри, научноизследователската ми дейност изглежда така: научни публикации – 118, научнопопулярни публикации и доклади – 48, над 250 завършени научни разработки, разработени технологии и стандарти, създадени нови изделия, изобретения и рационализации.
Редица от научните ми трудове са цитирани у нас и в чужбина.
Бил съм на специализация по технология на храните, опазване на околната среда и оползотворяване на промишлени отпадъци в СССР, Франция, Белгия. На по-кратки работни посещения по същите проблеми в САЩ, Чехословакия, Германия, Австрия, Италия и Швейцария.
Участвал съм с научни доклади на редица международни конгреси и симпозиуми.
Не съм членувал в никакви политически партии и движения. Подчертавам дебело, че всичко, което съм постигнал през трудовата си дейност се дължи на знания, отговорност и трудолюбие

12 октомври 2009

Първа публикация